• Anonym (Mamma T)

    Kisseri-problem

    Hej,

    I Juli började vi att vänja av våran son vid blöja. Han är nu 3,5 år ungefär. Det gick bra, på slutet vägrade han göra sina behov i blöjan utan han stod och skrek tills vi tog av den och SEN satte han sig på toan/pottan. Det var väldigt sällan det hände olyckor i sängen också, han var jätteduktig redan från början.

    I mitten av Augusti började han på dagis igen efter semestern. Första veckan gick jättebra, men nu i 3-4 veckor händer det ofta olyckor - både hemma, på dagis och i sängen under natten. Han säger till och springer in på toan, men han kan inte hålla sig och han blir blöt. Ibland bara någon droppe men ibland hela byxorna och även på golvet. Han är väldigt noga med att byxor och kalsonger ska ligga på golvet - hänger de vid fötterna vägrar han göra behoven.

    Har du några förslag på vad vi ska göra?

  • Svar på tråden Kisseri-problem
  • barnpsykologen margit

    Hej!
    Det är ganska vanligt att barn först blir helt torra men sedan får återfall som kan bli ganska långdragna. Er lille son visade först att han under lugna och goda omständigheter klarade av att hålla sig torr men när vardagen åter blir mer komplex, som när han startar på dagis igen, så är det svårt med de nya lärdomarna. Hans focus ligger någon annanstans och han lyssnar inte till kroppens signaler . I stället focuserar han på lek, aktiviteter och relationer med andra barn.
    Vad man som förälder kan göra är förstås att först och främst se till att han inte har för stora krav på sig så att detta är en konsekvens av det. Annars tror jag att man ska ligga så lågt det går. Inte tjata, sätta upp regler eller vara för upptagen av kissandet. Däremot ska man förstås hjälpa honom att byta och se till att det inte blir något att skämmas för.
    På sikt kommer han att ta tillbaka kontrollen över sitt kissande, men låt honom göra det i sin egen takt.
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark
     

Svar på tråden Kisseri-problem