Inlägg från: banansmoothie |Visa alla inlägg
  • banansmoothie

    Varför proppar ni i ungarna soja??

    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-26 13:43:00 följande:
    Åsa, för sista gången. All soja som inte är fermenterad är inte bra!
    Varför inte? Vad är det för fel på sojabönor? Jag har t.ex. gjort min egen tofu, hur skulle det vara skadligt? Finns ingen bensin där i i alla fall.
  • banansmoothie
    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-25 19:10:36 följande:
    Förstår inte första meningen.

    Framförallt vegetarianer och veganer äter fermenterade soja produkter. Alla gör det säkert inte, precis som alla blandkostare inte gör det, men vissa.

    Nyfiken fråga, hur får barnet i sig proteiner om ni äter vegetariskt?
    Jag kan svara på din fråga. Det finns proteiner i annan mat än bara sojaprodukter. Högst värde finns i legumer men även i havre, nötter och frön och andra korn. Balanserar man liiite med kosten (lite bajlväxter och lite korn) så är det superlätt att få i sig alla aminosyror i vettig ratio och man behöver inte äta alla vid samma måltid. Men, studier har visat att man även kan få tillräcklligt protein på en 100% risdiet OM man bara får i sig tillräckligt kalorier! All mat innehåller nämligen alla aminosyror om ändå inte i lika mängd (t.ex. legumer brukar vara lågt i methionine men det FINNS ändå methionine i legumer, bara mindre mängd). Kropper behöver nämligen inte så mycket protein som de flesta tror. Annars är gröna bladgrönsaker en bra källa också, om man kan få barnen att äta det! =)
  • banansmoothie
    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-26 15:44:15 följande:
    Men om vi nu diskuterar barn och deras måltider. Hur lyckas man få i barnen alla viktiga aminosyror som man behöver? Om vi leker med tanken på att man kunde servera enbart havregryn(och att det innehöll alla aminosyror som behövs) så skulle bara proteinbehovet behöva knappt 3 dl havregryn för ett barn som väger 20 kilo. Till det kommer övriga näringsbehov som kroppen har.

    Har du någon källa på att kroppen behöver mindre än de 0.8 gram/kilo som är den vanliga rekommendationen för någon som inte tränar?


    Min son är 4 år. Han äter 1 dl havregryn till frukost, och oftast bönor samt något gryn eller potatis till middag. Detta plus lunch och mellanmål. I bara frukost och middag finns det tillräckligt med protein! Jo man behöver ca 0.8 g/kg/dag protein. För min son som väger 15 kg är det alltså 12 gram. Om vi drar till med 15 gram, bara för att han växer en hel del. Per 100 gram havregryn (ca 1 dl) finns det 11 gram protein. Till middag äter han ca 2 dl-stora potioner. Säg 1 dl linser och 1 dl ris. 1 dl linser innehåller 6.8 gram protein. 1 dl ris innehåller 2.9 gram protein. Det blir alltså totalt 20.7 gram protein. Och det är bara 2 av hans 6 dagliga mål. HUR skulle han inte få tillräckligt med protein säger du? Resten av näringsbehovet (energibehovet) täcks ju av kolhydraterna som finns i maten. Det finns ju inte BARA protein i havregryn liksom.
  • banansmoothie
    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-26 15:20:38 följande:
    Jag har skrivit det massor med gånger. Nu citerar jag:
    "Asiater har traditionellt konsumerat små mängder av sojaprodukter som fermenterats under längre tid, till exempel miso, sojasås (tamari och shoyu) likväl som ofermenterad tofu och snabbfermenterad tempeh. Fermenteringen gör bönorna lättare att smälta genom att de bryter ner sojabönans försvarsämnen som till större delen finns kvar i moderna sojaprodukter. Soja är en svårupptäckt ingrediens i flera livsmedel som man hittar i matbutiken vilket gör dem till en hälsofråga för alla. Det finns mycket förutom genmodifieringen som gör soja kontroversiellt. Bland de ohälsosamma substanserna som finns i sojabönor är de värsta enzymhämmare som blockerar trypsinaktiviteten, vilka är nödvändiga för nedbrytandet av proteiner. Det kan även orsaka matsmältningsbesvär. Soja innehåller också hemaglutinin som gör att de röda blodkropparna klumpas ihop. Forskningen visar att både enzymhämmarna och hemaglutinin kan hämma barns tillväxt och att endast fermentering kan deaktivera dem. Enzymhämmarna löses ut i det vatten som tofu ligger i vilket minskar mängden i själva tofun.

    Jämfört med säd och andra baljväxter har sojabönor den högsta koncentrationen av fytinsyra som hämmar upptaget av essentiella mineraler, speciellt zink, i tarmarna. Zink behövs för att immunförsvaret, nervsystemet och regleringen av blodsockret ska fungera ordentligt. Studier har visat att den höga koncentrationen av fytinsyra i säd och baljväxter i tredje världen bidrar till mineralbrister. Medan blötläggning eller tillverkningen av surdeg förstör fytinsyran i säd, så krävs det fermentering för att få bort fytinsyran från sojabönor. Det innebär att vegetarianer som regelbundet konsumerar tofu och andra ofermenterade sojabönor löper risk att få brist på inte bara zink utan även på kalk, magnesium och järn. Genom att jämföra håranalyser från vegetarianer och icke-vegetarianer kom en studie fram till att vegetarianerna hade en tendens till zinkbrist.

    De östrogenliknande substanserna i soja (isoflavoner, genistein och daidzein) har blivit populära både bland konventionella näringsterapeuter och självlärda hälsokostentusiaster . Uppfattningen att sojabönor är hälsosamma är vida spridd, och sojaöstrogenerna har vållat en livlig debatt bland vetenskapsmännen. Om man betänker de negativa bevisen ger det all anledning att vara försiktig innan man beslutar sig för att äta sojaprodukter regelbundet eller inta piller eller pulver med raffinerat sojaprotein, något man kan hitta i dietprodukter.

    Sojaöstrogen stör de endokrina körtlarna, och vissa forskare hävdar att dessa kan förhindra ägglossning samt stimulera tillväxten av östrogenframkallade tumörer, såsom bröstcancer. En daglig dos av bara 30 gram kan leda till en minskad sköldkörtelaktivitet vilket kan orsaka kronisk trötthet och övervikt, likväl som klimakteriebesvär. En del har beräknat att omkring 40% av befolkningen i västvärlden redan har försvagad sköldkörtelfunktion. Nyligen visade en studie på japanska amerikaner som åt tofu ett par gånger i veckan, att deras hjärna åldrades snabbare. Senare i livet utvecklade dessa personer alzheimer i större utsträckning än de som aldrig åt tofu. Fytoöstrogenerna minskar också nivån av det manliga testosteronet och i Japan har tofu länge ansetts ha förmågan att sänka det sexuella begäret, till förmån för andlig praktik och meditation.

    Sojalecitin är ett ämne som utvinns ur sojaolja med hjälp av lösningsmedel, ofta hexan. Det är dessutom rikt på fosfor vilket kan skapa problem för kalkbalansen i kroppen. Det används bland annat i ”hälsogodis”."
    Okej... källa? Och då menar jag vetenskapliga artiklar, inte ica-kuriren...
  • banansmoothie
    banansmoothie skrev 2012-08-27 06:55:18 följande:
    Min son är 4 år. Han äter 1 dl havregryn till frukost, och oftast bönor samt något gryn eller potatis till middag. Detta plus lunch och mellanmål. I bara frukost och middag finns det tillräckligt med protein! Jo man behöver ca 0.8 g/kg/dag protein. För min son som väger 15 kg är det alltså 12 gram. Om vi drar till med 15 gram, bara för att han växer en hel del. Per 100 gram havregryn (ca 1 dl) finns det 11 gram protein. Till middag äter han ca 2 dl-stora potioner. Säg 1 dl linser och 1 dl ris. 1 dl linser innehåller 6.8 gram protein. 1 dl ris innehåller 2.9 gram protein. Det blir alltså totalt 20.7 gram protein. Och det är bara 2 av hans 6 dagliga mål. HUR skulle han inte få tillräckligt med protein säger du? Resten av näringsbehovet (energibehovet) täcks ju av kolhydraterna som finns i maten. Det finns ju inte BARA protein i havregryn liksom.
    Källa: Nuttab (FZANS)

    www.foodstandards.gov.au/consumerinformation/nuttab2010/nuttab2010onlinesearchabledatabase/onlineversion.cfm?&action=search
    Sökord: Lentils, Oats, rice.
  • banansmoothie
    Lajm88 skrev 2012-08-27 11:50:20 följande:
    Inte för att göra dig besviken men 1dl havregryn väger ungefär 40gram.

    Vatten däremot väger 100gram per deciliter 
    Ah sant, tack för rättningen! Men totalt över dagen blir det ändå tillräckligt .
  • banansmoothie

    Jag tror absolut att phytoöstrogener påverkar kroppen, men man kan ju jämnföra med t.ex. kyckling, som är full med tillväxthormon etc. Tillväxthormon = cell tillväxt = cancer... vilket är värst? Jag tror heller det inte är bra med för mycket soja, precis som det inte är bra att äta för mycket av NÅGOT livsmedel. Men det finns värre och värst också.

    Min kompis som är vegan började äta äggvita igen. Resultatet? Hennes bröst började växa asmycket! Tyckte det var interesant. Kan inte vara så bra för cancerrisken dock.

Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??