• cuteswegirl

    Hjälp! verkar som om dottern är allergisk mot allt...

    Ja var ska man börja?!

    Har en dotter på 6,5 mån. Hon har haft problem med att bajsa sen hon föddes. Från början misstänktes mjöllkallergi men efter 2 mån med mjölkfritt hade det fortfarande inte blivit bättre.... Hon utreddes för detta genom tarmröntgen där inga fel hittades... testade lactulos utan någon som helst effekt utan det blev movicol som hon går på och detta fungerar någotsånär...

    När hon var 4 mån tänkte jag att eftersom den mjölkfria dieten inte gjort någon skillnad så testar jag att ge henne "vanlig" bebisgröt med mjölk vilket slutade i katastrof... Dottern är helallergiskt mot mjölk d.v.s att hon fick nässelutslag efter ca 5 min och magen havererade igen... då fick vi öka dosen movicol och fick kortisonsalva utskrivet då hon hade eksem överallt...

    När hud och mage stabiliserat sig så testade jag sinlac gröt vilket fick huden att utveckla eksem igen! Gick över till Enago som funkar bra...

    Nu har vi ju även börjat med mat och frukt.... Mango verkar hon definitivt reagera på..... Nu misstänker jag även banan då hon fått detta i ett par dagar och  numera ser "brännskadad" ut på bringa och rygg/nacke.....

    så ja.... någon annan som känner igen detta?

    Ska man gå tillbaka till bara ersättning/välling tills huden är bra igen och sedan testa t.ex en viss sorts frukt i en vecka och en viss sorts mat i en vecka tills man testat igenom till en hållbar diet???

    Jag är helt villrådig då ingen i familj/släkt är allergisk mot något! 


    Nu har det nog blivit våran tur! BF 090615
  • Svar på tråden Hjälp! verkar som om dottern är allergisk mot allt...
  • Jojjanna

    Om hon reagerar så starkt så ska du nog inte experimentera själv. Om allergin blir "provocerad" gång på gång så kan den förvärras. Begär en allergiutredning så att du får veta och får rätt hjälp med kost och allergimediciner...


  • cuteswegirl

    Jo ända problemet är hennes ålder... dom verkar inte vilja göra någon allergiutredning för att hon  är så liten.... 


    Nu har det nog blivit våran tur! BF 090615
  • skogsvitter

    Är hon bara 6 månader så absolut, återgå helt och hållet till ersättning på en gång och rådgör med specialistläkare om vilka ämnen ni kan börja introducera som är milda och inte allergena. Bland frukt är ju tex banan, mango, kiwi och en hel del andra också väldigt vanligt att små barn reagerar allergiskt mot. De flesta allergier växer bort tidigt. Din dotter kanske helt enkelt bara har en väldigt omogen mage och tarmsystem och då behöver ni vänta ut det innan ni börjar provocera alltför mycket! Men tala om detta för en bra allergiläkare och få tips och råd om vad ni kan börja med.

  • skogsvitter

    Välling förmodar jag att du däremot bör undvika med tanke på gluten?! Kanske är det annars gluten som är orsaken till det mesta om ni gett välling/gröt som innehåller gluten?

  • skogsvitter

    Och förövrigt, även om de inte vill starta utredning så måste ni självklart kunna kräva rådgivning för hur ni ska gå tillväga angående introduktion av fast föda.

  • jagälskarallaminabarn

    Kräv remiss till barnmedicinsk mottagning och ta hjälp därifrån är mitt råd. En släkting till mig har ett barn som visserligen är 8 år, alltså betydligt äldre, men de ska äntligen få hjälp av barnmedicin då vårdcentralen inte alls vet hur de ska göra. Om jag fattat saken rätt har de gått genom vc ett tag men släktingen har krävt remiss. Lycka till!

  • Jojjanna

    Min son fick kraftiga diarreer som frätte på huden efter vissa måltider. Vi trodde att det var pga mjölken men ett blodprov på barnmedicin kring 1-årsåldern visade på allergi mot äggvita...

    Han fick äggfri kost i några år och nu har allergin växt bort. Det var så skönt att få veta utan att behöva utsätta honom för massor av egna tester. Det hade tagit lång tid att komma fram till att det var just äggvita...


  • Sephyria

    Sonen är överkänslig mot en hel del olika födoämnen, bla mjölk, sädesslag, antagligen ägg, soja, lite olika frukter o.s.v. Det syns dock inte på några tester utan för oss har det bara varit att pröva sig fram och då är det som du skriver bara att ta ett födoämne i taget och ge samma i flera dagar. Vi har brukat köra på 5-7 dagar. Det tar tid och man får vara beredd att backa gång på gång. Introducera inte heller något nytt så länge hon inte är symtomfri, är sjuk o.s.v.

    Sen som någon annan skriver så bör du börja med sånt som vanligen inte ger någon reaktion. Tex potatis, palsternacka o.s.v.

    Läs på om allergier och vad man vanligen kan reagera på. Har du tur får du en bra läkarkontakt som kan hjälpa er. Den turen hade tyvärr inte vi så vi har fått gjort det mesta på egen hand.

  • skogsvitter

    Vill bara säga att bebisar faktiskt kan reagera mot potatis, en bekants dotter är allergisk mot potatisstärkelse och har läst om flera andra här på nätet också som varit det. Man tänker ju inte på det eftersom potatis nästan alltid är det man råds att börja med. Men det är som sagt inte alls säkert att det inte skulle ge någon reaktion, särskilt ett känsligt barn som tycks vara allergisk mot "allt". En dietist eller specialistläkare kan nog svara bäst på vad som är säkert och inte.

  • Trottoarbonden

    Åh vad jag känner med dig! Detta är verkligen inte lätt. Dels delen att inte riktigt bli trodd av sjukvården och att se sitt barn lida och inte veta varken ut eller in.
    Jag skulle absolut säga att det bästa är att backa tillbaka till det mest stabila läge som ni haft, om det så är ersättning. Själv helammade jag lillen i ett helt år pga allergiutredning så de klarar sig länge utan fast föda! (kan dock bli svårare att introducera senare, men de kan även bli aviga mot mat om de känner att de inte mår bra av den så man har inte mycket val här).
    Sen är det som andra skriver, att ha tur och hitta en bra läkare hjälper, men det kan vara svårt. Och oavsett om man har en bra läkare eller inte så är det inte säkert att de kan göra så mycket, för allergi är ett detektivarbete. Man tänker sig att de ska ta ett prov och så vet man, men inte alla reaktioner visar sig på prover och man kan inte ta prov för allt heller...
    Mitt råd (mamma till två barn med allergibesvär) är att hitta ett så stabilt läge som möjligt och utgå från det och sen arbeta metodiskt. Testa nytt, och då enbart när barnet är friskt, se om det blir reaktion. Jag skulle dock råda att prova flera nya saker samtidigt, liksom en hel ny måltid. Varför? Jo, för annars kan det ta ett helt år att hitta två saker som barnet tål/inte tål om man har otur!
    Vi gör såhär: Introducerar flera nya saker samtidigt. Om reaktion så halverar vi och testar en halva i taget, sen fortsätter vi så tills vi har hittat vad som orsakar reaktionen. I många fall har vi haft tur och prickat en hel kombination som fungerat och vipps så är repetoaren rejält utökad!
    Vad ska man prova med då? Ja, det är svårt att veta. Om man bortser från att han behöver Movicol o magen blir värre av ris så är det något som ofta går bra, men troligen inte i ert fall. Ekologisk potatis kan vara bra. Skalat äpple. Skalad gurka.

  • pandyb

    Hir har det gått för dig TS ?

    Vi är i samma sits känns det som, sonen har konstaterad ägg och mjölk allergi (via pricktest)

    Har gått över helt till ersättning , pepticate eftersom sonen regaerade starkt på Althera. Har börjat med smakportioner, katrinplommon, päron och nu senast äpple! Ikväll är sonen fylld av eksem så jag antar att han reagerat på äpple! ;(

    Vi känner oss uppgivna att han ska reagera på allt!

    Vi är i kontakt med en dietist som inte tyckte att vi behövde vänta med något av smakporttioner... Men fortsätter det så här får vi ta kontakt med henne igen!

    Nu avvaktar vi med mer smakus tills detta läkt ut! Men det är så synd får sonen gillar det verkligen! Ska försöka göra gröt av ersättningen han äter!


    Nils 090419 *storebror* Arvid 120517 *lillebror*
  • ansen

    Jag känner igen det där. Vi misstänkte att sonen var allergisk ganska tidigt...typ runt 6 månader tror jag men det tog nästan ett år innan vi fick komma på utredning då de sa att "så små barn är inte allergisk", "vissa barn skriker sådär mycket" "Har han diarré ge honom majsvälling och banan, det är stoppande" "Är han hård i mage...ge honom katrinplommon"

    När han var lite mer än ett år gick vi och KRÄVDE ett allergitest då han haft diarré i 3 månader och var helt skinnflådd och hade prickar på kroppen och hade inte sovit mer än 2-3 timmar i sträck på månader. Slog huvudet i golvet till han fick stora blåmärken... drämde huvudet i elementet...allt för att få bort magsmärtan som måste varit olidlig. (ändå fick vi bara svaret från bvc...vissa barn har sånt där temperament)

    men som förälder så vet man ju när nåt är fel, det känns ju i hela kroppen på nåt vis.

    Så jag gick till vårdcentralen på akuttiden på morgonen och sa att ni måste ta allergitester NU! Det dröjde ändå  5 månader innan vi fick svar på alla allergier och det krävdes en hel massa tjatande och gnatande...lyssna på din intuition och kräv att få allergitester.

    I vanliga affären är det svårt att få tag på produkter som funkar. Ex så ska man inte ge ett barn som man tror har mjölkallergi soja. Och om jag inte minns fel så är ex sempers mjölkfria produkter sojabaserade. Har man mjölkproteinallergi så är risken mycket stor att man även utvecklar sojaallergi då sojaproteinet är väldigt likt mjölkens.

    Fundera även på om det kan vara gluten eller veteprotein som hon reagerar på.

    Lycka till och gå till din läkare och kräv att få göra allergitester...det krävs bara ett blodprov.

  • Meowbaby

    Hej,

    Vet att denna tråden är gammal som gatan, men hur gick det för er tillslut? Jag är i samma sits, min mjölk- och ägg allergiska dotter har alltid haft svårt att bajsa - även när konsistensen varit lös och verkar nu när vi testar att ge smakisar reagera på typ allt... gav henne mango för lite mer än ett dygn sedan, två nätter av besvär med magen...

    Hade varit intressant att höra er situation såhär 4 år senare, gick det över?

    Hej från mig!

  • milli79

    En kinesiolog hjälpte oss. Om det är in toleranser som ger eksem är det ofta så att det inte syns på läkarens tester. Var så för oss. Läkaren ville ge kortison men vi gick till kinesiolog o fick massa födoämnen som han reagerade på. Några veckor senare var eksemen borta och nu 3år senare kan han äta det mesta igen.

    Kortison tunnar ut huden så se till att läka inifrån.

  • Elin 834

    Hur är det med sojalecitin? Min dotter som är allergisk mot mjölkprotein var som bebis även känslig mot sojalecitin som tyvärr finns som konserveringsmedel i mycket. Hon klarade inte heller av sinlacgröten utan kaskad kräktes tills hon svimmade. Nu är hon 9 år och bara allergisk mot mjölkproteinet.

Svar på tråden Hjälp! verkar som om dottern är allergisk mot allt...