• ica

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Anonym (narkosen) skrev 2012-05-11 12:30:19 följande:
    så det är ok att din mamma inte får mediciner i tid i framtiden eller att mindre kompetent personal tar hand om det?
    Att din mamma eller annan nära får vårdrelaterade infektioner pga okunskap och tidsbrist?
    Att du som anhörig måste närvara mer på sjukhuset för att hjälpa till med blöjbyten och mat?
    Eller att bara de med bra försäkringar kan köpa sig god vård?

    Jag tror du är relativt ensam om att tycka det är ok.
    För det är dit vi är på väg med stormsteg. Det handlar inte om att fixa sommarbemanningen eller att fixa så det funkar om 10 år. vi har en stor sjuksköterskebrist redan idag på de flesta av våra sjukhus. Och sjuka blir vi. Vi har en åldrande skröplig befolkning som kräver mer och mer vård. Vilka ska fixa den?
  • ica
    Anonym (narkosen) skrev 2012-05-11 13:04:59 följande:
    var frågan till mig eller missförstår jag?
    Nix. Utan mer att jag tänkte vidare.
  • ica
    ica skrev 2012-05-11 13:07:44 följande:
    Nix. Utan mer att jag tänkte vidare.
    Till alla dem som  tycker att ssk begär för mycket. Och att det enbart är sjukvårdspersonalens ansvar att se till att landstingsbudgeten går ihop. Hur har de tänkt sig framtiden utan ssk och usk?
  • ica
    Sixxty skrev 2012-05-12 09:15:01 följande:
    Intressant det där. Av någon anledning är vi tydligen skyldiga att redovisa budgetförslag till våra arbetsgivare för att få kräva en rimlig löneutveckling. O folk hade en aning om vilka vansinniga summor landstingen plöjer ner i projekt och konsult arvoden varje år skulle de här trådarna handla om hur "gnälliga" vi så fort våra löner diskuteras.
    Ja, och att det är anställda som bär huvudansvaret för att budgeten inte håller. Ska vi tillämpa det lite vidare. då är det industriarbetares höga löner som gjort att deras jobb försvinner utomlands och de därmed inte betalar lika hög skatt längre. Och att då företagen deras förlorar jobb. Det är och förblir ansvariga (och överbetalda landstingspolitikers) jobb att se till att det finns utbildad personal och att budgeten håller. Nåt de flesta landsting inte klarar.
  • ica
    h8him skrev 2012-05-12 09:19:17 följande:
    Det tror jag ingen tror. På den roliga hemsidan står följande:

    "När nyutexaminerade anställs till 24.000 kr, och inskolas av kollegor med sju års erfarenhet som har 23.500 kr i månadslön, så kan du räkna med att SKL kommer vända sig till Vårdförbundet.

    Endast med hjälp av ett långsiktigt löneavtal kan SKL “trolla fram” pengar för att återställa ordningen i leden. “Ni får 5% löneförhöjning för nästkommande tre år, och hela löneförhöjningen görs redan i år”.


    På så vis blir årets pott stor nog att lyfta alla med erfarenhet över ingångslönen på 24.000 kr:


    De nyutexaminerade får förstås ingenting, de har redan “höjt” sin lön från 20.500 till 24.000 kr (17%). De med två års erfarenhet höjer sin lön från 21.700 kr till 24.400 kr (12,4%). De med sju års erfarenhet går från 23.500 kr till 24.800 kr (5,5%). De med 20 års erfarenhet som har 25.200 kr, de får en “normal” löneförhöjning på 2%.

    Rangordningen återställd. Alla är lugna."


     


    Vem i hela friden ska betala kalaset? Det blir enorma skattehöjningar när ALLA sjuksköterskor ska ha flera tusen kronor i löneförhöjning. Hur har ni tänkt där? Har ni räknat på vad det kommer att kosta varje enskild skattebetalare? Har ni frågat om ni har stöd av dem för er kamp?


     


     


    Det är vi skattebetalar som ska betala för att säkerställa att det finns god vård.
  • ica
    stikkem skrev 2012-05-12 09:29:40 följande:
    Givetvis ska de gamla ravarnas loner ga upp ocksa. Me det hjalper ju ingen m de nya tar underbetalde jobb, eller hur menar du?

    Som du sa hart motsatter dig rattvisa loner sa tycker jag bara du ska vanta och se. Varden har idag svart att uppratthalla nagon sorts kvalite pga personalbrist, med samre loner och okad personalbrist lar inte det laget bli nagot battre.

    Hur tror det kommer bli om 10-15 ar med denna underskott av vardarbetare? Underskott av syrror? Tror du verkligen dom gar att ersatta med uskor eller lakare? Dream on hun.
    Bra sammanfattat! Redan idag ställs planerade operationer in pg a brist på sjuksköterskor. Och det är även en brist på undersköterskor som vill jobba inom vården.
  • ica
    Anonym skrev 2012-05-12 09:52:02 följande:
    Skattebetalarna kommer att få betala och om Skk får upp lönerna kommer Usk att kräva högre löner. Även andra yrken innom vården.
    När det gäller Västerbottenslänslandsting så vill nya chefen ha Läkerskor (Skk) som ska utföra en del läkarjobb. Uskorna ska ta över en del Skk jobb ( inte medicin) men andra uppgifter som många utav oss redan gör.

    Om detta skulle hända så kanske ökar intresset för vårdyrket. Men en förutsättning är lönerna.
    Nu när 40 talisterna går i pension så kommer det saknas mycket folk i vården.
    Som det är idag så kommer anhöriga att få vårda sina gamla själva när det inte finns folk. Geriatrikplatserna minskar och även Psykvården ligger väldigt risigt till. Vi kommer att se i sommar och kommande år en katastrof som vi alla väntat på men nu är den nära.
    Jo, men landstingen lägger pengar på annat än sjukvård. Och de flesta av oss vill ha en bra sjukvård när vi själva eller våra närstående behöver det. Och det utförs alltfler dagkirurgi mm. Och alltfler ingrepp/diagnoser får allt kortare vårdtider.
    Landstingen behöver verkligen utveckla sig själva som attraktiva och bra arbetsgivare i verkligheten och inte bara på papperet.
  • ica
    h8him skrev 2012-05-13 10:00:43 följande:
    Var ska pengarna tas? Från kollektivtrafiken kankse?  www.sll.se/sll/templates/NormalPage.aspx?id=5...
    Det är politikernas problem att lösa inte sjuksköterskestudenternas. Det är aldrig jobbsökande att lösa en ev framtida arbetsgivares ekonomi.
    Vill vi ha en bra sjukvård så kanske inte jobbskatteavdragen är vägen att gå.
  • ica
    Anonym (narkosen) skrev 2012-05-13 10:05:42 följande:
    Men hur är det med läsförståelsen, vi är ju flera som varit inne på olika spår.
    Men lek med tanken då att Landstinget _inte_ kommer lyckas locka sjuksköterskorna då.
    Hur löser de då en framtida bemanning med god och säker vård?
    jag är jättenyfiken.
    För det är landstingens ansvar!
  • ica
    h8him skrev 2012-05-13 10:10:31 följande:
    Politikerna kan inget göra då pengarna är begränsade. Det ensa som skulle kunna hjälpa är höjda skatter. och hur villiga är svenska folket att få stora skattehöjningar för att enbart en speciefik grupp offentliganställda ska ha högre löner tror du?

    Självklart är det ingen som förväntar sig att syrrorna ska kunna något om ekonomi och budget men man måste även som arbetstagare inse att det finns begränsade resurser.
    Jo, men nu är läget akut på alltfler sjukhus. Det saknas sjuksköterskor som inte är fjantiga och vill jobba för en symbolisk ersättning. Utan de vill ha en lön de kan leva på. Så hur ska du lösa sjukvården utan sjuksköterskor och undersköterskor?
    Hur ska du lösa det problemet?
  • ica
    Scream2 skrev 2012-05-16 22:06:28 följande:
    Sjuksköterskor biter sig själva genom att att dölja massa tid!
    Det finns flextid, önskeschema mm mm där arbetsgivaren många gånger kan utnyttja kryphål...syrrornas slit försvinner och syns inte i statistiken!

    Så kära kollegor! VÄGRA flextid, skriv upp all tid som ÖVERTID!!! ALLTID!!! Så kanske det blir några mer kr i kuvertet ivarjefall    
    Det ska man alltid göra i alla branscher. Att ta övertid på flexen är idiotiskt dumt. Man måste tuffa till sig i dagens arbetsliv. Stå på dig annars gör nån annan det!
  • ica
    Anonym (narkosen) skrev 2012-05-17 17:59:58 följande:
    fast har arbetsplatsen det avtalet om flex är det rätt lite en enskild anställd kan kräva ändå.
    Om chefen kräver att jag ska jobba kvar en halvtimme är det övertid. Det är upp till mig som anställd att gå med att ta det på flexen. I alla fall i mitt avtal. Läs avtalet eller prata med facket.
  • ica
    Scream2 skrev 2012-05-19 18:11:50 följande:
    Inte det enda, men en stor och viktig del. Sjuksköterskor blir ju inte automatiskt bättre för att vi får högre lön. Däremot behövs det FLER sjuksköterskor som är motiverade och kompetenta. och för att få motiverade och kompetenta sjuksköterskor krävs bla högre lön som en morot!
    Och fler kommer att söka sig till utbildningen så urvalet blir bättre.
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!