• Trissan_76

    Ang. snuttefilt.

    Hejsan!
    vår son 2,5 år använder våra händer som snuttefilt!? hur ska/bör man lättast föra över detta på någon annan sak? går det? eller ska man låta honom ha våra händer? Hur länge brukar de vilja ha snutte.. Hjälp dett är lite bökigt att få honom att lära sig somna i egen säng.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-30 16:48
    Ingen med tips?

  • Svar på tråden Ang. snuttefilt.
  • barnpsykologen margit

    Hej!
    Inom barnpsykologin brukar man prata om barns behov av övergångsobjekt. Det innebär att när den första och närmaste, kroppsliga kontakten med mamman avtar och mamman lämnar barnet till att ibland ligga själv så kan det hjälpa med ett övergångsobjekt, som på något sett får representera mamman. Det kan vara en snuttefilt, en napp, mammans hår eller något gosedjur som fått en specifik betydelse för barnet.
    När det gäller er 2,5 åring som vill ha era händer så är det samma sak. Handen får stå för hela mamman eller pappan.
    Självklart går det att byta objekt eller framför allt att vänja sig av med ett objekt. Man kan jämföra det med att de flesta barn lär sig att avstå att suga på bröstet och sen suger på andra saker.
    Använd er uppfinningsrikedom och hitta något gosedjur kanske som kan finnas med vid läggningen och laddas med det goda som era händer har stått för. Barn är ofta duktigare på förändringar än vi tror. Låt honom vara med och välja så kommer det att gå bra.
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Ang. snuttefilt.