Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-26 15:20:38 följande:
Jag har skrivit det massor med gånger. Nu citerar jag:
"Asiater har traditionellt konsumerat små mängder av sojaprodukter som fermenterats under längre tid, till exempel miso, sojasås (tamari och shoyu) likväl som ofermenterad tofu och snabbfermenterad tempeh. Fermenteringen gör bönorna lättare att smälta genom att de bryter ner sojabönans försvarsämnen som till större delen finns kvar i moderna sojaprodukter. Soja är en svårupptäckt ingrediens i flera livsmedel som man hittar i matbutiken vilket gör dem till en hälsofråga för alla. Det finns mycket förutom genmodifieringen som gör soja kontroversiellt. Bland de ohälsosamma substanserna som finns i sojabönor är de värsta enzymhämmare som blockerar trypsinaktiviteten, vilka är nödvändiga för nedbrytandet av proteiner. Det kan även orsaka matsmältningsbesvär. Soja innehåller också hemaglutinin som gör att de röda blodkropparna klumpas ihop. Forskningen visar att både enzymhämmarna och hemaglutinin kan hämma barns tillväxt och att endast fermentering kan deaktivera dem. Enzymhämmarna löses ut i det vatten som tofu ligger i vilket minskar mängden i själva tofun.
Jämfört med säd och andra baljväxter har sojabönor den högsta koncentrationen av fytinsyra som hämmar upptaget av essentiella mineraler, speciellt zink, i tarmarna. Zink behövs för att immunförsvaret, nervsystemet och regleringen av blodsockret ska fungera ordentligt. Studier har visat att den höga koncentrationen av fytinsyra i säd och baljväxter i tredje världen bidrar till mineralbrister. Medan blötläggning eller tillverkningen av surdeg förstör fytinsyran i säd, så krävs det fermentering för att få bort fytinsyran från sojabönor. Det innebär att vegetarianer som regelbundet konsumerar tofu och andra ofermenterade sojabönor löper risk att få brist på inte bara zink utan även på kalk, magnesium och järn. Genom att jämföra håranalyser från vegetarianer och icke-vegetarianer kom en studie fram till att vegetarianerna hade en tendens till zinkbrist.
De östrogenliknande substanserna i soja (isoflavoner, genistein och daidzein) har blivit populära både bland konventionella näringsterapeuter och självlärda hälsokostentusiaster . Uppfattningen att sojabönor är hälsosamma är vida spridd, och sojaöstrogenerna har vållat en livlig debatt bland vetenskapsmännen. Om man betänker de negativa bevisen ger det all anledning att vara försiktig innan man beslutar sig för att äta sojaprodukter regelbundet eller inta piller eller pulver med raffinerat sojaprotein, något man kan hitta i dietprodukter.
Sojaöstrogen stör de endokrina körtlarna, och vissa forskare hävdar att dessa kan förhindra ägglossning samt stimulera tillväxten av östrogenframkallade tumörer, såsom bröstcancer. En daglig dos av bara 30 gram kan leda till en minskad sköldkörtelaktivitet vilket kan orsaka kronisk trötthet och övervikt, likväl som klimakteriebesvär. En del har beräknat att omkring 40% av befolkningen i västvärlden redan har försvagad sköldkörtelfunktion. Nyligen visade en studie på japanska amerikaner som åt tofu ett par gånger i veckan, att deras hjärna åldrades snabbare. Senare i livet utvecklade dessa personer alzheimer i större utsträckning än de som aldrig åt tofu. Fytoöstrogenerna minskar också nivån av det manliga testosteronet och i Japan har tofu länge ansetts ha förmågan att sänka det sexuella begäret, till förmån för andlig praktik och meditation.
Sojalecitin är ett ämne som utvinns ur sojaolja med hjälp av lösningsmedel, ofta hexan. Det är dessutom rikt på fosfor vilket kan skapa problem för kalkbalansen i kroppen. Det används bland annat i ”hälsogodis”."
Okej... källa? Och då menar jag vetenskapliga artiklar, inte ica-kuriren...