• Issy74
    Äldre 10 Sep 12:26
    796 visningar
    1 svar
    1
    796

    Självständig treåring

    Vår snart treåriga pojke är ganska mammig och pappig, vilket innebär att han helst vill att vi följer med och håller honom i handen i olika sammanhang. T ex när vi har gäster hemma, som han inte har träffat många ggr, vill han helst att vi hela tiden ska vara med honom och han ropar på oss oavbrutet.
    Nu senast när det var picknick på förskolan sprang han inte som de andra barnen fritt och lekte, utan vill där också att vi ska gå med till t ex rutschkanan, gungan osv.
    Han började på gymnastik nyligen (första ggn) och var så klart lite avvaktande i början men ville också helst hålla oss i handen hela tiden. Vi upplever inte honom som särskilt blyg utan snarare som lite försiktig och avvaktande. Vi upplever också honom som trygg och han leker ibland själv hemma hos kompisar och sover över själv hos mormor/morfar etc. Min fråga är om detta är ngt han kommer att växa ifrån och om vi ska försöka att uppmuntra honom till att släppa taget om oss lite grann? Vi vill gärna att han "vågar" lite mer och är mindre beroende av oss.  

    Tacksam för svar!   

  • Svar på tråden Självständig treåring
  • Äldre 16 Sep 15:10
    #1

    Hej!
    Barn har olika personligheter som yttrar sig på olika sätt. Du beskriver din son som en trygg men i sociala sammanhang försiktig liten person. Han tar det säkra före det osäkra och kastar sig inte ut i situationer han inte känner till. Den personligheten kommer han förmodligen att ha i hela sitt liv. Det är ingenting som i grunden ändrar sig. Kanske liknar han också någon av er föräldrar.
    Däremot kan man ju hjälpa honom att hitta sin trygghet så snabbt det går i nya situationer. Låt honom få invänjning som är relevant där ni är med, men stanna inte för länge för då blir det ett tecken på att ni inte litar på honom. Han hittar lättare sin trygghet när han får klara sig själv och inte känner suget efter era trygga händer.
    Så fortsätt som tidigare och läs av honom samtidigt som ni pushar lite genom att lämna honom under trygga omständigheter och inte alltför länge. 
    Lycka till!
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Självständig treåring