Inlägg från: Anonym (skamligt) |Visa alla inlägg
  • Anonym (skamligt)

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Jag får 20 000 kr i mån (brutto, för heltid) för ett jobb som köks- och organisationsansvarig på en förskola! Dvs för ett jobb som i princip inte kräver någon utbildning alls, förutom gymnasiet. (Jag lagar inte mat, ställer bara fram maten samt sköter vissa inköp och enklare administrativa grejer.)

    När jag hörde att sjuksköterskor fick 22.000 i ingångslön tyckte jag att det lät SKAMLIGT! 3 års högskoleutbildning och ansvar för människors LIV!? För det får de alltså 2000 kr mer än jag. Nej, jag tycker att de gör helt rätt som lägger sig på 24.000, i andra länder tjänar medicinskt utbildad personal ofta betydligt mer.

    Om vi vill ha fler folk till dessa viktiga yrken, MÅSTE vi höja lönerna och skapa bättre arbetsförhållanden mm. Det gäller egentligen undersköterskor också, de tar också ofta stort ansvar, t ex inom äldreomsorgen. Deras jobb är på sätt och viss betydligt mer ansvarsfullt och "tungt" än det jag gör. De har i genomsnitt 18 000 - 19 000 i ingångslön... Alltså MINDRE än vad jag får, för ett mer slitsamt jobb! Inte konstigt att det är / blir personalbrist på många håll??? 

  • Anonym (skamligt)

    Kan tillägga att jag har jobbat med detta i ca 3 månader. Min INGÅNGSLÖN var alltså 20.000 kr, mer än många undersköterskor tjänar!

  • Anonym (skamligt)
    Anonym (Erfaren ssk) skrev 2012-05-09 18:21:14 följande:
    Sen kan jag hålla med om att 24000 låter lite girigt. Vi har faktiskt på 6 år kommit upp från en ingångslön från 17500 i Malmö 2006 till 21100 i Stockholm 2012. Det största problemet är att det finns sjuksköterskor med 20 års erfarenhet med en månadslön på 22000 kr. Det kan väl inte ens du TS tycka är rimligt!
    Jag fattar inte hur man vill jobba som SSK för 22.000 kr i månaden. Jag nedvärderar inte yrket - tvärtom! Men jag fattar inte.

    22.000 kr i månaden är bra lön för en undersköterska. Runt 20.000 kr i månaden är OK lön för en undersköterska, lite olika beroende på ansvar och just den arbetsplatsens svårighetsgrad. En sjuksköterska med 3 års högskoleutbildning och visst medicinskt ansvar, samt till viss del ansvar för människors liv och död, ska ha betydligt mer!  
  • Anonym (skamligt)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 18:47:39 följande:
    Fast jag tror att om vi gör oss av med alla penninghungriga SSK studenter och tar in folk som verkligen villl jobba som SSK och kan acceptera en ingångslön på 20,000 för att sedan jobba upp den så skulle alla vinna på det. Sjukhusen skulle bli säkrare och bättre på alla sätt.

    Du tror inte att det finns människor i vårt samhälle som skulle uppskatta en lön på 20,000?
    Inte uppskatta den ingångslönen för det ansvarsfulla jobb de utför. Tror du det är du extremt naiv.

    Alla låglönejobb lider av samma sjukdom, dvs de lockar inte till sig den bästa personalen direkt. Det är alltså helt tvärtemot vad du skriver. Högre lön och bättre villkor generellt = mer kompetent personal! Som dessutom stannar.

    Sen är det väl ingen som har sagt att en sjuksköterska förtjänar 35.000 kr i lön. Utan RIMLIGT och det är inte 20-22000.  
     
  • Anonym (skamligt)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 18:53:22 följande:
    Låglöneslavande? Med en ingångslön på 20,000? Skojar du? Fattar du hur en sådan kommentar sticker i ögonen på den förskolelärare som tar hand om dina barn när du är på jobbet med en lön på 17,000?
    Öh... Inte ens de flesta barnskötare har så låg lön som 17.000... I ingångslön för 10 år sen kanske, men inte nu.

     
  • Anonym (skamligt)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 19:20:13 följande:
    ALLA jobb är ansvarsfulla!!!
    Ja, men olika mycket ansvarsfulla. Jag skulle inte vilja ha ansvar för sjuka och skadade människor på ett sjukhus för en pisslön! Gör det mig olämplig och pengakåt? I så fall är de flesta i Sverige olämpliga och pengakåta, eftersom det är stor brist på sjuksköterskor (särskilt inom landstinget) och bristen ser ut att fortsätta. Unga skräms bort från yrket, trots att de vill jobba med människor mm. Vad tror du det beror på?

    Var ska vi hitta alla som är beredda att ta en sjuksköterskas ansvar för 20.000 kr i månaden? Utbilda invandrare som knappt kan svenska? Tvångsutbilda socialbidragstagare? Det behövs MASSOR av sjuksköterskor! Och kommer alltid att behövas. Detta problem är alltså inget man kan ta lätt på. 
  • Anonym (skamligt)
    Anonym (mjanja) skrev 2012-05-09 19:27:03 följande:
    Jobbar på sjukhus, dock inte som sjuksköterska och tycker att runt 20-21 000 är rätt rimligt för en SSK. Arbetar på en operationsavdelning och vad gör SSK:orna hos oss, jo:

    Pratar lite med patienten innan op - är denne frisk in tar man in den och ger en standarddos av läkemedel, anpassat för ålder och vikt. Har patienten en riskfaktor tillkallas narkosläkaren som ger ordination.

    Hjälper patienten klä om och tvätta sig, lite ompyssling i väntan på läkaren som ska prata med patienten. Gör en anteckning i journalen.

    När patienten kommer tillbaka från uppvaket (på uppvaket arbetar IVA-sköterskor) ger dem smärtstillande vid behov och hämtar smörgås och kaffe till patienten, lite ompyssling innan kirurgen kommer och "pratar ut" patienten.

    Hjälper till med eventuell sjukresa etc.

    När patienten gått bäddar de om sängen och gör en anteckning i journalen. 

    Vill absolut inte klanka ner på SSK, det är ett jätteviktigt jobb och det är naturligtvis inte så här överallt men det är inte ett SÅ betungande yrke. Många av arbetsuppgifterna är ruljansarbete som även jag skulle kunna ta över efter en veckas genomgång! Och de flesta på sjukhus kan HLR och hålla en patient vid liv tills en läkare kommer. Nä, ser inga större problem att en SSK startar på runt 20 000:-...

    De som däremot ska ha en högre lön av SPECIALISTSKÖTERSKORNA! Narkos, operation, IVA, förlossning, distrikt etc... Dem har så mycket ansvar och ett väldigt krävande yrke!! Det är där man ska lägga de 4 000:-!!

    Men kan dock tänka tvärtom, det kanske inte är SSK som har för låga löner, de andra kanske har för höga, kräv en sänkning inom industrin etc så jämnar det ut sig :)

    Men önskar er lycka till!! 
    Men hur ska vi få tillräckligt många att tycka att det är VÄRT att lägga 3-4 års studielån på att bli sjuksköterska, när de kan tjäna lika mycket som köks- och organistationsansvarig på ett dagis? (Som jag gör). Vad gör jag? Jo, jag förbereder lunch och mellanmål, sköter visst städ, sköter vissa inköp och administrativa uppgifter, hjälper till med barnen ibland men har aldrig huvudansvaret, ibland är det mycket att göra men det är sällan stressigt, trevlig miljö, trevlig personal och inte alls så betungande. Jag får jobba med människor och har ändå inget ansvar på liv och död, inga sjuka människor som rycker och drar i en. Jag skulle tjäna 20.000 kr i månaden om jag jobbade heltid. (Jag jobbar 80 procent och håller på att starta upp ett företag vid sidan om.)
  • Anonym (skamligt)

    När min mamma låg på sjukhus så sprang SSK:arna där nästan benen av sig för att hinna med allt, hade medicinskt ansvar och fick ibland stå ut med otrevliga patienter eller anhöriga etc.

    Så är det, när man jobbar med sjuka eller utsatta människor. Det ÄR tungt och stressigt, ofta. Men jag skulle ALDRIG göra det slitgörat för samma lön som jag har nu!

    Vi ska vara glada att det finns sjuksköterskor och andra som orkar med såna jobb. 

  • Anonym (skamligt)
    Anonym (??) skrev 2012-05-09 20:03:14 följande:
    och var ska de pengarna komma ifrån?
    Det är knappast sjuksköterskornas problem. I Norge har de ju högre lön så varför inte i Sverige?

    Men visst, det går säkert att "importera" sjuksköterskor från fattiga länder när alla svenskar drar... På så sätt hålls lönerna nere. Så visst har du rätt. Problemet är innan dessa SSK kan ordentlig svenska och man måste ha tolk för att äldre patienter inte hör eller förstår vad de säger (tolk = kostar pengar) eller vad som händer när dessa nya SSK OCKSÅ börjar kräva bättre löner? Och hur garantera patientsäkerheten samt en god kvalitet?

    Ur det perspektivet, finns inget som heter "var ska pengarna komma ifrån?" Var kommer pengarna till läkare ifrån? En nyexad allmänläkare med färdig AT-tjänst, tjänar sällan under 30.000 för heltid.

    Sjuksköterskor behövs. Förskollärare och lärare behövs också, men i värsta fall får föräldrar hålla sina barn hemma eller hemundervisa dem. (Hypotetiskt alltså). Men vi klarar oss inte länge utan medicinsk personal, det fattar väl alla? Människor skulle DÖ! Betala vad det kostar! (Inom rimliga gränser). Det är inte säkert att det behövs högre skatter, det beror självklart på hur man fördelar pengarna! 
     
  • Anonym (skamligt)
    Anonym (??) skrev 2012-05-09 20:15:33 följande:
    Och var tar du pengarna ifrån?
    Det är som sagt inte relevant var pengarna kommer ifrån, utan frågan _från sjuksköterskornas_ perspektiv är ju varför de ska nöja sig med låga löner om de nu är så viktiga?

    OK för att börja på 20.000 (som nyexad och oerfaren) om du får en löneförhöjning på MINST 1000 kr om året de första 5 åren, men hur många får det? Det finns som sagt SSK som har jobbat i 20 år och tjänar 22 000!  
  • Anonym (skamligt)
    Anonym (??) skrev 2012-05-09 20:22:33 följande:
    Jag skulle vilja säga att det är allas våra problem om inte pengarna räcker till.

    Blir lite konfundersam när du skriver "I Norge har de högre lön så varför inte i Sverige?" Hur menar du nu? Vet du inte varför de har högre lön i Norge?

    Om du tycker att läkare har högre lön så skulle du ha pluggat till läkare.
    Jag är inte sjuksköterska, detta angår inte mig personligen. Jag försöker bara förstå varför sjuksköterskor ska böja sig och spela solidariska och nöja sig med skitlöner, bara för att de är sjuksköterskor? 

    Låt dem säga upp sig då! Ge dem inga jobb! Så får vi se hur länge sjukhusen klarar sig... 
  • Anonym (skamligt)
    Anonym (blivande syrra) skrev 2012-05-09 20:24:12 följande:
    Det största problemet är att löneutvecklingen inom vården är lika med noll. Anledningen till att ssk studenterna kräver 24.000 i ingångslön är att de vet att de förmodligen kommer stå kvar på samma lön 15 år senare. Hade vi haft en annan löneutveckling hade ingånslönen på 20.000 inte varit ett problem! 

    Min svärmor har arbetat som biomedicinskanalytiker i nästan 30 år, hon har inte ens 24.000 i lön idag!! Ingånslönen för en nyexad syrra är runt 19.000, min lön idag som uska är 18.000. Jag har förvisso arbetat som uska (pluggar nu till ssk) i fem år, men har under åren gått upp ungefär 1000kr i lön, trots fortbildning och utökade ansvarsområden. När jag tog mitt första jobb inom vården fick jag 84kr i timmen, 84!! Jag tror inte folk fattar hur hutlöst dåligt betalt en del har.

    Ssk studenter som arbetar som uskor under utbildningen tjänar 17.000 i månaden på Akademiska i Uppsala, det är standard, jag tycker att det är katastrof. Speciellt med tanke på att de när de är klara syrror kommer gå upp 2000 i lön trots att deras arbetsuppgifter avanceras, för att inte tala om ansvaret.
    Precis! Är löneutvecklingen nästan noll så MÅSTE man ju kräva mer från början. Det klart att vem som helst kan börja på 20.000 om man vet att man kommer att tjäna 25-30.000 om 5-10 år. Men så är det ju inte!!!
     
  • Anonym (skamligt)
    Scream2 skrev 2012-05-09 20:21:52 följande:
    Vi pluggar till syrror för vi verkligen ÄR intresserade av yrket och finner tillfredsställelse i livet genom att typ, rädda liv och lindra lidande!
    Att sen ha mage att arbeta aktivt för att förändra lönebilden, det är tydligen skamligt... 
    Precis! Ni ska enbart se ert yrkesval som ett kall, allt annat är skamligt...

    Fattar inte folk att om ovanstående verkligen var sant och denna yrkesgrupp knappt tilläts bry sig om lönen alls - då skulle det knappt finnas några SSK:or kvar!? 
  • Anonym (skamligt)
    Anonym (??) skrev 2012-05-09 20:40:00 följande:
    Finns inga pengar. Man ska tänka sig noga för innan man utbildar sig till ssk. Hellre då utbilda sig till läkare.
    Problemet är att med den inställningen kommer det kanske inte att finnas några sjuksköterskor i framtiden!
  • Anonym (skamligt)
    Anonym (??) skrev 2012-05-09 20:40:00 följande:
    Finns inga pengar. Man ska tänka sig noga för innan man utbildar sig till ssk. Hellre då utbilda sig till läkare.
    Dessutom motsäger du dig själv. Finns inga pengar skriver du, men det finns tydligen pengar till läkare???
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!