• h8him

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Tisselo skrev 2012-05-09 19:00:19 följande:
    Nu blir jag förbannad!!!!!!!!!!!!!!1  Att få arbeta som ssk kräver en LEGITIMATION !  Man har ett STORT MEDICINSKT ANSVAR och därför är man legitimerad. Denna leg. kan man mista om man begår ett fel !
    Sjuksköterskeyrket har altid varit kränkande lågt betalt. Ett butiksbiträde ( inget ont om dem) tjänar mer!
    Ett butiksbiträde tjänar inte mer än vad en sjuksköterska tjänar.

    Vill du jobba för samma pengar som butiksbiträdet så varsågod. Men påstå inte att sjuksköterskor tjänar som dem.

    Många har stort ansvar (även för liv) men inte hög ingångslön. Var ska alla dessa pengar komma ifrån? Ska vi göra större klasser och ha färre lärare? Ska vi stänga bibliotek? Ska vi dra in på äldreomsorgen eller hur tänker du att allt ska finansieras?
  • h8him
    Anonym (skamligt) skrev 2012-05-09 19:42:33 följande:
    Men hur ska vi få tillräckligt många att tycka att det är VÄRT att lägga 3-4 års studielån på att bli sjuksköterska, när de kan tjäna lika mycket som köks- och organistationsansvarig på ett dagis? (Som jag gör). Vad gör jag? Jo, jag förbereder lunch och mellanmål, sköter visst städ, sköter vissa inköp och administrativa uppgifter, hjälper till med barnen ibland men har aldrig huvudansvaret, ibland är det mycket att göra men det är sällan stressigt, trevlig miljö, trevlig personal och inte alls så betungande. Jag får jobba med människor och har ändå inget ansvar på liv och död, inga sjuka människor som rycker och drar i en. Jag skulle tjäna 20.000 kr i månaden om jag jobbade heltid. (Jag jobbar 80 procent och håller på att starta upp ett företag vid sidan om.)
    Så det är ditt första arbete efter utbildningen? Vilken utbildning har du sedan tidigare?
  • h8him
    Anonym (narkosen) skrev 2012-05-09 21:18:06 följande:
    jag tror du jobbar utanför sjukhuset och kanske i hemsjuk eller äldrevården, därav att vi pratar lite om varandra i vilka sysslor och vilket ansvar vi har eller inte har.
    Ansvaret är densamma eller tycker du att sjuksköterskor ska ha högre lön för samma jobb?
  • h8him
    Beckah82 skrev 2012-05-09 21:34:34 följande:
    eehm ...nej, helt fel.
    Vad är det en uska eller ssk gör som en läkare inte klarar av? Jag blir nyfiken!
  • h8him
    Beckah82 skrev 2012-05-09 21:50:57 följande:
    En läkare har ingen utbildning för att göra det mesta av SSK's jobb!
    Vad? Berätta! Jag är nyfiken.
  • h8him
    Anonym (knäpp) skrev 2012-05-09 22:38:53 följande:
    För läkare är inte samma sak. De kanske vill vara ssk, men med en rimlig lön.

    Tyvärr, d verkar inte veta dina egna begränsningar, enligt vad du skriver här vet du inte exakt vad en sjuksköterska gör.

    Jag har träffat sjuksköterskor som kan ordinera. De kan skaffa sig förskrivningsrätt för en hel del. Det r nog inte alla läkare som kan operera heller, en sedan länge aktiv psykiatriker skulle jag inte vilja bli opererad av. Jag skulle heller inte vilja att en allmänläkare opererar i min hjärna, även om de kan skära bort något födelsemärke.

    Ja att ansvara över liv, rädda liv. Återuppliva människor. Det är precis vad de gör, ofta. En läkare kan inte arbeta ensam och rädda liv, tänk en hjärnkirurg som gör hela jobbet själv = katastrof.

    Varför är du så bitter när du inte ens har rätt??? Om du åker in akut kan det hända att en sjuksöterska tar emot dig och får dig att överleva innan läkaren hinner till dig.
    Varför påstår man att sjuksköterskan kan allt läkaren kan men bara har mindre betalt när man vet att en sjuksköterska har flera år mindre teoretiska och praktiska kunskaper än vilken läkare som helst? Varför skulle sjuksköterskor ha löner som motsvarar läkarnas?

    Är det läkarnas fel att sjukhus och vårdcentraler bemannas av för få?
  • h8him
    chobokid skrev 2012-05-09 23:07:35 följande:
    Jo jag tycker att alla dessa yrken borde ha bättre löner. Men jag tycker att det trots allt är skillnad på en busschaufför och en sjuksköterska. Som sjuksköterska bör man kunna betydligt mycket mer. 
    En busschaufför har inte samma slulön som en sjuksköterska så skillnaden finns. Samtidigt kan jag tycka att yrkesskicklighet är viktigare än utbildning. Jag har träffat på de mest ignoranta läkare som inte ens förstått att jag har den skada jag har för "man kan inte ha det" och som därmed vägrat ständigt återkommande undersökningar tills ansvarig läkare på sjukhuset krävt att de ska genomföra undersökningarna/kontrollerna pga att tillståndet kräver det. Samma med sjuksköterskor, åh vilka oempatiska stolpskott jag har träffat på... Värst var nog den som inte ifrågasatte läkarens ordination utan hade roligt med mediciner på min bekostnad. De komplikationer jag fick dras med var inte roliga. Inte en ursäkt blev det.

    Inte vill jag sätta barnen i en skolbuss med en orutinerad busschaufför på glashala vägar. Och inte vill jag få ett dåligt bemötande eller felaktiga behandlingar och ordinationer inom sjukvården. Varken läkaren, sjuksköterskan eller busschauffören har mindre ansvar för liv än den andre. Så det argumentet faller när man diskuterar löner tycker jag. En sjuksköterska kan inte framföra en buss full av skolbarn på isvägar och garantera deras säkerhet. En busschaufför kan inte sy sår... Varför jämföra vem som är "värd" mer än den andre?
  • h8him
    RockaTot skrev 2012-05-09 23:26:20 följande:
    Men en sjuksköterska kan faktiskt ha längre utbildning än en läkare.
    När?

    Varför väljer denna att bli sjuksköterska och inte läkare då om lönen är avgörande?
  • h8him
    RockaTot skrev 2012-05-09 23:35:20 följande:
    En AT läkare, jämfört med en speciallist ssk, ex distriktsjuksköterska som där på läst extra kurser om diabetes, kol, astma etc. Eller en ambulans ssk som läst iva och akutsjukvård och nån extra kurs, så menar jag.
    Nu får du ge dig. Den distriktssköterska som läser extra kurser arbetar under tiden. I alla fall i min värld. Det är stora skillnade i studielån och utbildning. Även läkare går kurser om du inte visste det.
  • h8him
    RockaTot skrev 2012-05-09 23:36:52 följande:
    Glömde, det är ju så olika uppgifter, läkare kanske inte lockar alls, men för den saken skulle vill man väl inte ha en lön som inte speglar ens kompetens. Sedan lär väl inte en st läkare heller ha så hög lön iofs..
    Men om man väljer att arbeta som biträde i gatukök ska man väl inte klaga för att man inte är anställd för att driva stället? Eller?

    Det är enorma skillnader mellan en sjuksköterska och en läkare när det gäller utbildning och kompetens men många sjuksköterskor verkar inte vilja se det. Varför ska en sjuksköterska med bara 3 års högskola har mer i ingångslön än en gymnasielärare som har 4.5 års högskoleutbildning och som tillhör de som utbildar de som ska arbeta i framtiden? Kan du försvara det?
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!