Kan någon förklara för mig hur man räknar ut rätt antal kcal i en maträtt??
Jag har inga problem med att räkna ut vad hela grytan kommer innehålla kcal mässigt, men när man gör mat till hela familjen.. Och sen ska räkna ut vad grytan innehåller per tex 100gram hur gör man då?! Nu tar jag bara fantasikcal för att göra ett hjälpmedel. Böngryta. 200g linser (150kcal) 200g vita böner i tomatsås (200kcal) 200g kidney bönor (200kcal) 400g krossade tomater (150kcal) 100g majs (150kcal) 500g färs (600kcal) Ja, har då lekt lite med tanken. Grytan väger alltså totalt 1600g och har ett kcal innehåll på 1450kcal.. = 90kcal/100gram. Lassar upp på tallriken, väger till 300g och så tänker jag att då borde jag ha en måltid som innehåller 270kcal? Men blir det verkligen rätt? Jag kan ju omöjligt veta hur mycket av de 300gramen som är färs eller majs? Tänk så har jag 200gram kött i min portion. Ja, det borde ju vara jämnt fördelat i med det är en gryta, men exakta antalet kcal går väll inte räkna ut? Så länge jag inte bara gör EN portion?