Inlägg från: Anonym (sjukt!) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sjukt!)

    Varför proppar ni i ungarna soja??

    banansmoothie skrev 2012-08-26 15:05:35 följande:
    Varför inte? Vad är det för fel på sojabönor? Jag har t.ex. gjort min egen tofu, hur skulle det vara skadligt? Finns ingen bensin där i i alla fall.
    Jag har skrivit det massor med gånger. Nu citerar jag:
    "Asiater har traditionellt konsumerat små mängder av sojaprodukter som fermenterats under längre tid, till exempel miso, sojasås (tamari och shoyu) likväl som ofermenterad tofu och snabbfermenterad tempeh. Fermenteringen gör bönorna lättare att smälta genom att de bryter ner sojabönans försvarsämnen som till större delen finns kvar i moderna sojaprodukter. Soja är en svårupptäckt ingrediens i flera livsmedel som man hittar i matbutiken vilket gör dem till en hälsofråga för alla. Det finns mycket förutom genmodifieringen som gör soja kontroversiellt. Bland de ohälsosamma substanserna som finns i sojabönor är de värsta enzymhämmare som blockerar trypsinaktiviteten, vilka är nödvändiga för nedbrytandet av proteiner. Det kan även orsaka matsmältningsbesvär. Soja innehåller också hemaglutinin som gör att de röda blodkropparna klumpas ihop. Forskningen visar att både enzymhämmarna och hemaglutinin kan hämma barns tillväxt och att endast fermentering kan deaktivera dem. Enzymhämmarna löses ut i det vatten som tofu ligger i vilket minskar mängden i själva tofun.

    Jämfört med säd och andra baljväxter har sojabönor den högsta koncentrationen av fytinsyra som hämmar upptaget av essentiella mineraler, speciellt zink, i tarmarna. Zink behövs för att immunförsvaret, nervsystemet och regleringen av blodsockret ska fungera ordentligt. Studier har visat att den höga koncentrationen av fytinsyra i säd och baljväxter i tredje världen bidrar till mineralbrister. Medan blötläggning eller tillverkningen av surdeg förstör fytinsyran i säd, så krävs det fermentering för att få bort fytinsyran från sojabönor. Det innebär att vegetarianer som regelbundet konsumerar tofu och andra ofermenterade sojabönor löper risk att få brist på inte bara zink utan även på kalk, magnesium och järn. Genom att jämföra håranalyser från vegetarianer och icke-vegetarianer kom en studie fram till att vegetarianerna hade en tendens till zinkbrist.

    De östrogenliknande substanserna i soja (isoflavoner, genistein och daidzein) har blivit populära både bland konventionella näringsterapeuter och självlärda hälsokostentusiaster . Uppfattningen att sojabönor är hälsosamma är vida spridd, och sojaöstrogenerna har vållat en livlig debatt bland vetenskapsmännen. Om man betänker de negativa bevisen ger det all anledning att vara försiktig innan man beslutar sig för att äta sojaprodukter regelbundet eller inta piller eller pulver med raffinerat sojaprotein, något man kan hitta i dietprodukter.

    Sojaöstrogen stör de endokrina körtlarna, och vissa forskare hävdar att dessa kan förhindra ägglossning samt stimulera tillväxten av östrogenframkallade tumörer, såsom bröstcancer. En daglig dos av bara 30 gram kan leda till en minskad sköldkörtelaktivitet vilket kan orsaka kronisk trötthet och övervikt, likväl som klimakteriebesvär. En del har beräknat att omkring 40% av befolkningen i västvärlden redan har försvagad sköldkörtelfunktion. Nyligen visade en studie på japanska amerikaner som åt tofu ett par gånger i veckan, att deras hjärna åldrades snabbare. Senare i livet utvecklade dessa personer alzheimer i större utsträckning än de som aldrig åt tofu. Fytoöstrogenerna minskar också nivån av det manliga testosteronet och i Japan har tofu länge ansetts ha förmågan att sänka det sexuella begäret, till förmån för andlig praktik och meditation.

    Sojalecitin är ett ämne som utvinns ur sojaolja med hjälp av lösningsmedel, ofta hexan. Det är dessutom rikt på fosfor vilket kan skapa problem för kalkbalansen i kroppen. Det används bland annat i ”hälsogodis”."
  • Anonym (sjukt!)
    banansmoothie skrev 2012-08-26 15:29:39 följande:
    Jag kan svara på din fråga. Det finns proteiner i annan mat än bara sojaprodukter. Högst värde finns i legumer men även i havre, nötter och frön och andra korn. Balanserar man liiite med kosten (lite bajlväxter och lite korn) så är det superlätt att få i sig alla aminosyror i vettig ratio och man behöver inte äta alla vid samma måltid. Men, studier har visat att man även kan få tillräcklligt protein på en 100% risdiet OM man bara får i sig tillräckligt kalorier! All mat innehåller nämligen alla aminosyror om ändå inte i lika mängd (t.ex. legumer brukar vara lågt i methionine men det FINNS ändå methionine i legumer, bara mindre mängd). Kropper behöver nämligen inte så mycket protein som de flesta tror. Annars är gröna bladgrönsaker en bra källa också, om man kan få barnen att äta det! =)
    Men om vi nu diskuterar barn och deras måltider. Hur lyckas man få i barnen alla viktiga aminosyror som man behöver? Om vi leker med tanken på att man kunde servera enbart havregryn(och att det innehöll alla aminosyror som behövs) så skulle bara proteinbehovet behöva knappt 3 dl havregryn för ett barn som väger 20 kilo. Till det kommer övriga näringsbehov som kroppen har.

    Har du någon källa på att kroppen behöver mindre än de 0.8 gram/kilo som är den vanliga rekommendationen för någon som inte tränar?


  • Anonym (sjukt!)
    sirisdotter skrev 2012-08-26 16:38:30 följande:
    Precis,   Ts verkar  vara främmande för att det finns de som kokar  sojabönor,,,,,
    Det gäller även sojabönor.
  • Anonym (sjukt!)
    sirisdotter skrev 2012-08-26 20:40:45 följande:
    Okej,  de tar längre tid att koka än många  andra bönor,   än linser och kikärter    så sojabönor är nog sällan förstahandsalternativet.   Snälla,  förklara för oss som aldrig funderat i dessa tankebanor  -  Vad är FERMENTERAT  och vad är  OFERMENTERAT?
    Det är en slags jäsningsprocess som tar flera månader. Är den gjord är sojan fermenetrad, annars är sojan ofermenterad.
  • Anonym (sjukt!)
    Shoegal81 skrev 2012-08-26 20:26:01 följande:
    Så I vilka produker finns det soja? Är quorn baserat på det?
    Soja finns tyvärr i allt möjligt som tillsats.

    Quorn är industriellt odlat mögel. Jag skulle aldrig äta det.

    Tvivlar ens på att en hund eller katt skulle äta sojakorv eller quorn.
  • Anonym (sjukt!)
    Anonym skrev 2012-08-26 21:02:31 följande:
    Mögel är svamp som är mycket smått.  Äter du inte heller ädelost bara för att det innehåller mögel?
    Tror du att allt mögel är farligt?
    Quorn tillverkas av Marlow Foods som ägs av Astra Zeneca...

    Det tillverkas industriellt i stora tankar av mögelsvampar, inte söta små matsvampar som vissa vill försöka få omedvetna att tro.

    Ädelost innehåller mögelsporer av Penecelinum Roquefourti.

    Penicillin är inte bra, men absolut nödvändigt ibland. Dock ska man undvika det om det inte är absolut nödvändigt att ta.

    Vad gäller Quorn:
    "Vid framställningen av Quorn används svampen Fusarium venenatum (PTA-2684) som rent biologiskt är en mögelsvamp. Mögelsvampprotetinet odlas i stora sterila jästankar med syresatt vatten, där man tillsätter sockerarten glykos samt mineraler och vitaminer. Det är framför allt det fasta degaktiga mykoproteinet, som mestadels består av celler och myceltrådar, man tar vara på varefter det extraheras och värmebehandlas. Den degaktiga produkten samlas ihop, torkas, tvättas, blandas med äggviteämnet albumin samt köttaromer. Därefter formas massan till olika produkter med olika konsistens och struktur, som filé, bitar och färs."
    Källa wikipedia.se

    Tror du det är bra att käka antibiotika, dricka alkohol och käka jäst i stora mängder och ofta? Om svaret är ja så fortsätt käka din quorn. Själv svarar jag nej så jag äter inte quorn.


  • Anonym (sjukt!)
    Shoegal81 skrev 2012-08-26 21:02:24 följande:
    Så vad skulle du äta TS?
    Jag äter naturlig mat, inte industriellt framställd eller genmanipulerat protein. Äter så mycket ekologiskt och kravmärkt som möjligt. Tror inte på genvägar när det gäller kosten.
  • Anonym (sjukt!)
    Anonym skrev 2012-08-26 21:31:28 följande:
    Mögel ÄR en sorts svamp, precis det jag skrev. Det är svamp i miniformat.
    Pencillin är en annan sorts svamp och det finns flera olika sorter. En del funkar som antibiotika andra gör inte det men funkar att göra ost på. Du har blandat ihop det, du äter inte en pencillinkur när du äter en ädelost.
    Jäst är en annan sorts svamp, den använder man i bakning. Den dör helt av den värmebehandling den utsätts för i ugnen.

    Man odlar svamp och tillsätter näringsämnen i stora kar. Vad är ditt problem med det mer än att du har extremt dålig koll på svamp och svamp?
    Var skrev jag att mögel inte är en svamp?

    Var påstod jag att det är samma svampar?

    Jag har inte blandat ihop något, du läser bara vad du vill läsa.

    Mögel skulle jag inte äta i större mängder, oavsett om det var i form av penicillin, alkohol eller mögelost.


  • Anonym (sjukt!)

    Anonym, jag har mycket bra kunskap om framställning av olika livsmedel. Du däremot verkar ha missat att granska källor till det du läst dig till.

    Kunskap är makt.

Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??