• ver81

    Vi som är överviktiga & gravida.

    Emmelyn skrev 2012-08-21 09:55:52 följande:

    Hej!


    Har nu läst igenom inläggen i den här tråden och blir ledsen över inställningen i flera av dem!


    Jag fick mitt första barn för drygt 1,5 år sedan, vägde 113kg när jag blev gravid, 118 på inskrivningen och 136kg dagen innan förlossningen. Under min graviditet hann jag byta barnmorska tre gånger innan jag blev nöjd, just på grund om tjatet om min vikt och om att jag bara skulle gå upp 6 kilo o.s.v. 


    Jag anser att det är helt upp till oss som gravida hur mycket vi går upp i vikt och jag vägrade ha dåligt samvete eller framförallt inte låta någon barnmorska ge mig dåligt samvete eller ångest inför att väga mig o.s.v.  Jag blev till slut less på att ständigt bli bemött med kommentarer om min vikt och vägrade att fokuset på min graviditet skulle ligga där!


    Jag kontaktade en barnmorska som jag hört skulle var bra och träffade henne och förklarade det här för henne och frågade rakt ut om hon kunde respektera att jag inte ville att hon tjatade om min viktuppgång, ”våga väga projekt” (ett projekt för överviktiga gravida här i Stockholm), m.m. Hon sa javisst inte problem, dock kommer du få ligga på golvet och bli undersökt om du passerar 150 kilo, för det är maxgränsen för vad britsen tål. Efter det kändes allting jättebra, jag fortsatte gå till henne och jag skämdes aldrig för att väga mig och ibland pratade vi om min vikt, men då var det på mitt initiativ!


    Jag var på ofantligt många UL och fick sällan ngn kommentar om min vikt, de få gånger jag fick det så sa jag ifrån. Mitt råd till er är att inte finna i er i att bli behandlade på ett sätt som påverkar er negativt. Graviditeten och besöken hos barnmorskan ska vara något positivt för er, kräv er rätt! Var dessutom inte rädd för att byta BM om personen inte passar er eller respekterar er önskan om bemötande!


    Sen kan jag ju tillägga att det kanske inte är den bästa idén at tokfrossa sig upp massvis i vikt under graviditeten, men för mig som har en skev inställning till mat tyckte att det var oerhört skönt att bara släppa alla bantningstankar och äta det jag ville. Visst det resulterade i att jag gick upp en massa i vikt, men det är ju bara att ta tag i det sen efteråt. Två veckor efter förlossningen hade jag gått ner 16 kg, sen så gick jag ner resterande gravkilon samt 5 extra med hjälp av LCHF. Idag är jag gravid med nr två i typ v 14, vägde in på 111 kg, d.v.s. 8 kilo mindre än förra gången. Den här gången kommer jag antagligen inte gå upp lika mycket i vikt, då det ändå var en del jobb med att gå ner allt igen, men jag framförallt inte kommer göra är att låta någon BM/läkare m.m. förstöra glädjen med att vara gravid genom att ge mig dåligt samvete och det tycker jag inte heller att ni ska göra!


    Tack för ditt inlägg :)
    Jag är i v33+3 med andra barnet, min dotter fick jag för nästan exakt 2 år sedan.
    Jag fick åka till sjukhuset för ett extra UL pga att magen vuxit för mycket sen förra gången, hade mycket fostervatten för några veckor sedan så de var tvungna att kolla det. 
    Till det jag ville komma fram till var att läkaren som gjorde ultraljudet var mycket negativ mot mig och hade väldigt dålig attityd...
    Efter att hon varit och kollat resultatet kom hon tillbaka och sa att ja det såg väl bra ut (inget om bebis eller fostervattnet?) sen gick hon på mig stenhårt... DU MÅSTE SLUTA ÄTA ONYTTIGT!!! Inget godis,läsk mm... Du har redan gått upp för mycket i vikt, ditt BMI är jättehögt, du räknas ju som överviktig...eller aa det kallas FETMA det du har... Och så vänder hon sig mot min sambo (som för övrigt är lång och smal) ja och DU skall inte heller äta chips,godis och läsk för då blir det VÄLDIGT svårt för henne att klara detta!!!
    Min sambo lyssnade sen sa han till henne..Men VI äter inte ONYTTIGT!!! Hon ändrade sina kostvanor tidigt i graviditeten för att slippa graviditetsdiabetes som hon fick förra gången och visst fick hon ingen diabetes denna gången heller.. Hon tittade på oss med en blick som skrek..NI LJUGER!!!
    Men för det första så är det omöjligt att fuska på en glukoskoll eftersom det görs på vårdcentralen.
    Sen skall jag erkänna att visst har jag ätit lite godis på semestern och nån enstaka glass men inga mängder och väljer oftast frukt och nötter istället..

    Men att bli bemött på det viset gjorde att jag blev helt tyst och började gråta :(
    Hela dagen blev förstörd och jag kände mig totalt värdelös, tjock, äcklig och misslyckad.
    Ringde min BM igår och berättade vad som hänt och hon sa bara..Jag förstår inte..Allt såg ju jättebra ut, fostervattnet har ju sjunkit till det normala och bebisen ligger under kurvan så vad är problemet.
    Va roligt att vi fick veta det på sjukhuset liksom :/

    Jag vägde 96kg på inskrivningen och det tog lång tid innan jag började gå upp i vikt, nu väger jag 114.
    De sista veckorna har jag ökat mest men bara på magen och jag har själv reagerat över det och det är väl inte så bra kanske men skall de få beté sig såhär?? Skall man acceptera att bara för att man är överviktig så skall man ta emot det dom säger??

                  
  • ver81
    slemtorsk i din bralla skrev 2012-08-23 11:52:54 följande:
    ver81 Näää fyyyy vad jobbigt... usch.. Nä man ska verkligen inte acceptera sådan behandling.

    Jag var jätteorolig när jag gjorde mitt KUB-test eftersom min barnmorska hade fulat sig rejält och sagt att det kanske inte ens går att göra det......pga min mage alltså.

    Så när jag kom in till ultraljudet så frågade jag och hon bara viftade bort det och sa "jösses.. jag har gjort ultraljud på MMYYYCKET större flickor.. det kan bli lite jobbigt för dig för jag måste trycka lite hårdare men vi hjälps åt" och hela tiden bad hon om ursäkt för att hon fick trycka lite.. sen låg ju bebisen fel så hon kunde inte mäta nackspalten först men vi löste det-. jag ställde mig upp o hoppade i någon minut haha...

    SEN tjejer.. berättade hon en INTRESSANT sak...jag frågade medan hon skrev in siffror i datorn om min övervikt ökade risken för kromosomfel...det sa nämligen min BM.(hon sa för övrigt mycket dumma saker)

    FIck då veta att min ÅLDER först o främst är största risken (39) sen sa hon att HENNES upplevelse var att ju smalare mamma, dessto större risk-siffra vid KUB. Hon kunde se det framförallt på tjejer som var smalare än "normalt" alltså som hade ett BMI under 22 och då SÄRSKILT vid IVF-behandlijng som jag då gjort.

    Underligt. för OM det nu är så att risken för kromosomfel är större om man är smalare OCH gör IVF..varför har vissa IVF-kliniker så hårda krav på att man ska ligga under 30 i BMI (Sahlgrenska har under 35) Visst är det så att man följer socialstyrelsens råd att ta hänsyn till att det dels är fler risker med en övervikts-graviditet, men också att forskning visar att det ÄR svårare att bli gravid när man är överviktig...men forskning visar också (barnmorskan på KUB-testet visade mig lite papper) vi överviktiga svarar BÄTTRE på hormonstimuleringen vid IVF bättre än normal- underviktiga..........

    INTRESSANT helt klart...detta trodde hon berodde på att fettvävnad tar emot hormoner bättre....

    lite off topic så där.. men det är inte enbart negativt att vara fet iaf
    Tack! :)

    Min sambo läste lite om det på nätet och hittade en artikel om just läkares beteende gentemot gravida överviktiga eller de överviktiga som vill ha hjälp att bli gravida.
    Och en av anledningarna är att en överviktig kostar mer pengar bl.a om det blir kejsarsnitt, och att de då måste "jobba" mer...???

    Haha...Ursäkta?? Så vi skall inte få skaffa barn för att de får jobba liiite mer än vanligt. 

    Jag hade lyckan och turen att jag "lyckades" bli gravid vid första försöket både vid första graviditeten och denna Glad
    Men om man inte kan varför skall man inte få hjälp om man har lite övervikt??
    Vår barnlängtan är väl inte mindre..
    Men kort och gott så har jag förstått att många inom vården och säkert fler anser att "tjockisar" skall inte få skaffa barn...

    IDIOTI!!!           
  • ver81
    Hokuspokusan skrev 2012-08-23 12:12:41 följande:
    Jag kan nästan sitta här o bli förbannad över hur en del i den här tråden har blivit bemötta ang övervikt. NÄE jag hade bytt direkt och gått ut ifrån rummet. Har haft två riktigt snälla BM's som inte anmärkt nåt på min vikt utan sagt "det ser fint ut" samma med UL - Hon var lite bitter den dagen men allt såg fint ut och den hade växt bra (v11+3 förra veckan) så jag önskar jag kunde dela med mig av bra BM's. 

    Nu ska man inte önska nån olycka eller nåt elakt men dom där elaka BM's borde få sig ett järn :P  

    Har gått upp 7 KG sen jag plussade! Jag skrattade åt vågen igår morses för det såg hemskt ut. Jag spyr hela tiden och måste kompensera med det på kvällen :p  Hhuvvaligen :)
    Jag har haft jättebra BM under båda mina graviditeter som givetvis pratat om vikten men inte kommit med några pekpinnar alls utan tvärtom har jag fått beröm. 

    Denna (ursäkta uttrycket) Idiot till läkare som utförde ultraljudet hoppas jag att jag aldrig mer behöver träffa.
    Min BM skulle t.o.m ringa sjukhuset för att kolla så det inte är hon som skall utföra nästa kontroll :)
  • ver81
    Romantica1981 skrev 2012-08-24 20:44:43 följande:
    Lider av otrevligt svullna fötter och ben. Finns det någon som har tips på hur man kan lindra det hela. Har provat att ha fötterna högt och inhandlat stödstrumpor.

    Jag led av väldigt svullna fötter och händer under min första graviditet, det började redan så tidigt som i vecka 17. Och i vecka 19 kunde jag inte ha skor mer utan fick gå i mina sk "kärringtofflor" ;)

    Tyvärr hittade aldrig jag nåt som verkligen hjälpte :( använde stödstrumpor och försökte ha fötterna högt så ofta jag kunde. Sen masserade min sambo mina fötter nästan varje kväll och det var det absolut bästa Glad
    Tror dessvärre du får dras med de svullna fötterna tills du är förlöst, då försvinner de nästan direkt.
    Enligt min BM fanns det inte så mycket annat att göra, man får stå ut helt enkelt, kan va nedrans jobbigt men det går över sen när man fått sin lilla juvel :)

    Tror dock inte du skall påbörja någon slags diet, det är nog inte så bra för bebis.. Och allra helst inte LCHF!!!
    Försök bara minska på saltet för det kan göra att man samlar på sig mer vatten..

    P.s. Denna graviditet slapp jag de svullna fötterna helt :) så skönt!

    Lycka till!           
  • ver81
    Pillan2012 skrev 2012-08-26 14:59:28 följande:
    Hejsan!

    Jag är gravid med 3:an, gick in i v 6 idag så väldigt tidigt. Inte denna gång lyckades jag bli smal heller innan ;) Tvärtom, bär nu på 35 kg extra, en hel del pga att jag bröt foten i vintras och var stilla ett bra tag.

    Nu, Känner verkligen att jag vill hålla denna vikt eller tom gå ner i vikt under denna graviditet. Är detta ok??? Nu menar jag gå ner på det sättet man ska, 0,5-1 kg/veckan genom att äta helt rätt och träna. Är det ok? Läst en del om att det vid viktminskning frigörs miljögifter som kan övergå till bebisen, stämmer det även vid hälsosam viktminskning? Går man ner en 0-5-1 kg/veckan fram till lite mer än första delen av gravideten, säg v 25 så blir det ju ändå en 12-15 kg eller tom mer. SKulle må så himla mycket bättre om jag kom mer till 80-strecket och sen kunde hålla mig där resten av graviditeten. Är det ok??

    Vad har era bm sagt och hur har ni gjorde under gravidteten? nån som lyckats gå ner och landa på ett minusresultat när bebisen väl kommit ut?
    Hej!

    När man har en övervikt är det inte farligt att gå ner i vikt under en graviditet, men under så normala former som möjligt. Alltså inte genom någon speciell diet, för det kan vara skadligt.. Om man t.ex skulle äta enligt LCHF metoden då man tar bort endel ämnen helt. Utan ät regelbundet, måttliga mängder och lättare mellanmål. Välj vatten ist för läsk mm.
    Jag rekommenderar att äta som man blir rekommenderar när man har graviditetsdiabetes, fick nämligen det när jag väntade mitt första barn och jag gick ner och inte upp nåt på slutet då jag åt så. 

    Lycka till Glad  
  • ver81

    Ja usch, illamående :/
    När jag väntade mitt första barn mådde jag skitdåligt och gjorde inget annat än att kräkas fram till runt v17 :(
    Denna gången mådde jag otroligt illa men inga kräkningar och en trötthet utan dess like..
    Måste ändå säga att jag nog föredrog att kräkas än att "bara" må illa för det var pest.

    Hoppas det går över!     

  • ver81
    Finlandssvenska skrev 2012-08-29 09:52:12 följande:
    Fina bilder ni sätter upp.

    Jag börjar annars tycka att en del disskutioner spårar ur, vi har övervikt och förutom några som har en sjukdom som orsak bakom så är vi själva skyldiga till vår övervikt och det är ingen utom vi själva som kan ta tag i det.

    Varför ska vi då vara arga på att BM tar upp det eller att det finns regelverk för hur högt BMI man får ha för vissa ingrepp. BM har som uppgift att se till helheten och informera om riskerna. Ja visst finns dom som går förlångt och inte är bra på sitt jobb, men överlag så hör det till att dom ska informera samt hålla koll på viktuppgången.

    Men hellre stöd och information än moralpredikningar. Men vi är inte heller perfekta och måste kunna ta till oss infon utan att slå bakut...
    Självklart skall de informera om risker mm..
    Men att som i mitt fall få en ren och skär utskällning där en läkare på förlossningen antog att jag satt hemma och
    vräkte i mig snabbmat,godis,chips,läsk varje dag och bara satt på mitt arsle och inget mer..
    Har ingen sjukdom och är medveten om min vikt men bara för att man är "tjock" skall man ta vilken skit som helst???

    Är hemma med min dotter som är 2 år så sitta still och bara "äta" hela dagarna kan jag inte (och vill inte heller för den delen) Och att antyda något istället för att fråga tycker jag är åt skogen för det blir ju bara fel.
    Min övervikt hade jag sen innan och vikten har ökat succesivt under många år och inget som kommit i en handvändning (vilket jag tror är fallet hos de flesta) och ingen känner våra kroppar bättre än oss själva..

    Var överviktig när jag fick min dotter med och då blev jag snittad och klarade det galant, men läkaren antydde att pga min övervikt kan jag varken klara en "vanlig" förlossning än mindre kejsarsnitt??? Så jag kommer dö då!!!
    Är det OK att säga till någon som snart står inför förlossningen???  

    Klart de skall fråga och informera men på ett värdigt sätt och inte med pekpinnar och dålig attityd!!!      
  • ver81
    Blue skrev 2012-08-29 12:35:08 följande:
    .

    Själv tycker jag att inte att tråden spårat ut, men det kan väl ieg bara Blåbär2 som startat den ha en åsikt om och stänga ned. Vi andra kan ju hålla oss undan "so to say", eller sålla det som läses. :)
    Tror att det är viktigt att man någonstans kan få det stöd man behöver och att få "prata av sig" om det som känts jobbigt i en allt redan besvärlig situation. Eller bara ha trevligt och peppa varandra, för nog måste du hålla med om att man i huvudsak försöker att tänka på sitt matintag och vikt här i tråden. Det tycker iaf jag är imponerande och ansvarstagande. :)
  • ver81

    Tycker iaf att detta är en bra grupp där man får uttrycka sig/skriva av sig, få tips mm.. 
    Och ingen dömer en, vilket känns underbart då man får dömande blickar överallt..

    Vi som gillar gruppen stannar ju kvar och skall fortsätta "prata" hur vi vill.
    Och den som inte gillar tråden behöver ju inte läsa den och behöver därmed inte se "vårt" gnäll..
    Även fast jag tycker det är vääldigt lite gnäll här, mest positivt och stöttande ord! 

  • ver81
    Johanna 413 skrev 2012-08-30 19:08:05 följande:
    Hej! Jag är 26 år, gravid med första barnet. Vecka 13 idag 12+0:) Är kort 160cm och väger 84 kg vilket ger mig ett BMI på 32.

    Vi bestämde oss för att försöka skaffa barn ändå, tänkte att det kanske skulle bli svårt men blev gravid på första försöket!!!:)

    Nästa vecka ska vi på UL och jag undrar om det är svårare för BM att se något pga mitt fett på magen? Kan det vara så?

    Grattis till plusset ts!=)   
    Börjar med att säga grattis :)

    När jag blev gravid med min dotter så vägde jag 83 kg till mina 160 cm och när vi skulle göra vårt första
    UL började sköterskan med att säga.. -Jaja vi får se hur det här går, kan ju vara väldigt svårt att se nåt
    på överiktiga :/ Okay sa jag!
    Men man såg perfekt :) och vi fick jättefina bilder med oss hem :)
    Denna gången vägde jag 10kg mer och man såg ff perfekt och vi fick ännu finare bilder :)   

    Klart det säkert kan va svårt, beror väl på utrustning och så men tycker inte du skall tänka på det.
    Det kommer säkert gå jättebra :)

    Lycka till!!!        
Svar på tråden Vi som är överviktiga & gravida.