Inlägg från: KimPossible |Visa alla inlägg
  • KimPossible

    Bjudna på bröllop - smörgåstårta??

    Jag hade nog inte, oavsett vilken mat som serverats, åkt 40 mil enkel resa för att fira människor jag inte ens känner. Vore det en släkting, eller en väldigt bra kompis skulle jag nog däremot åkt.

    Upplägget på "festen" känner jag igen från vissa av mina vänner som bor kvar på landet. Det är rätt vanligt att man har en lite mindre fest när man gifter sig där. Ingen skulle dock ens komma på tanken att kräva att någon skulle ge sig ut på en 80-milaresa för en liten fest i en kvarterslokal. De hade blivit glada om gästerna vill komma, men inte blivit förbannade om de _inte_ kom. 

  • KimPossible

    Alltså, det viktigaste är väl att det finns gott om mat, och att man (framför allt om man har många långväga gäster) ser till att inte gästerna behöver gå hungriga under dagen/kvällen/natten.

    Finns det alltså smörgåstårta i överflöd så att de som vill kan ta flera bitar, och kanske även en bit lite senare på kvällen, borde väl de flesta stå sig framåt natten och då är det väl ok. Är det däremot begränsat till en bit max, serverad kl 17 (tidigt), tycker jag det är uruselt. Jag skulle skämmas om mina gäster, på vilken sorts fest det än var, skulle gå hungriga. Vilket rätt många blir framåt kvällen om man bara äter en pyttebit smörgåstårta på eftermiddagen.

    Sen förstår jag fortfarande inte varför man anses otacksam och dum om man inte vill lägga i runda slängar över 1200 spänn på bensin för att åka till en vigsel mellan personer man inte känner. Speciellt om man förväntas släpa med sig sina ungar också.

    Då hade jag ju hellre lagt pengarna på barnen, åkt till nån djurpark eller tivoli, inte slösat bensin för att kolla en vigsel och fika en stund.

  • KimPossible

    Tillägger;

    Det är självklart helt upp till brudparet själva att bestämma över hur de vill ha sin dag, som gäst kan man inte komma med några krav eller synpunkter alls, utan har att snällt tacka ja eller nej.

    Vill paret alltså ha vigseln och festen på Grönland, servera valkött och havsvatten, så får de ju göra det, men de får ju även köpa att inte alla tycker det är en sån hit att slänga ut pengar på en sån resa, och därför tackar nej. 

  • KimPossible
    Anonym (norrlänning) skrev 2012-07-15 18:23:25 följande:
    Vi bor utanför Stockholm, men åker ändå rätt mycket varje vecka för att komma till jobb och skolor. Sällan vi har en bensinräkning under 4000:- en månad. Dock tycker jag det är en viss skillnad att lägga bensinpengar på att faktiskt kunna ta sig till skola och jobb, och att lägga ut så pass mycket för att åka till en fest. Speciellt när det bara är ytligt bekanta som gifter sig.
  • KimPossible
    Anonym skrev 2012-07-15 18:30:59 följande:
    När man resonerar att det man bjuds på är billigt skit  för att det kostar minsann så och så mycket att ta sig dit, ja då ÄR man otacksam och egocentrerad.  Festen är för brudparet och de gör som de vill. Tycker man att det blir för dyrt, långt eller whatever så tackar man nej.

    Jag antar faktiskt att det inte förväntas att TS sambo ska släpa med vare sig TS och ungar men det ÄR så man gör, bjuder en hel familj. Så länge har jag varit med på FL att jag VET att det hade blivit ett JÄVLA liv om bara sambon bjudits. Så gör man bara inte varken IRL eller på FL.
    Men förväntas, det görs det knappast, det är ett ERBJUDANDE eftersom TS med barn är en "blindtarm" så att säga, något man släpar på vare sig man vill eller inte.  
    Ok, men vad är problemet då? Jag får känslan av att folk reagerar på att Ts funderar på att tacka nej, och att hon ska vara tacksam och glad över att ha blivit bjuden, trots att hon inte känner personerna ifråga, och därför bör åka oavsett.
  • KimPossible
    Anonym skrev 2012-07-15 18:31:57 följande:
    Var står det att bröllopsparet INTE accepterar ett nej?
    Ingenstans, vad jag sett. Däremot är det en hel del som resonerar som att man faktiskt inte ska tacka nej, oavsett skäl. Jag har dessutom stött på fenomenet IRL lite då och då, att folk blir sura för att man inte kan närvara vid t ex bröllop, dop eller fest, det finns folk som resonerar så avigt.
  • KimPossible
    Anonym (mp) skrev 2012-07-15 18:41:26 följande:
    Bensin för 1 200....    Finns det inte tåg eller bussar där bröllopet ska hållas?
    Det blir ju lika dyrt som att åka bil om man är 2 vuxna och 2 barn. Är barnen sedan så små som Ts barn, kanske man inte tycker det är så kul att åka buss i fem-sex timmar. 
  • KimPossible
    Anonym skrev 2012-07-15 18:46:15 följande:
    Inget mer än att jag uppfattar det som att människor reagerar på att TS beter sig som en bortsämd brats som tror att hon kan diktera villkor för någon annans fest ska duga för att hon ska dyka upp i egen hög person.
    Jag har mer uppfattat det att hon har åsikter om festen, inte att hon försöker diktera villkoren. Och åsikter måste man ju få ha.

    Jag har varit på en hel del udda (i mina ögon) tillställningar och har självklart tänkt både det ena och andra, däremot har jag ju vett nog att hålla klaffen och inte ventilera sådana åsikter med andra, eller gud förbjude, de som ställer till med festen ifråga. Det är bara att bita ihop. 
  • KimPossible
    sextiotalist skrev 2012-07-15 18:48:08 följande:
    Jag reagerar mer på hennes orsaker till att säga nej, inte avståndet, inte heller att hon endast är en bekant och kommer i egenskap av gift med brudgummens vän, utan att hon påpekar att hon tycker det är snålt och att smörgåstårta inte duger som mat vid ett bröllop.



    Jo, det kan jag tycka är konstigt också, alltså att maten inte skulle vara fin nog. Däremot förstår jag att hon reagerar på den lilla mängden mat/dryck, samt att man skulle ta med mat till barnen själv. Det låter snalt, speciellt om folk åker så långt.
  • KimPossible

    Spelar väl ingen roll hur länge man själv kan gå utan mat, jag hade tyckt det var en skam om det inte fanns ordentligt med mat och dryck till mina gäster. 

    Så är jag uppfostrad, ingen ska behöva gå hungrig.

    Jag har varit på bröllop där maten varit så snålt tilltagen att man inte ens var mätt efter en trerättersmiddag. Inga alternativ till att köpa något själv fanns. Inte heller fanns några snacks eller vickning, men man ombads ändå stanna till klockan 02 minst, trots att "middagen" slutade 18. Dessutom tog nästan all dryck slut (som man betalade själv). Pinsamt. 

    Då är det väl bättre att säga redan från början att "nu kör vi knytis", eller talar om att man själv får stå för maten och då ser till att det finns någonstans att köpa eller förvara medhavd mat.

    Och nej, varken jag eller våra vänner är några fetton, vi ogillar bara att gå hungriga. 

  • KimPossible
    Delia skrev 2012-07-16 12:16:25 följande:
    Varför skulle du behöva gå hungrig på bröllopet TS är bjuden på, dom bjuder ju på mat?
    Jag är (numera) rätt liten i maten, men inte ens jag står mig till långt inpå natten på bara en liten smörgåstårtebit intagen kl 17. Framför allt inte om det är tänkt att jag ska dansa hela kvällen också.
    Delia skrev 2012-07-16 12:15:16 följande:
    Jag känner ingen vuxen människa som behöver äta mellanmål.
    Oj, jag känner många. Inga stora mellanmål, men något iaf.
  • KimPossible
    Delia skrev 2012-07-16 12:25:12 följande:
    För övrigt är det ju ingen som vet vad dom tänker servera senare på kvällen. Smörgåstårta klockan 17, sen bjuder dom antagligen på kaffe och tårta efter det. Vad säger att dom inte bjuder på snacks, frukt eller vad ni mellanmålsätare nu kan behöva senare?
    För att Ts hade frågat. Det serveras inget mer efter smörgåstårtan. 
  • KimPossible
    Delia skrev 2012-07-16 15:44:34 följande:
    KimPossible: Ingen mer mat nej men dom kan ju bjuda på annat för det, typ snacks. Eller behöver du ett till lagat mål mat innan du sover om du har ätit vid 17?
    Enligt Ts skulle de inte bjuda på något mer öht, alltså inte ens snacks.

    Nu ser jag inte smörgåstårta som "lagad mat", även om det kan vara nog så mättande, men jag klarar mig inte till nästa morgon bara på en lite tårtbit från kl 17 nej.  Eller, klarar mig gör jag ju, i betydelsen att jag inte svälter ihjäl, men ska jag vara vaken (och förväntas hålla igång och dansa dessutom) till 01 så behöver jag något mer.

    Jag ser faktiskt inget konstigt med det.
Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??