• Anonym (kajsa­n)
    Äldre 9 Aug 10:07
    2153 visningar
    1 svar
    1
    2153

    När ska man oroa sig om barnet inte pratar?

    Hej!

    Man har ju hört att det kan skilja mycket mellan när barn lär sig prata och då menar jag inte att bara säga något ord, utan när de kan uttrycka sig mer, typ hela meningar. Vad är normalt egentligen, när ska man söka hjälp om barnet inte pratar?

  • Svar på tråden När ska man oroa sig om barnet inte pratar?
  • Äldre 9 Aug 15:16
    #1

    Hej Kajsan,

    Det är verkligen olika hur barn börjar prata och när. En tumregel brukar vara att barnet ska säga ett-ordsmeningar vid ett år, två-ordsmeningar vid två år och så vidare. En ett-ordsmening är till exempel: 'mamma', 'lampa', 'vatten', etc. En två-ordsmening kan vara 'pappa kaka', som kan betyda allt från att pappa ska ge barnet en kaka, till att barnet frågar pappa om han vill ha en kaka och mycket däremellan. 

    Om man som förälder är orolig för sitt barns talutveckling och det känns som att barnet inte kommer någon vart i talet så bör man ringa en logoped och fråga. Det behöver du ingen remiss för. Då kan logopeden ställa frågor om ditt barn och om hon/han vill träffa barnet så är det sedan lätt att ordna med remiss och komma på besök.

    Det allra viktigaste i ett barns tal- och språkutveckling är inte hur långa meningar det säger eller hur många ord det säger, utan att barnet förstår sina föräldrar och att föräldrarna förstår sitt barn. Kommunikationen börjar långt innan orden kommer, med blickar och gester, skrik och ljud. 

    Hjälpte detn här informationen?

    Med vänliga hälsningar,

    Linnea.  

Svar på tråden När ska man oroa sig om barnet inte pratar?