• yena89

    Lite frågor till er lchf:are!

    -Hur får ni i er de fibrer kroppen vill ha om ni inte äter tillräckligt med kolhydrater?
    Genom grönsaker och fiberhusk. Det är dom hårda fibrerna man undviker med LCHF eftersom de är som sandpapper för tarmen.

    -Blir ni inte helt kassa i magen av detta?
    Tvärtom. Jag har nästan hela mitt liv levt med magsmärtor. Läkarna sa att äta mer fullkorn och magen blev bara värre. Första dagen  med LCHF var magen helt lugn. För mig är det ett mirakel efter år med daglig smärta.

    -Borde inte era kolesterolvärden bli skyhöga?
    Jag har inte kollat mina värden men planerar att göra det när jag nått målvikt. Äter man rätt så ska HDL öka och LDL minska samt att man får en bättre APO-kvot och triclycerin-värden.

    -Får ni inte en känsla av att vara för övermätta? Eller äcklade av all fet mat?
    Nej eftersom jag äter tills jag är nöjd. Förutom få gånger när jag lagar alldeles för god mat och tar två portioner ;)
    Jag blir äcklad av fet mat men jag anser inte att LCHF-maten är äckligt fet. Det är bara en hög andel av energin som kommer från fett, det blir alltså inte stor mängd för att komma upp i 75E%. Många blandar ihop det med 75% fett, jag tror inte nån klarar att äta 75% fett från en normalstor portion.
    Tvärtom tycker jag att min mat är mycket fräsch. Sallad, grönsaker, en köttbit och lite fet sås eller kryddsmör.

    -Blir eran hy fet och/eller luktar dåligt? Det kan du ju göra om man äter mycket skräpmat.
    Jag har alltid haft problem hy men med LCHF blir min hy mkt renare. Det märks direkt när jag fuskar med dålig mat. Vad har skräpmat med LCHF att göra? Visserligen är skräpmat fet men den innehåller mkt socker också, så det är nog kombinationen samt dålig kvalité som gör att skräpmat ger dålig hy.
    Upplever även att jag får en mer neutral kroppslukt med LCHF.

    -Hur ställer ni er till att viss forskning visar att det är farligt med denna diet?
    Det finns ingen forskning som styrker Livsmedelsverkets råd och ingen forskning som styrker strikt LCHF. Däremot finns det gpott om positiv forskning om lågkolhydratskost. Det finns heller inga bevis för att mättad fett skulle vara dålig men personligen anser jag att man ska undvika större mängder mejerier. Max 2dl om dagen (exkl smör, om det nu räknas som mejeri) Skulle det visa sig vara farlig kommer jag förmodligen ändå fortsätta eftersom det är enda dieten som gör att jag mår bra. Och jag har hellre kvalité än kvantité.

    -Hur blir det sen när ni gått ner all vikt och sak börja äta "normalt" igen, borde det inte bli mycket enklare att halka in i samma hjulspår som förut? Eller ska ni äta såhär livet ut?
    Det är lika lätt att falla tillbaka i gamla mönster oavsett vilken diet man väljer. Jag kommer äta LCHF livet ut men då inte strikt LCHF utan normal-liberal LCHF.
    LCHF är inte bara max 20g kolhydrater om dagen. LCHF är upp till 100g kolhydrater enligt den källan jag går efter. Vissa anser det bara går upp till 50.
    Äter man liberal LCHF och ät aktiv kan man äta små mänger potis, rotfrukter, frukter, råris, bönor och sånt om man klarar av det.

    LCHF är inte EN (1) diet, den anpassas efter individen.

    Men grundtanken är att minimera socker och spannmål, äta ekologisk, naturlig mat. Laga från grunden.
    Man ska alltså undvika korv och bacon och färdiga såser (finns dock några få bra färdiga såser) även om många LCHFare väljer att äta det.
    Man ska heller inte öka köttmängden utan byta till fullfeta mejerier och byta potatis/pasta/ris mot grönsaker.
    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
  • yena89
    Melan skrev 2012-07-10 11:59:42 följande:
    Skönt att det fungerar så bra för er, då finns det ju ingen anledning alls att gå tillbaka och äta som förut. Så länge kroppen och ens själ mår bra och att man får i sig de näringsämnen kroppen behöver så är det en bra diet - eller hur?

    Jag har en till fråga! Fuskar ni aldrig? Hur gör ni på födelsedagar med tårtor, bullar och kakor till exempel? 
    Ja, var och en måste hitta det den mår bäst av. Det du mår bra av mår inte jag bra av tex. Jag åt GI, som jag anser är en bra kosthållning, men min mage klarar inte det. Och många LCHFare har just haft problem med magen.
    Det pågår ju forskning för att ta fram om det kan vara genetiskt bestämt om man tål mer kolhydrater eller fett.
    Personligen förespråkar jag lågkolhydratskost med ca 30-35E% kolhydrater om man nu tål det. Alla har ju inte behov av att äta LCHF. Det är stärkelse, socker och LIght-produkter jag är emot. Så sålänge man lagar mat från grunden med rena, naturliga råvaror spelar det mindre roll vilken fördelning man har sålänge man mår bra.

    Jo, MEN dagen efter är värre än den värsta bakfyllan. Ibland är det värt det, ibland inte.
    Och ibland är man bara mänsklig och faller för dålig mat.

    Sen finns det nu väldigt många bakelser och bröd som kan bakas med kokosmjöl istället för vanligt mjöl och det blir minst lika gott. Inget man ska äta varje dag utan verkligen bara vid speciella tillfällen. Man måst ju få njuta :)
    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
  • yena89

    "Jag skulle personligen aldrig någonsin äta denna diet, men jag respekterar er som gör det. Det ska tydligen ge en enorm viktminskning? Low carb high fat eller hur? Jag tycker faktiskt att det är bättre att äta "normalt" och hälsosamt. Alltså, ändra hela synen och ens relation till mat. Då blir risken för återfall betydligt mindre - eller hur?"

    Undra även hur du tänker när du skriver detta. Vad är "normalt"? Och, hade det funkat för LCHFare att äta "normalt" tror du inte de hade gjort det? Om vi utgår från att "normalt" är enligt Tallriksmodellen så kan ingen någonsin få mig att tro att det är hälsosam mat. Att en myndighet rekommenderar vuxna, och framförallt barn, att äta en stor del kolhydrater (där man först de senaste åren börjat bry sig om kvalité) och kemiska lightprodukter får mig att tappa all respekt för dessa människor.

    LCHF är då mycket mer hälsosamt, OM det görs rätt. Dvs, mycket grönsaker, blandade fetter från olika källor, inte för mkt mejerier och normalt med kött.
    Att äta Bacon som steks i smör och sen puttrar i grädde är INTE nyttigt om man nu inte har en jädrans massa sallad/grönsaker till för att jämna ut.

    Folk missförstår och tror att dom nu helt plötsligt kan vräka i fet mat men så är inte fallet. Det är meningen att man inte ska vara rädd för fett längre och kunna njuta av sin gräddsås istället för att få ångest.
    Det är helt vanlig mat, lagad från grunden men man tar bort dom stora kolhydratskällorna och ersätter med grönsaker. Fett E% ökar då automatiskt och du blir lika mätt som tar samma mängd sås men har 2 potatisar till. Man ösar liksom inte på extra fett.

    Så, precis som i andra dieter är det många som gör fel, men tyvärr är det också dom som syns mest. Det är oftast dom som har bloggar för att visa vilken fet mat de kan äta och ändå gå ner i vikt. Medans de som ändrat hela synen på mat oftast håller det för sig själva. Dock finns det några bra bloggar därute också.

    Och för att inte tala om att de flesta "motståndare" hämtar sin information från Expressen och Aftonbladet som ena dagen hyllar LCHF och andra dagen skriker att vi kommer dö och artiklarna pryds ofta av bilder på bacon, korv och kött, vilken i mina ögon ser ut som LCHP och inte LCHF.

    LCHF går inte ut på att vräka i fett och kött. Sen att folk väljer att göra annorlunda får dom själva stå för.
    LCHF är nämligen så mkt mer än bara lite kolhydrater och mera fett.


    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
  • yena89
    Melan skrev 2012-07-11 20:51:17 följande:
    Med normalt menar jag normalt. Det mest vanligaste och normalaste sättet att äta. Vart jag hörde att det kunde vara skadligt var på nyheterna på P4, jag minns inte exakt vem det var som gjort denna forskning. Som du säger, det är hälsosamt OM det används rätt. De flesta med sunt förnuft förstår att en massa mättade och sönderslagna fetter inte är särskilt bra i större mängder. De flesta jag känner som har kört med LCHF har ätit en köttbit med knorrs beasås (pulver), massor med ost, bacon, ägg och smör.

    Att jag personligen aldrig skulle äta på det här viset är att jag inte är särskilt förtjust i grönsaker som smakar något vilket denna diet kräver. Jag vill inte avstå från pasta, potatis, ris och börd oavsett hur bra det skulle vara för mig. Dessutom verkar det vara rätt osmidigt. Jag tycker om mat och matlagning och att inte få använda kolhydrater i alla former skulle ställa till det. Jag föredrar även vissa lightprodukter måste jag erkänna, två av dem använder jag flitigt! Milda mini mat extra 4% och lätt creme fraiche. Nu påstår jag inte att jag är direkt hälsosam, men jag har absolut ingen katastrof kost. Mycket bra råvaror! T.ex. köttet vi äter är för det mesta älg från älgjakten, egen odlade tomater och grönsaker. Köper sällan bröd. Så för mig och min familj är denna mat det som fungerar bäst.

    De kcal som kommer in, ska förbrännas. Då går jag ner i vikt . 
    MEN, bara för att nånting är normalt eller vanligt betyder det inte att det är bra ;)
    Det är vanligt att äta på Donken eller äta godis varje dag, men inte är det bra för det? :)
    Jag tror man ska vara VÄLDIGT kritisk mot allt som media säger och skriver. Dom vrider oftast på bilden för att sälja lösnummer.
    Som häromdan när dom kom och skrek "LCHF ORSAKAR STROKE!" Efter hård kritik togs den rubriken bort och ersattes med "Köttrika dieter orsakar stroke". Du ser, för media behöver studien inte handla om LCHF för att dom ska kunna använda det på löpbladen. Studien handlade inte det minsta om LCHF, utan mer om aknske Atkins och Dukan.

    Som du säger, många missförstår konceptet, och det är tråkigt att folk i allmänhet tror att det verkligen är LCHF. Och visst, det är väl LCHF om man kollar på energifördelningen, men LCHF är så mkt mer än bara E% hit och dit.
    För mig har det varit tvärtom, det har blivit roligare att laga mat med lchf just för att det ger en liten utmaning samt att maten smakar så mkt MER.

    Jag var själv helt såld på Light-produkter. Använde som dig milda 4%. Att det såg ut som...ursäkta..sperma sket jag i. Det är inget fett i knappt så då måste det ju va nyttigt tänkte jag.
    Nu undrar jag hur fanken jag kunde få i mig skiten.

    Jag tycker om pasta och bröd, men jag blir jätte dålig o magen av det så jag kan inte äta det dagligen., Däremot är jag mäsklig och faller för frestelser.

    För mig är det mer krångligt att räkna kcal hit och dit just för att man inte ver vilken förbränning man egentligen har.
    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
  • yena89

    Håller med. Stor eloge till TS som för en sansad diskussion.  Och förhoppningsvis har hon fått en annan bild av LCHF nu.
    Det är så tråkigt när folk vägrar inse att alla inte kan äta samma mat, det finns alltför många såna på FL.


    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
  • yena89
    Melan skrev 2012-07-12 15:17:05 följande:
    Hehe, nej, normalt behöver verkligen inte betyda bra och hälsosamt! 

    Precis som jag tycker att LCHF verkar rätt krångligt och osmidigt för mig, kan jag förstår att räkna kcal kan vara en hel vetenskap för andra och riktigt jobbigt. För mig går räknandet på automatik  precis som ert sätt att tänka gör för er.

    Jag såg någon dokumentär om kolhydrater/socker på teve för ett tag sen. De påstod att när sockermolekylerna gick ut i blodet var dem precis som sylvassa glasbitar som rev upp vener och artärer inifrån. Det orsakade ärr och det blev trängre och trängre och ledde så småningom om till boldproppar. Lite läskigt eller hur? Hoppas bara det gäller om man äter mycket kolhydrater.

    Nu efter att ha diskuterat och läst  om LCHF så tycker jag namnet är galet miss visande och så otroligt enkelt att missförstå. Det borde heta "lite av bra kolhydrater och lagom med bra fetter". Jag kommer ha lite av det här i bakhuvudet i fortsättningen även om jag inte kommer äta LCHF.
    Ja jag tror det är just socker och vetemjöl som är de stora boven.

    Jag gillar heller inte att behöva namnsätta dieten och sätta gränser. Att kalla det lågkolhydratskost är bättre för då kan alla anpassa kosten hur de vill.
    Jag är övertygad om att kolhydratsreducerad kost är bättre för oss än kolhydratsbaserad kost.

    Man måste även tänka på vad man gillar för mat för att det ska bli hållbart. Jag skulle tex inte klara att äta 100% vegetarisk men äter gärna vegetarisk nån gång i veckan, oftast omedvetet. Vegansk mat skulle jag heller aldrig klara pga att jag är överkänslig mot ganska mkt mat, framförallt rå mat så RAW skulle helller inte passa mig.

    Jag gillar fräsch mat så LCHF passar mig perfekt. Det är fräsch mat som mättar. En sallad utan vare sig kyckling eller dressing mättar inget och gör dieten till en svältmetod.

    Slutsatsen är att alla är olika.
    Det finns folk inom LCHF som äter "fel", men det finns likamånga inom tex VV, som lägger points på godis och annat...men inte antar jag att det är det VV går ut på?

    Jag tror mkt av allt "tjaffs" beror på att många inte vet vad LCHF är utan litar hellre på skvallertidningar än oss som faktiskt äter så, men det är klart, det finns en hel del extremister inom LCHF, som inom allt annat, som anser man ska leva på enbart fett och protein.
    I'm only responsible for what I say, not what you understand.
Svar på tråden Lite frågor till er lchf:are!