Inlägg från: slemtorsk i din bralla |Visa alla inlägg
  • slemtorsk i din bralla

    Bjudna på bröllop - smörgåstårta??

    Inser nu att mannen och jag hade ett snålbröllop........

    vi bjöd på skinka, sill, köttbullar, prinskorv, kokt potatis och lite blandade ostar och detta serverades med Julmust eller julöl....

    Ja vi gifte oss på julafton och de som var bjudna var de vi firade jul med (de visste inte om det i förväg men det kanske var lika bra för de kanske inte hade kommit om de vetat att vi inte skulle bjuda på trerätters med en jäkla massa sprit till)

    Ang avståndet... 40 mil är ju inget direkt avstånd... det är mindre än vad vi pendlar varje vecka för att komma till jobb/skola (9 mil enkel resa) och som någon sa, vi som bor på landet har inga problem med de avstånden- är nog lite typiskt storstadsfenomen.

    Smörgåstårta har det varit på flera bröllop jag har varit på, fantastiskt gott och det brukar ibland finnas flera sorter så det finns något som passar alla, man blir PROPPMÄTT och läsk.. det funkar fint för mig....jag åker ju inte på bröllop för spritens skull utan för att jag är glad för att brudparet vill dela denna fina dag med mig, jag känner mig ärad var gång jag blir bjuden till ett bröllop och njuter av stämningen och sällskapet, maten är bara ett plus i kanten och nog står man sig på smörgåstårta en hel eftermiddag??? Jag gör det iaf och jag är ganska glad i mat.

    Jag tycker inte ni ska åka om det är så jobbigt, men ni vet väl att bröllopspresent köper man inte som "tack för att vi fick komma" utan som en gåva till det nyblivna brudparet så enligt all vett och ettikett bör ni köpa en present och skicka till paret även om ni inte går.

  • slemtorsk i din bralla
    sirisdotter skrev 2012-07-15 18:14:47 följande:
    Lunch är smartare att äta på egen hand  före vigseln.
    jag  äter då INTE lunch kl 15, om vigseln är kl 14 så äter man väl förslagsvis lunch vid 11-12 INNAN man går dit.
  • slemtorsk i din bralla
    LoPax skrev 2012-07-15 19:18:37 följande:
    Jag får nog faktiskt hålla med TS. Mycket pga att jag tycker att smörgåstårta är det absolut äckligaste som finns. Då hade tom korv med bröd vart ett bättre alternativ. 
    jag gillar smörgåstårta men blir illamående av korv.. vi kan uppenbarligen inte gå på samma bjudningar....eller vänta nu.. det är ju inte GÄSTERNA som bestämmer menyn.... det är ju värdfolket...ja juuuuuuust det..
  • slemtorsk i din bralla
    MrsHughes skrev 2012-07-15 19:33:36 följande:
    Håller faktiskt också med ts. Smörgåstårta är bland det godaste jag vet men som enda mat på en fest som ska hålla på till 01? Jag tror att bröllopet kan sluta i besvikelse för brudparet om de räknar med att gästerna ska stanna så länge när de bara bjuds på smörgåstårta. De flesta lär väl gå hem och äta middag efter kaffet (om det bjuds på kaffe).
    men herregud... hur mycket mat behöver folk??

    Jag har som sagt varit på minst 4-5 bröllop där det varit smörgåstårta som bjudits på, vigseln har varit vid 14-tiden och festen har hållit på fram till midnatt åtminstone....man sitter ju ner större delen av festen, man äter i lugn och ro. kanske lyssnar på ett helt gäng tal.

    Maten serveras ju inte kl 14 heller utan kanske först 16-tiden när vigselakten är över och man har minglat lite och pratat med brudparet. Så äter ni lunch vid 12 så står ni väl er hela dagen?

    JAG äter iaf bara tre gånger om dagen, frukost, lunch vid 12-13 och sen middag vid 17-tiden och orkar utan problem vara uppe till 2-3 om det är så.

    Jag anses vara stor i maten (och det syns) men det verkar ju som att hela grejen med bröllop är att ni ska gå dit och få äta er mätta!??!?!?!

    Jag är övertygad om att bröllopet blir lyckat om alla surkartar stannar hemma bara, och jag tror faktiskt inte att det är så många. Man är väl lycklig för brudparets skull och om man har så jäkla hög förbränning så får man väl ta en extra stor bit och köpa en korv på vägen hem....
  • slemtorsk i din bralla
    Ojsan skrev 2012-07-15 19:40:32 följande:
    sen är det väl inget som tvingar gästerna att stanna ända tills kl 01 på natten..  men personligen blir jag väldigt mätt av en rejäl smörgåstårta.
    ja precis.. fördelen är ju att i de allra flesta fall kan man ta mer om man vill ha mer... vid tre-rätters middag är det ofta portionerat mer eller mindre.

    Sen att "en del inte gillar smörgåstårta":...när jag gifte mig första gången hade vi oxfilé och potatisgratäng som varmrätt...det var inte alla som gillade det, men de fick äta vackert ändå, eller hoppa över, vi hade en laxförrätt- det fanns folk som inte gillade lax, om någon anmälde det i förväg fick de samma rätt fast med skinka (och även om de var allergiska mot fisk) vegetarianer fick en grönsaksrätt.

    Allergier anmäler man så klart.. men ursäkten att man inte tycker om maten är väl ändå lågstadiefasoner. Bjuder man 10-20-50 eller150 personer så kan man ju inte anpassa maten så att ALLA tycker om den, så funkar ju verkligen inte livet. Man serverar EN rätt- TS hade ju ringt för att anmäla allergier och fått svaret att tårtan var allergivänlig så det har ju uppenbarligen tänkts till lite iaf.

    Sen tror jag ju att det kommer vara bröllopstårta också.

    Den meny som någon skrev här med middag och så vickning vid 23.. det låter som hela festen går ut på att äta äta äta.. har man tre-rätters behöver man sannerligen ingen vickning i mina ögon. Men var och en gör som man själv vill och jag hade tackat nej till vickning om jag ätit tre-rätters bara några timmar tidigare.
  • slemtorsk i din bralla
    sär skriven skrev 2012-07-15 19:47:16 följande:
    Våra kretsar gillar mat (men är faktiskt inte feta för det). Vi har planerat att sitta och äta i ett antal timmar (3), och många har anmält tal så den tiden kommer nog behövas, även för att kunna njuta av god mat och dryck. Därefter dras dansen ihop, och de flesta jag känner är jättehungriga efter att ha druckit öl/vin och dansat i tre timmar.
    ja fast nu var det ju inte alkohol på det bröllopet TS nämner och det är oftast alkoholen som styr hungern.

    De bröllop jag har varit på som serverat "vickning" har uteslutande varit bröllop där alkohol konsumerats, och de som ätit är de som druckit alkohol.

    De bröllop där det serverats smörgåstårta har oftast varit familjebröllop, sen har det serverats "vanlig" tårta några timmar senare och man har gått därifrån vid midnatt och varit mätt som fan trots att man dansat och showat hela kvällen...

    Men summa summarum av detta är ju att vi är olika (inte bara du och jag utan alla) och att vi som gäster inte har något att säga till om när vi blir bjudna, om man går till med föreställningen att det är skit och pannkaka allt så ska man nog inte gå dit.

    Sen kan jag förstå om man inte vill slänga in ungarna i en bil och köra 40 mil för ett bröllop mellan två personer man knappt känner, när man dessutom redan från start är så negativt inställd. Om man förväntar sig att bli välgödd på ett bröllop så har man ju helt missuppfattat hela grejen med bröllopet.

    Jag har varit på bröllop där det inte varit någon mat alls utan bara tårta och kaffe, jag har varit på vigslar där man efteråt gått ut på restaurang och var och en betalat för sig och jag har varit på knytkalas/picknicks, vart och ett har sin charm och HUVUDATTRAKTIONEN är inte och ska inte vara maten, utan vigseln och brudparets lycka.

    Tycker det resoneras jävligt konstigt här på FL och det är ju tur att FL på intet vis är normen i samhället utan bara ett litet snävt tvärsnitt av en ganska homogen grupp (med några undantag).
    Jag vet att folk skreeeeek här på FL när jag skrev här i en anonym tråd att jag skulle gifta mig på julafton, herreguuud vad skit jag fick att inte alla skulle bli bjudna som förväntade sig detta... och varför överraskning osv osv.. tack och lov är min omgivning väldigt blandad och på intet vis som FL...har inte hört ett ont ord från någon, finns säkert någon som blev besviken att den inte fick vara med, men den har isf så pass fin uppfostran att den inte säger det högt.
  • slemtorsk i din bralla
    sär skriven skrev 2012-07-15 20:05:33 följande:
    Visst är det brudparet som bestämmer (något som tydligen sällan respekteras, märker jag...!). Jag kan dock bara hålla fast vid min personliga ståndpunkt vilken är att smörgåstårta absolut inte är festmat och förmodligen hade jag varit jättehungrig efter ett sådant bröllop med eller utan alkohol.
    Medan jag är av åsikten att maten är av sekundär betydelse, och att varje par tar den mat de själva tycker passar för just deras bröllop.

    SÅ klart så kommer man hamna på bröllop och bjudningar med mat man kanske till och med äcklas utav, kontentan är väl ändå att man har god fostran och inte gnäller om det.

    Att säga nej till en inbjudan med ursäkten att maten inte duger tycker jag känns tyket och småsint och det är väl något man bara hänger upp sig på om man inte har någon nära relation med värdparet kan jag tänka mig.
  • slemtorsk i din bralla
    Faber skrev 2012-07-16 11:36:44 följande:
    "Hur kan man stå sig i flera timmar på enbart smörgåstårta? Vigseln börjar ju 14..."

    Är du ett fetto?
    jag är ett fetto... och står mig alldeles utmärkt på smörgåstårta som serveras vid 15-16 (vigseln är ju åtminstone en timma plus transfer till festlokal och lite mingel)

    Jag förstår verkligen inte tjafset om att man ska gå hungrig. OM man inte gillar smörgåstårta är ju en sak- har varit på bröllop där maten inte varit god och man blir lite småhungrig men att smörgåstårta inte skulle räcka utan det ska kompletteras med massa nattamat.. jag fattar inte hur mycket folk äter?!?!?!?!?!

    Dessutom så stod det ju att det serverades kaffe och då brukar det ju vara någon kaka eller kanske till och med (troligtvis) bröllopstårta...
  • slemtorsk i din bralla
    Anonym (utan lust) skrev 2012-07-16 15:07:48 följande:
    Varför anses det vara en helig plikt att gå på folks bröllop?? Har man ingen lust att gå tackar man nej, precis som till vilken fest som helst. Inget som måste motiveras, såvida man inte är en god vän eller familjemedlem, då brukar man ju för övrigt VILJA gå också.
    Det är en stor viktig dag för brudparet men man kan inte förvänta sig att det ska vara prio ett för varenda kotte på gästlistan också. 
    nej men du har ju helt rätt.. man har ingen skyldighet att gå överhuvudtaget, men att använda vad som serveras för mat som ursäkt är ju bara löjligt. Då är det bättre att man tackar nej helt enkelt.

    När jag gifte mig första gången hade vi ett stort bröllop med tre rätters middag och vi talade inte om i förväg vad vi serverade för mat utan bad bara folk som hade särskilda önskemål typ allergier och sånt att höra av sig i god tid. Maten var något som vi talade om på plats så att säga.

    Du har helt rätt i att det så klart inte kan vara prio ett för alla som blir bjudna men BLIR man bjuden så har man möjligheten att tacka nej och det ska inte vara pga maten som serveras utan pga man inte har lust helt enkelt. Annars är man bara bortskämd och barnslig.

    Har man ett så svängande blodsocker att man måste ha något att äta bör man för det första kolla upp så att man inte har diabetes och för det andra får man väl ha med sig ett äpple i handväskan.
  • slemtorsk i din bralla
    Anonym (utan lust) skrev 2012-07-16 15:21:35 följande:
    Ja, fast hade det varit en flådig fest med champagne och gourmetmat verkar det ju som att TS hade kunnat tänka sig att åka 40 mil, mao ÄR det maten som anledningen till att hon inte vill. =) Och den vardagliga lokalen. Hon lär ju inte säga det till brudparet när hon tackar nej, vilket hon inte heller har någon anledning att göra.  
    nä precis... jag hoppas verkligen inte att hon säger orsaken till brudparet heller, för det är bara plumpt och ouppfostrat.

    Och jag hoppas att hon inte åker för hon kommer ju bara sura när hon väl är där (eller hallelulja bli positivt överraskad)

    Man har ju ingen skyldighet gentemot brudparet förrän man tackat ja, då är man skyldig att vara glad, tacksam och glädjas med paret på deras stora dag. Känner man att man inte kan vara detta och uppskatta vad än man blir bjuden på ska man tacka nej omedelbart anser jag.
  • slemtorsk i din bralla
    Emeli skrev 2012-07-16 19:00:30 följande:
    Nuförtiden att det populärt att benämna bröllop Deras Stora Dag. Om nu dagen är så stor och bröllopet ska haussas upp så mycket, varför detta fruktansvärt töntiga upplägg? Man bjuder dit gäster som har 40 mil att åka och tänker inte ens på att bjuda dem på mat. Gäster som kanske har haft svårt att hitta ett anständigt matställe längs vägen så de kan mycket väl vara hungriga redan när de anländer. Gäster som förväntas festa om fram till 01 på natten. Man bjuder en stor mängd barn men har ingen beredskap för att erbjuda dem något att äta som passar bättre. Barn brukar inte gilla smörgåstårta. Sannolikt har man heller inte ordnat med någon barnpassning. Då har man inte varit omtänksam mot sina gäster. Dåligt är bara förnamnet. Jag är hemskt ledsen, men detta är inte OK.
    Smörgåstårta är inte middagsmat. Vitt bröd och majonnäs, till råga på allt nersköljd med LÄSK Kräks .  Fett och snabba kolhydrater, begränsat med näring. Smörgåstårta kan man möjligen bjuda på som en lite lättare lunch i samband med t.ex. barndop eller begravning, en tillställning som inte tar så lång tid.

    Om man har begränsat med pengar skulle en buffé vara betydligt mycket mer lämplig, Den skulle kunna bestå av pajer, grillat, sallader, olika sorters sill, olika sorters bröd, ostar, kanske något kallskuret, gärna något varmt, potatis tillagad på olika sätt, eftersätter, frukt osv. God mat, mycket mat och mat i rättan tid, som man säger i Skåne. Alla kan hitta något de gillar och äta tills de är mätta. Lite senare bröllopstårta och kaffe. Nattamat till de som stannar länge. Alla klarar bara inte att dricka söta drycker som saft och läsk. Alternativ med lite mer "vuxen" smak hade varit på sin plats. Jag kan i någon mån förstå beslutet att hålla kalaset helt alkoholfritt även om jag tycker det är trist på "Deras Stora Dag". Jag tycker det är synd eftersom det alltid blir festligare med champagne och gott vin i glasen, men kan respektera att man resonerar olika i olika kretsar. Det är ju också en kostnadsfråga. Det jag vill ha sagt är att man bör visa sina gäster omtanke även om man som brudpar är huvudpersoner och det går att ordna med mättande riktig mat även om man har begränsat med pengar.
    ursäkta men buffé är ju vidrigt... och alla är inte LCHF:are, för de allra flesta så är faktiskt både läsk, vitt bröd och majo något man kan tänka sig äta någon gång då och då. Buffé som står öppet och som alla går omkring och petar i, kan ju ses som en sanitär olägenhet isf.

    "Deras stora dag" är ju precis vad det är, och de gillar så klart smörgåstårta och vill ha det på sin stora dag, de gillar kanske inte buffé, de är kanske aktiva motståndare till LCHF och de vill uppenbarligen inte servera alkohol...... om det nu är deras stora dag varför ska de servera något de inte vill ha???

    Och jag tror långt ifrån alla har 40 mil att åka till festen, man bjuder ju oftast flera till ett bröllop och jag antar att det finns en orsak till att bröllopet hålls där det gör, det är förmodligen bara ett fåtal som har långt att åka och man kan faktiskt inte tillfredsställa allas önskemål... på SIN stora dag är det ens egna önskemål som ligger först och är man så jävla fin i kanten att man inte gillar maten som erbjuds kan man väl ta med sig eget eller hålla sig därifrån...

    Finns säkert vatten som alternativ till den söta drycken också
Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??