Inlägg från: Mia 464 |Visa alla inlägg
  • Mia 464

    Nu är jag trött på okunskapen! Jag tillhör minoritetsgruppen Romer, fråga mig vad ni vill.

    Ja som det står i rubriken...
    Fram nu med alla fördomar som du kan tänkas dras med , eller för all del fråga det du vill och kanske bli snäppet klokare på köpet. 

  • Svar på tråden Nu är jag trött på okunskapen! Jag tillhör minoritetsgruppen Romer, fråga mig vad ni vill.
  • Mia 464
    LindaEfraim skrev 2012-10-03 22:53:30 följande:
    När jag gick i skolan gick det romer där en del var snälla en del var dumma precis som de svenska, araberna, perserna osv. Tror ni har fått utstå för mycket förtryck pga att ni inte vill följa normen och det konstiga är att man kallar er för vandrande folket med de som bodde där jag var uppväxt hade bott där i flera år och nu är det generationer. Tror set var Rosa Taikon som var hemspråkslärare på skolan.
    Ja, jag för min del har bott där jag bor i snart 3 år, och innan det bodde jag fem år på ett ställe. Men visst finns det dom som är mer rastlösa i själen, då dom i deras uppväxt fick flytta runt mycket med sina föräldrar och så var det mycket förr i dom äldre generationerna. Man rörde på sig mkt för att kunna tjäna pengar helt enkelt. Inte gick det att knalla in på vilken industri som helst då industrialismen blommade i Sverige och säga "Hej har ni jobb åt mig" och sedan skulle man uppge sitt namn och då var det kört, om det inte syntes på utséendet redan. Så man fick försörja sig bäst man kunde.
  • Mia 464
    Charity skrev 2012-10-03 22:54:43 följande:
    Hur mycket har du stulit för genom åren?
    Inte mer än Reinfeldt ;)
  • Mia 464
    mliten skrev 2012-10-03 23:02:15 följande:
    Hur är kvinnosynen?
    Du får gärna specifiera dig lite så kan jag förklara bättre =)
  • Mia 464
    LindaEfraim skrev 2012-10-03 23:04:04 följande:
    Mia jag är svensk inte romer och jag är också rastlös i själen. Nu har jag bott 7år på samma ställe innan 5år o h dessförinnan flyttade vi varje år! Husvagn har vi också!
    Ja men precis, det är inte stämplat just för romer att flytta omkring =) Lika lite som det är stämplat att de är bara romer som lurar och bedrar. Jag tycker dom som gör det mest är väl för guds skull politiker, Advokater, Mäklare, Läkare.. tja dom som står högt upp på karriärstegen så att säga =)
  • Mia 464
    stjierna skrev 2012-10-03 23:04:46 följande:
    Jag måste säga att jag faktiskt inte vet ett dugg om romer, o satt just i bilen idag o tänkte att det var tusan att jag inte kände en rom som jag kunde fråga massor.
    Var kommer ryktet ifrån att romer stjäl massor? Vad är det för speciella namn ni har så andra "förstår" att ni är romer, jag tänkte på det du skrev om söka jobb...
    Vad är romers ideologi?
    Rykter kommer ifrån att många (inte alla) romer faktiskt stal förr  PUNKT SLUT och den rom som påstår ngt annat kan gärna skriva och be om mitt nr så kan jag förklara ett och annat. 
    P.g.a att man inte fick arbeten som den gemene svensken kunde få så hur skulle du satt mat på bordet till dina barn?
    MEEEEEEEEEEEEEN inte alla gjorde så, många sålde hantverk av olika slag, min mor fick ofta följa med sin mormor och knacka dörr, sälja dukar och tavlor och dylikt. Mycket var dom på marknader med. Så gjorde dom flesta. Fick man däremot jobb så var det ofta sketgörat som ingen annan ville ta i. Men det gick an det med. 
    Speciella namn, är tex våra släktnamn som rasbiologiska institutet så fint kartlade till allmänheten. Därför bytte många av de våra äldre till vanliga :sson namn så man lättare skulle kunna passa in i samhället (så den som säger att vi valde att leva utanför samhället har fel! Vi gav ju bort våra efternamn till och med).
    Ideologin är familjen först! Barnen är viktigast av allt för det är dom som för oss vidare och framåt igenom tiden så vi finns kvar =) 
  • Mia 464
    Coyote skrev 2012-10-03 23:09:40 följande:
    Jag måste fråga en sak som jag undrat över rätt länge - är inte de där kjolarna ruskigt opraktiska? Att sätta sig i bilen med till exempel?
    Oj jag ska försöka hinna med att svara alla =)   Roligt att så många undrar!

    Kjolarna har inte alla på sig, ni ska veta det att det är bara de finska Romerna som bär dessa (inte ens alla där) men vi i Sverige (som delar samma förfäder som dom i Finland och Norge) har inte på oss dom.
    De finska romska kvinnorna har nog vant sig vid deras klädsel skulle jag tro, så det är inget man tänker på om man behöver böka med de lite extra. Då ttycker jag det är värre att fälla ihop barnvagnsj*veln o slänga in i bilen.. 
  • Mia 464
    Jojile skrev 2012-10-03 23:10:11 följande:
    Är det sant att romska kvinnor (förr) stal genom att stoppa in saker under kjolen?

    Stämmer det att de allra flesta romer i Sverige är outbildade, och varför?

    Hur ser ni på kvinnans roll i familj/samhälle?
    Hur skulle de kunna stanna kvar innanför kjolen om du tänker efter? Vi kvinnor är inga Houdinis med massa gömmor o fack överallt haha =) Nej det stämmer inte, fan så mkt lättare att stoppa innanför bh: om man nu ska stjäla.

    Utbildning..Hmmm ska vi se, min mor är mörk som natten, olivfärgad hy och svart tjockt lockigt hår... Det var inte populärt i skolväsendet på 60-talet... det var inte lätt att vara ett barn bland andra barn på den tiden. Då kan du tänka dig hur det var för hennes mor och farföräldrar.. Skolan var alltså inget som värderades så vansinnigt högt eftersom man ofta också fick flytta runt mkt för att klara sitt uppehälle . Skolplikten låste många. Alltså, jag själv som förälder hade hellre hat mina barn hemma hela dagarna än att känna att jag kastar in dom i en lejonkula bland blonda och blåögda barn som kallade dom för elakheter (om jag nu hade varit förälder på den tiden) .
    Det är alltså en värdering som hängt med i generationer och återspeglas på de yngre än idag bland många. Men de allra flesta idag tycker det är viktigt med utbildning. Och släkter gråter av stolthet när den ena efter den andra blir den första i släkten att ta studenten tex. 

    Kvinnans roll... Ja min uppfattning är att den ser kanske ganska ojämnställd ut för era ögon, men i våra är den jämnställd. Vi är dom som är hemma med barnen och sköter de mesta av hushållsgörat. Mannen är den som är iväg på jobb och drar in pengarna, så det är inget vi kvinnor ens ska behöva oroa oss för.
    Denne jämnställdhet som det snackas om idag är för mig helt vriden, kvinnan ska vänta barn och jobba samtidigt, föda barn och sen helst ut i jobb så fort som möjligt för att sen komma hem och sköta hushåll OCH barn OCH ekonomi osv... Mannen slipper mycket av det då det är biologiskt ogenomförbart att han ska vänta och föda barn tex. Det är ngt som tar enormt mycket av en kvinnas kraft och psyke att klara av det men det bagatelliseras idag tycker jag alltsom oftast och hamnar i skuggan av jämnställdhets tjaffset.
    Vi känner oss inte ojämnställda på ngt vis, vi är kvinnor och mammor! och navet i hjulet! Vi håller ihop familjen  tillsammans och kvinnan har sin roll och mannen sin. Men vill jag jobba tex så gör jag det naturligtvis. Det har ju som sagt blivit lite modernare nuförtiden. Sen är jag väl medveten om att det inte är så för alla. Det finns allt idioti i varje folkslag, så även hos oss .
  • Mia 464
    Jellybeanbaby skrev 2012-10-03 23:20:37 följande:
    Men du, ryktet kommer väl från er kultur?
    Mamma är uppväxt i sydeuropa på 50talet och hon berättade att i "gamla" Europa var det ju zigenarna som körde runt från by till by med cirkusen. De körde in med karavaner av djur i bur och utsmyckade husbilar...
    Nyfikna barn gick fram och tittade men fick höra från sina farföräldrar att hålla sig borta från zigenarna för att "de stjäl barn!" (nåt som min far fått höra, faktiskt, trots att han är härifrån!)
    I UK kallas de för "carnies" efter karneval...

    Sen ska man inte glömma bort sånt som står i historieböckerna, som den jag fick läsa när jag gick Samhällskunskap B:
    Zigenarna var oftast fattiga och gick i trasiga kläder, och i och med att de var fattiga så stal de mat och frukt och wsånt för att klara livhanken.
    De blev illa omtyckta och folk började dra dem över en kam. Så kom en lag från högre ort som spred sig som en löpeld i hela "gamla" Europa:
    "Zigenarna får bara stanna 5 dagar i varje by!" och detta gjorde att det vanliga folket och dess ledare fördömde dem till att leva ett kringflackande liv, ovälkomna överallt.

    Ligger det ingen sanning i detta?

    Sen kan man ju säga att dagens romer är långtifrån detta, visst, det kan jag hålla med om.
    Men stjälargenen verkar finnas kvar. Jag har själv sett med egna ögon hur zigenska kvinnor gått in i en mataffär, tagit vad de behövde för dagen, plockat in det i urringningen och gått ut utan att betala.
    Men jag antar att det är för att de inte har råd---?
    Nej det ligger ingen sanning i detta. Det böcker som skrivits om oss är det andra som skrivit, just dom som burit på fördommar. Folk var inte lika smarta förr som det är idag. Och tack och lov för det!! Annars hade ju inte du och jag kunnat sitta och skriva såhär till varann, och vi hade fortfarande trott att jorden var platt.   Jag har också sett folk stjäla. Men du ser en finsk romsk kvinna stjäla, men du lägger inte märke till den vanligt klädda svensson stjäla för den är vanligt klädd. Det är inte VI som slår i taket för brottslighets statistiken min vän... 
  • Mia 464
    Dina08 skrev 2012-10-03 23:27:56 följande:
    Varför verkar många romer tycka att barnens skolgång är mindre viktig?
    Nja.. de handlar mer om att man tror att man skyddar sina barn ifrån mobbing osv.. för att se bara på vilka fördommar som skrivs över internet om oss tex.. och de flesta som skriver har barn, som går i skolan. Föräldrars värderingar smittar av sig på barnen på gott och ont. Men om du som klok vxen tex sitter med massa fördomar och okunskap (säger inte att du gör de men som ett exempel) vad tror du då inte ditt lilla barn får bära på?
    Sen tycker många romer att det som är viktigast för  barnet att lära sig kan barnet lära av sina föräldrar, såsom värderingar, eller olika hantverksarbeten så man kan försörja sin familj senare i livet, eller överhuvudtaget klara sig här i världen ...romsk till trots
Svar på tråden Nu är jag trött på okunskapen! Jag tillhör minoritetsgruppen Romer, fråga mig vad ni vill.