• Anonym

    Varför proppar ni i ungarna soja??

    Anonym skrev 2012-08-25 15:43:48 följande:
    Med "chipshistorien" så menar du akrylamid. Det är bevisat att det bildas akrylamid, som är mycket giftigt, i chipsen under tllverkningen. Men i små mängder, så små att det är "osäkert" om det är farligt. Men å andra sidan, det finns potenta gifter som man kan bli sjuk och t o m dö av, i mycket små mängder. Sen finns det något som heter cocktail-effekten också. Det innebär att lite gift här, lite annat gift där, osv, tillsammans bygger upp en kemikalie-cocktail i kroppen som KAN var skadlig. Så varför ta risken och äta gifter i onödan? Jag äter sällan chips, men några stycken som tilltugg på en fest har nog ingen dött av.
    Antar att du heller inte äter något med socker i, rött kött, aldrig använder plast, inte använder dator, mobil, kör bil, äter saker odlade utomlands, inte äter blåbär i skogen, inte dricker vatten m.m 

    varför ta risken med allt det i onödan? varför överhuvudtaget ta risken med att leva överhuvudtaget!? man kan ju dö av det!   

    nej precis, det är väldigt få människor som dör av det, och det är väldigt få personer som äter tillräkligt av dom saker vi äter dagligen av för att dö av det, dessutom har alla människor olika tåligheter (jag tex, kan ta en dos av Järn som du skulle bli väldigt sjuk av, men för mig är det nödvändigt för att leva.)
    och det är väldigt få som dör av en rad andra saker, dom flest vet faktiskt att risken finns, med allt även om dom inte vet hur eller varför, men vi har själva rätten att välja vad vi vill göra och äta

       
  • Anonym
    frågvis skrev 2012-08-25 16:37:43 följande:
    Det är skrämmande hur det kan tillåtas så mycket farliga och skadliga ämnen i livsmedel.
    Och det är mer skrämmande hur lite kunskap folk har om detta.

    Men så länge vi köper skiten från butikerna och inte ställer krav kommer det att fortsätta tillåtas. I den här typen av diskussioner hävdar folk oftast att de ändå inte äter sådant och att de väljer naturlig och ren mat. Men om så stor andel människor verkligen gjorde det skulle det inte se ut så här idag. Det är tydligt hur vi låter priset styra och det är bara tragiskt och pinsamt. 

    Men vem ska säga att vi "inte" får äta det då?
    ska staten komma och säga att vi inte längre får äta soja?
    hur tror du folk kommer reagera på det?
    och vad gör DU åt det?  
         
  • Anonym
    frågvis skrev 2012-08-25 16:37:43 följande:
    Det är skrämmande hur det kan tillåtas så mycket farliga och skadliga ämnen i livsmedel.
    Och det är mer skrämmande hur lite kunskap folk har om detta.

    Men så länge vi köper skiten från butikerna och inte ställer krav kommer det att fortsätta tillåtas. I den här typen av diskussioner hävdar folk oftast att de ändå inte äter sådant och att de väljer naturlig och ren mat. Men om så stor andel människor verkligen gjorde det skulle det inte se ut så här idag. Det är tydligt hur vi låter priset styra och det är bara tragiskt och pinsamt. 
    Dessutom finns det en helt del saker som är giftiga, naturligt
    som vi äter varje dag (i stort sätt allt är giftigt och farligt på ett eller annat vis.)  

    ska vi helt enkelt sluta äta allt det?
    vad blir då kvar?   
    och vad hände med individens rätt att välja själv?  
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-08-25 16:27:46 följande:
    Antar att du heller inte äter något med socker i, rött kött, aldrig använder plast, inte använder dator, mobil, kör bil, äter saker odlade utomlands, inte äter blåbär i skogen, inte dricker vatten m.m 

    varför ta risken med allt det i onödan? varför överhuvudtaget ta risken med att leva överhuvudtaget!? man kan ju dö av det!   

    nej precis, det är väldigt få människor som dör av det, och det är väldigt få personer som äter tillräkligt av dom saker vi äter dagligen av för att dö av det, dessutom har alla människor olika tåligheter (jag tex, kan ta en dos av Järn som du skulle bli väldigt sjuk av, men för mig är det nödvändigt för att leva.)
    och det är väldigt få som dör av en rad andra saker, dom flest vet faktiskt att risken finns, med allt även om dom inte vet hur eller varför, men vi har själva rätten att välja vad vi vill göra och äta

       

    Socker äter jag i måttliga mängder, då det inte är bevisat lika skadligt som akrylamid iaf. Socker är ett naturligt ämne som kroppen har nytta av i måttliga mängder, ska tilläggas. Bränsle till hjärnan helt enkelt. Nyttan med akrylamid vet jag inget om. Om jag använder plast? Jag äter inte plast, om det är det du menar. Mobil använder jag sparsamt, headset och sms istället för att ringa så mycket. Kör bil gör jag bara när det är nödvändigt, har airbags fram o på sidorna också för säkerhets skull. Köper närodlat om det är möjligt. Jag kan plocka blåbär, men jag sköljer dem hemma först då jag sällan blir sugen i skogen ändå. Vatten dricker jag, annars dör man. Konstiga exempel btw!

    Förstår inte varför folk ska dra allting till sin spets. Ja, även jag kommer att dö. Även jag riskerar få någon sjukdom, kanske cancer. MEN jag har ett val i livet, och det valet heter SKAFFA KUNSKAP. Jag tar reda på vad som är onyttigt ja rentav farligt, för att leva så hälsosamt som möjligt. Därför röker jag inte, undviker att bli fet, häller inte i mig socker dagligen, köper så ren mat som möjligt, dvs E-ämnen längre än en doktorsavhandling på paketet åker fetbort, osv.

    Varför provocerar det dig, Anonym, att jag är rädd om mitt liv?
  • Anonym
    Border skrev 2012-08-25 16:31:20 följande:
    Är det någon som har ett bra förslag på vad man kan använda i stället för sojasås när man gör såser ex.vis. Något isf som Inte innehåller gluten.
    Fermenterad soja är bra.
  • Anonym
    frågvis skrev 2012-08-25 16:37:43 följande:
    Det är skrämmande hur det kan tillåtas så mycket farliga och skadliga ämnen i livsmedel.
    Och det är mer skrämmande hur lite kunskap folk har om detta.

    Men så länge vi köper skiten från butikerna och inte ställer krav kommer det att fortsätta tillåtas. I den här typen av diskussioner hävdar folk oftast att de ändå inte äter sådant och att de väljer naturlig och ren mat. Men om så stor andel människor verkligen gjorde det skulle det inte se ut så här idag. Det är tydligt hur vi låter priset styra och det är bara tragiskt och pinsamt. 

    Folk köper skiten eftersom de flesta är invaggade i en falsk trygghet, en tro på att "de skulle inte få sälja det om det vore farligt"....

    Har själv jobbat inom livsmedelsbranschen, och vet att ansvariga myndigheter kan vara "köpta" av en hel industri som lobbar för produkter som kan vara helt förbjudna i andra länder! T ex för några år sen så var transfetter helt ok i Sverige, det ansågs inte farliga alls av ansvarig svensk myndighet (nämner inga namn), samtidigt som Danmark hade förbjudit transfetter. Idag låter det annorlunda vad gäller transfetter......

    Media är också ansvariga för att de larmar i tid och otid, och på ett onyanserat sätt. Det leder till att Svensson är så trött på att höra "vargen kommer", att de helt slutar lyssna på även legitima varningar, när de kommer. 
  • Anonym
    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-25 19:10:36 följande:
    Förstår inte första meningen.

    Framförallt vegetarianer och veganer äter fermenterade soja produkter. Alla gör det säkert inte, precis som alla blandkostare inte gör det, men vissa.

    Nyfiken fråga, hur får barnet i sig proteiner om ni äter vegetariskt?

    Vegetabiliskt protein finns i: Linser, bönor, quinoa, ärtor inkl kikärter (falafel), quorn.
  • Anonym

    Jag är fisk-vegetarian (ja, så säger jag), och en vardagsmeny kan se ut så här:

    Frukost: egenblandad musli (nötter, havre, torkad frukt) tillsammans med yoghurt. Smörgås med ost och gurka/tomat. Ett litet glas juice. En frukt, ofta banan (helst ekologisk).

    Lunch: Falafel med grönsallad inkl rödlök, tsatsitki. Vatten eller havremjölk till.

    Middag: marinerad laxspett med grönsakspytt och pilaff-ris (ris med lök). Glass eller en liten kaka till efterrätt ibland.

    Ev kvällsmål: liten ost-smörgås med tomat (vi har alltid 4-5 olika ostar hemma, hårda och mjuka), en handfull nötter. Helst osaltade, men gärna lite rostade. Kvällsté.     

    Mellanmål under dagen kan vara en avokado, ett kokt ägg eller en handfull nötter. 

  • Anonym
    Åsa skrev 2012-08-25 19:25:40 följande:

    Du missade inlägget TS svarade på. Baljväxtallergi utesluter allt du skriver utom quinoa, som förvisso är gott och nyttigt men knappast som enda proteinkälla.
    Fisk, ägg är också proteinkällor. Tål man inte det heller, då blir det svårt med proteinet det medger jag. Men tänk om man är allergisk mot kött då?
  • Anonym
    Anna Svenssonliv skrev 2012-08-25 19:31:51 följande:
    Sojasås? Är det framställt med bensin?
    Jag vet att margariner är det iaf.
Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??