Inlägg från: Excentriskan |Visa alla inlägg
  • Excentriskan

    Fläskytterfilé är Fläskkottlett

    Queenie70 skrev 2012-10-03 13:09:53 följande:

    Problemet är väl att folk BETALAR mer, efter vad det heter än vad det faktiskt är.

    Fläskotlett är fläskotlett, med eller utan ben. Fläskytterfile är ett påhitt. Antingen heter det fläskotlett, eller på vissa håll fläskhare.
    Oavsett djurslag så finns ytterfilé som benämning på en viss styckningsdetalj. Att ändra namn bara för att djurslaget råkar vara olika är bara rörigt.

    Inom vilt har det funnits med sen 30 år tillbaka. Återfinns även inom lamm, kalv, kyckling osv.

    Sen tycker jag inte att ytterfilé är jämställt med kotlett eftersom fettranden är bortputsad och det är en renare bit. 
    Förolämpningar är argument som används av folk som har fel
  • Excentriskan
    Queenie70 skrev 2012-10-03 13:41:16 följande:
    Lite OT, men gällande kycklingfilen här. Är inte det som normalt kallas file just ytterfilen på kycklingen? Och den egentliga innerfilén de små lite mörkare delarna som man kan hitta p ryggen på kycklingen?

    Nix de små benämns som medaljonger. Innerfilen på kyckling ligger närmast benet. Går att separera från den större yttre. Säljs separat till restauranger bland annat.

    Att Ytterfilé skulle vara ett nytt påfund håller jag inte med om. Men att det spritt sig till fläsk för att förenkla är närmare sanningen.

    Vi har utbildningar för kockar för att visa på olika köttdetaljer och skillnaden på dessa. De flesta kockar kan sin fläsk och nöt men är ofta lite mer osäker när de kommer till vilt. Egenskaperna och tillagningen skiljer sig ju även markant åt. Tillika fiberriktning och längd på fibrerna.   
    Förolämpningar är argument som används av folk som har fel
Svar på tråden Fläskytterfilé är Fläskkottlett