Spår av nötter?? Ni som är allergiska!
Jag håller på att bli galen av allt tjat om spår av nötter överallt på restauranger osv. Det är liksom folks automatsvar numera utan någon som helst tanke utöver det.
Jag är kraftigt nötallergisk (mm) sen födseln. Men jag reagerar inte på luftburen allergen och om jag reagerar på något med spår så är det väldigt lite, alltså bryr jag mig inte. Grejen är ju att jag under hela min uppväxt åt tex Marabous chokladprodukter och andra nötfria saker, utan problem. Så plötsligt en dag bestämmer sig hela industrin för att hoppa på det amerikanska friskrivningståget och stämplar allt och alla med kan innehålla spår av X, Y och Z. Det är ju dock ingen skillnad i tillverkningen, rengöringen osv, det är bara en säkerhetsåtgärd utifrån att det hanteras i samma fabriker, maskiner osv.
Det är bara det att när man numera på en restaurang eller vad som helst, frågar om maten innehåller nötter så får man konstant svaret "ja, det kan innehålla spår av nötter". Men det jag vill veta är ju om det är någon INGREDIENS som är nötter, ev risker för spår förstår jag ju att det finns i allt på bagerier, restaurangkök osv. Det är ju liksom alltid risk för spår på sådana ställen och det är jag ju medveten om när jag äter ute. Men jag vill självklart inte äta sådant där nötterna är en del av innehållet.
Häromdagen frågar jag om det är nötter i en kaka. JA, svarar servitören. För att efter en kort stund tillägga "det finns ju spår av nötter i allt här". Men det är inte samma sak anser jag. Frågar jag om nötter i kakan eller brödet eller maten vill jag veta om det är någon ingrediens som är nötter. Svara på det först, sen kan man lämpligtvis lägga till detta om spåren för det är ju förstås viktigt för en del att veta. Det här stör mig varenda gång jag är ute. känns som att alla i branschen är totalt drillade att få alla kunder med någon form av nötallergi att helst stanna hemma...
Hur många av er som är nötallergiker undviker allting som kan innehålla spår av nötter?