Varför proppar ni i ungarna soja??
Och vilt ska man tydligen inte heller ge till barn eftersom man inte kan garantera att det inte finns blyrester från skotten....
Så, vad kan man ge barn?
Och vilt ska man tydligen inte heller ge till barn eftersom man inte kan garantera att det inte finns blyrester från skotten....
Så, vad kan man ge barn?
Livsmedelsverket har undersökt älgfärs som har skjutits med blyammunition. Resultaten visar att kött från delar som ligger nära sårkanalen kan innehålla förhöjda halter bly. Troligen gäller detta även annat viltkött som skjutits med blykulammunition.
För de flesta innebär det ingen risk för hälsan att äta sådant kött en gång per vecka. Undantaget är små barn (under sju år) och kvinnor som är eller planerar att bli gravida. Eftersom de är särskilt känsliga bör de undvika att äta kött som kan innehålla förhöjda blyhalter oftare än någon gång per år. Däremot behöver man inte begränsa konsumtionen av helt kött, som stek och filé, eftersom risken att det ska innehålla blyfragment är mycket liten.
När blykulor används sprids blyfragment till köttet i närheten av sårkanalen. Köttet närmast detta område skärs vanligen bort, men det som är kvar används till exempel till färs och grytbitar. I sådant kött är risken stor att det finns kvar blyfragment. Däremot är risken mycket liten att helt kött, som stek och filé, innehåller blyfragment.
Ni som jagar själva vet jag ingenting om. Om du missade det, så var informationen från livsmedelsverkets hemsida. Jag jobbar inte där. Och jag jagar inte.