• Äldre 17 May 16:57
    29884 visningar
    39 svar
    39
    29884

    flytta till spanien. behöver tips, någon som bor där ?

    Vi har precis flyttat från Spanien till Sverige. Som du säkert vet så är det väldigt hög arbetslöshet i Spanien ju, men helt omöjligt är det väl aldrig. Skolan är avgiftsfri (om den är offentlig) från 3 år men mat ingår inte. Dagis är rysligt dyrt. Terminen börjar alltid i september, bra att komma ihåg. Det är ju så klart väldigt olika i olika delar och olika omständigheter. Vi flyttade eftersom det inte fanns möjlighet för mig att få jobb och vi inte skulle klara oss på min sambos lön (lönerna är ofta väldigt låga).

  • Äldre 18 May 10:44
    #15

    Varför skulle sjukvården bli bättre om man är spansk medborgare? Eu-medborgare måste ha bott i ett annat eu-land i en himla massa år innan man kan söka medborgarskap. Sen tar det flera år, om man skulle söka. Min sambo som inte är eu-medborgare sökte spanskt medborgarskap för två år sedan och det är fortfarande inte klart och lär inte bli på ett bra tag tyvärr :(

  • Äldre 18 May 10:47
    #16

    Ang skola så är den avgiftsfri från 3 år som sagt-om det inte är privat som sagt. Maten kostar om barnen ska äta i skolan, vi betalade allt mellan 60-150 euro i månaden, risken är att det snart blir ännu dyrare när dom tar bort fler bidrag. Dagis kan kosta mellan 200-500 euro i månaden. Jag är inte överens med det spanska skolsystemet, min son hann gå i nästan tre år och när de är små så är det ok om man bortser från extremt stora barngrupper och långa dagar, men till hösten skulle han börjat primaria och då blir det riktigt tufft så det känns bra att ha flyttat nu så han får gå i Sverige istället- även fast Sverige kanske är på gränsen till för slappt istället.

  • Äldre 18 May 18:16
    #18

    Ja då kan han nog söka direkt pga familjeanknytning, men som sagt, det tar 2-3 år innan det är klart.

    Ang sjukvården så är det samma för alla vad jag vet. Många har privat försäkring men vi gick till seguridad social och hade aldrig några problem. Bra vård utan tvekan men lägre standard på sjukhus/vårdcentraler och ofta oempatisk sjukvårdspersonal.

Svar på tråden flytta till spanien. behöver tips, någon som bor där ?