Inlägg från: Anonym (vänta) |Visa alla inlägg
  • Anonym (vänta)

    3-åring på dagis eller inte? Vem ska få som den vill?

    Anonym (who) skrev 2012-06-11 08:27:51 följande:
    Men varför? När jag är hemma och vill ha hen hemma?
    Precis, du är hemma och vad du då tycker borde väga tyngre än mannens åsikt.
    Anonym (who) skrev 2012-06-11 08:29:49 följande:
    Jo hen vet vad det innebär, har en kompis som jobbar som dagmamma och hen gick några veckor när pluggade.
    Då har ju barnet erfarenhet. Tyckte hen att det var jobbigt, hur jobbigt blir då inte en förmodligen ännu större dagisgrupp då?
    3år är ju fortfarande ganska litet, skadar säkert inte att vänta ett halvår ett år. Treåringen får då i sin egen takt upptäcka att bebisen tar mycket av mammas tid och inte är så rolig att leka med.
    Viljan att gå på dagis kanske kommer då.
  • Anonym (vänta)
    Anonym skrev 2012-06-11 10:12:47 följande:
    Jag var hemma till 5 års ålder. Jag hade ett stort försprång i skolan - jag var den enda i klassen som kunde läsa när jag började skolan  och jag hade ett enormt kunskapsförsprång. Den sociala biten hann jag med att lära mig i förskolan.

    Studier som har gjorts på saken visar ingen långsiktig skillnad mellan dagis- och hemmabarn. Det finns en liten skillnad de första månaderna, men den jämnar snabbt ut sig. Vi hade aldrig några problem med att söka kontakter.

    Att dina syskon och du har samma svårigheter kan lika gärna bero på någonting annat. Om ni hade gått på dagis hade ni troligen haft samma problem idag.
    Känner igen det där från mina hemmabarn . Iaf 2 av mina 3 barn var de enda som kunde läsa innan skolstarten. Barnet som inte kunde var istället mer intresserad av att räkna.
    De klarar sig utmärkt utan dagis om de har föräldrar som stimulerar dem.
    Kan tillägga att barnet som inte kunde läsa, har iår haft sina första nationella prov o. haft alla rätt eller ett fel på dem, så hämmad blev h*n.
  • Anonym (vänta)
    Anonym skrev 2012-06-11 12:48:37 följande:
      Det stämmer inte för alla barn, min flicka var hemma tills hon fyllde 4 år, då gick hon på dagis litegrann. Hon är bäst i klassen i svenska, och kanske i allt annat också. Det hade hon varit fast hon inte gått på dagis, det är inte där hon har lärt sig ett bra språk. Förmågan att lära in snabbt är hon född med.
     Nog tror jag att det är bra att gå på dagis, men inte nödvändigt, och det behövs absolut inte när man är tre år. Det kan gott och väl vänta minst ett år.
     Om TS är emot dagis kommer det antagligen inte att bli bra ändå, eftersom barnet känner av det och påverkas av mammans negativa inställning. Vänta ett år, så kanske både du och ditt barn känner att det kan vara bra att träffa fler barn och vuxna!
    Precis, barnen utvecklas precis lika bra även om man väntar med dagisstarten.
    Anonym skrev 2012-06-11 12:47:57 följande:
    vad har man att förlora? antagligen sina barn som man uppfostrat på ett vis, dom blir då inte "sig själva" på dagis, antingen skrikiga, klängiga eller extremt blyga. dom ändrar personlighet mycket. och märker man inte det på sina barn kände man kanske inte dom innan? då dom sats redan på dagis som 1 åringar då barnet inte har en "personlighet" men om man sätter dom senare när dom etablerat en fin och bra personlighet. då märker man skillnad när dom börja på dagis...
    Min son lärde sig svära och slåss på dagis, kunde varit utan det. Dottern lärde sig att man måste ha rosa på sig o. slutade vilja använda sina kläder i den gamla älsklingsfärgen..

    Så nog kan man förlora på det.
  • Anonym (vänta)
    Anonym skrev 2012-06-12 09:26:22 följande:
    Så du kommer att vara hemma i totalt tio årFörvånad Aldrig att jag hade ställt upp på att vara ensam försörjare i tio år. Schysst pension du får och vad gör du om ni separerar? Helt galet. 
    Även om du inte skulle ställa upp på det så finns det andra som gör det med glädje.
    Hade aldrig varken gift mig eller skaffat barn med en man som inte ville försörja sin familj. Har egna pengar om något oförutsett skulle hända.
    Pengar är annars inte allt här i världen vet du.
    Separation finns heller inte på kartan för alla.
  • Anonym (vänta)
    Anonym skrev 2012-06-12 10:03:06 följande:
    Så samma sak gäller inte för en kvinna? Ska inte hon ha ett ansvar att försörja sin familj? En separation kan handa alla vet du, även om det inte finns på kartan för dig. Problemet är också framtidens ekonomi. Han kan dö, bli sjukskriven, vara med i en olycka och bli förlamad, vad som helst kan hända och då står de där utan någon ekonomi eller möjlighet till försörjning eller en pension att prata. Ekonomisk trygghet är viktigt och jag skulle vilja leva så osäkert. Om han drar i morgon står hon där, utan en krona och möjlighet att skaffa boende och betala räkningar. 
    Jag vet vad vi har bestämt och att vi ser det som hans ansvar, han skulle skämmas annars.
    Händer det något oförutsett så har jag som jag skrev egna pengar(enskild egendom)som räcker långt. Missade du att jag skrev om det?
    Han drar aldrig, det som man inte kan gardera sig mot är dödsfall o. då finns försäkringar som täcker upp.
  • Anonym (vänta)
    Anonym skrev 2012-06-12 10:18:48 följande:
    Jättebra!

    Bra att ni har gjort så! Tyvärr har många inte det, utan har noll inkomst, noll sparat och ingen pension att prata om. 
    Det är sant, de kan få det svårt.
  • Anonym (vänta)
    Ts - Är det så att det lilla barnet är infektionskänsligt(förlåt om du skrivit det redan o. jag missat)?
    Isf är det ju inte konstigt om det känns bättre att behålla även det äldre barnet hemma för att undvika alla "dagissjukor".
    För sanningen är ju att det blir mycket sådant som lätt smittar när många barn är i grupp.
  • Anonym (vänta)
    Anonym (who) skrev 2012-06-12 13:20:52 följande:
    Ja, väldigt känslig och har i princip inget immunförsvar. Förutom det är h*n (är ni nöjda nu?) svag och "ömtålig" i brist på bättre ord. Läkarna ser givetvis helst att syskonet är hemma för att minska risken för att dra hem smittor men det viktigaste är att h*n inte vistas mitt i "smittohärden". 
    Hur det blir när det är dags för skolan vet vi inte ännu, det hänger på hur h*n mår då. 
    Då blir min nästa dumma fråga, hur din man tänker när han vill riskera sitt minsta barns hälsa ..

    För i mina ögon så ställer dessa fakta allt i en helt annat ljus, du känner ju att du måste skydda den lill*.
    Finns det chans att din man kan få mer information från läkaren om hur viktigt detta är(iom att han inte verkar insett det)?
  • Anonym (vänta)
    Anonym (suck) skrev 2012-06-12 14:32:16 följande:
    Har oxå haft mina barn hemma länge, kanske inte lika länge som TS och utan sjukdomsbild. Har valt sämre ekonomi etc för att kunna ha det så. Fått mycket skit för våra val. Vi har skaffat barn för att ta hand om och uppfostra dom själva, våra barn har inte saknat något, de äldsta går i skolan utan några som helst problem socialt eller inlärningsmässigt. Ni som har barn på dagis från tidig ålder, varför skaffar ni barn öht? Samhället får uppfostra era ungar. Ser på många barn som har föräldrar som jobbar heltid och hur barnen har det för att alla ska kunna shoppa massor och åka i fina bilar medan barnen får lida. Förstår att ensamstående föräldrar måste ha sina ban påå dagis och många timmar, men ni andra - sänk standarden och ta hand om era barn själva!!
  • Anonym (vänta)
    Anonym skrev 2012-06-12 18:53:56 följande:
    Nu är det inte alla som har bara ett år mellan barnen och en tre-åring har lite andra behov än vad en ett-åring har.

    Det är superbra att vara hemma om man kan, men det finns saker som man inte som mamma kan lära sina barn, hur gärna man vill. Till exempel:
    - Hur man beter sig socialt med jämnåriga och andra barn i grupp.
    - Känna tillit till andra vuxna.
    - Pedagogisk verksamhet med experiment och pyssel.         
    Det du räknar upp fick åtminstone våra barn på ÖF.
    Där hade de 1-2 em i veckan för grupper med hemmabarn äldre än 1år.

    TS - Det skulle du kunna kolla, om det finns något liknande på er ÖF. Kanske din man kan vara hemma med den lill* isf så att risken för smitta minimeras?
    pelo skrev 2012-06-12 19:12:32 följande:
    Nää jag förstår också att alla inte har 1 år mellan sina barn, men jag ser fortfarane inte att någon kan tro att förskolan är ett bättre alternativ än att ha sina barn hemma, bara för att man är hemma med sina barn betyder ju inte att man sitter inlåst i sin bostad, vi är ute i lekparker, går ut med hunden, hälsar på familj och vänner, bjuder in kompisar med små barn (blandad ålder på barnen, inte bara småisar) besöker 4h gården, besöker biblioteket, öppna förskolan, badhuset mm.

    Att lära sina barn hur man umgås med andra barn och vuxna är ju inte direkt någon svår uppgift. pedagogisk verksamhet är ju det man bygger vardagen på, är barnet med på vad mamma/pappa gör så bjuder faktiskt vardagen på så mycket pedagogik barn behöver, men det gäller ju att vara lite om sig och kring sig också.
    Bra inl. det är ju inga konstiga dagar du beskriver utan högst vanliga.
  • Anonym (vänta)
    Gumsegumsan skrev 2012-06-12 21:22:56 följande:
    de ÖF jag har erfarenheter av har sällan barn över tre år på besök, så har man äldre syskon (vilket jag kommer att ha) så är inte det något att hänga upp sig på tyvärr..

     
    Hos oss hade ÖF särskilda grupper för oss som var hemma med barnen 1-2d/v, och då bor vi ändå inte i någon storstad eller ens i närheten av någon.
  • Anonym (vänta)
    Gumsegumsan skrev 2012-06-12 22:21:02 följande:
    ja här är också ÖF anpassat för större barn under måndagar och fredagar eftersom det är då som 15timmarsbarnen är hemma. men inte tis-tors. så det verkar vara samma upplägg då.
    Det fungerade utmärkt så för våra barn, de andra dagarna hade de varandra eller kompisar som också var hemma att leka med.

    Men samtidigt är det ju stor skillnad för TS, som är orolig för sitt sjuka yngre barns skull, jag måste säga att jag förstår henne, och antagligen om jag varit i samma sits, resonerat likadant som hon.
    Att det äldre barnet fått vara hemma för att undvika den mängd baciller som trots allt brukar dras hem från dagis och då skulle riskera att smitta den lill*.
    Får båda barnen växa till sig kanske även immunförsvaret hos den yngre förbättras.
Svar på tråden 3-åring på dagis eller inte? Vem ska få som den vill?