• ak73

    Snart 3-åriga tvillingar som vaknar ofta på nätterna

    Hej! Vi har lite jobbiga nätter just nu. Har tvillingar som snart fyller 3 år som ofta vaknar en till flera ggr varje natt. De är inte ledsna utan kommer tassande och vill att någon av oss vuxna ska ligga hos dem. Ofta somnar de om så snabbt att de nästan gått i sömnen. De sover i varsitt rum så de väcker inte varandra. Det jobbiga är ju att båda gör så här. Förut är det mest den ena som krånglat på olika sätt på natten medan den andra ofta sovit hela nätter. De håller på att sluta dagsova och de dagar de sovit en stund vaknar de ännu mer än vanl på natten. Det känns som om de kommit in i en dälig vana att så fort de håller på att vakna till på¨natten så stiger de upp. Deras storasyster gjorde så i 4-årsåldern men hon var så mogen att vi kunde bryta den vanan med att klistar märken för varje natt hon låg kvar i sin säng och sedan fick hon en present. Det fungerade klockrent, men tvillingarna är för små för att göra så med. Har du nåt tips på vad vi kan göra?

    MVH A-K 

  • Svar på tråden Snart 3-åriga tvillingar som vaknar ofta på nätterna
  • barnpsykologen margit

    Hej!
    Det låter som om ni är ganska välbekanta med fenomenet och egentligen vet principen för hur ni ska få slut på nattspringet. Jag förmodar att ni inte lägger er bredvid dem när de kommer upp. Det bästa är ju bara att leda tillbaka dem till sängen direkt och gå sin väg. De kommer säkert att fortsätta ett tag till men så fort perioden med dagsömn är avslutad kommer säkert nattsömnen att bli djupare och stabilare.
    Den här typen av övergångsproblem kan vara nog så jobbiga med ett barn men blir förstås dubbelt upp när det är två. Ni kanske också på något sätt kan fördela ansvaret mellan er föräldrar så att ni får varsin lugn natt.
    Även tre-åringar kan förstå sig på vissa former av belöningar. Kanske ett gosedjur i sängen som de måste stanna hos hela natten eller något som ni tror passar just deras personer och utveckling.
    Så jobba på, var konsekventa och stå ut så kommer det snart att vara över.
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Snart 3-åriga tvillingar som vaknar ofta på nätterna