
-
-
Svar på tråden ost när man är gravid?
-
Yes :)! All ost som är pastöriserade går bra!
-
ÅH taack!! underbart!
-
För att minska risken för skadliga bakterier rekommenderar livsmedelsverket att du undviker mjuka och halvmjuka lagrade dessertostar såsom mögelostar och kittostar. Exempel på sådana ostar är Brie, Camembert och Gorgonzola respektive Vacherol och Livarot.
Rekommendationen gäller även om osten är tillverkad av pastöriserad mjölk. Risken för höga halter av skadliga bakterier är störst på kanterna av osten. All ost är säker ur bakteriesynpunkt om den upphettas till bubblande het.
Så förbjudet är det ju ej, men det kan vara bra att man tar det lugnt med det. -
Är du säker på det. Jag är ganska säker på att Brieost är en sån ost man inte ska äta trots att den är pastöriserad.mp90 skrev 2012-10-08 16:29:02 följande:Yes :)! All ost som är pastöriserade går bra!
-
Okej.... då kanske jag skall avstå faktiskt..
-
All mjuk dessertost avråds, både opastöriserad och pastöriserad. Men sen är det ju upp till en själv hur man gör. Och vill man inte riskera bakterier men är hemskt sugen på brie så kan man ju smälta den (typ varma mackor eller liknande).
-
Brieost ska man undvika.
Om man googlar kan man få fram en lista på "säkra" ostar (följde den då jag var gravid). Klistrar in den här:
"Säkra ostar under graviditeten
Hårda ostar: hushållsost, grevé, cheddar, edamer, emmentaler, fetaost, gouda, gruyere, halloumi, havarti, jarlsberg, manchego, paneer, parmesan, pecorino (hård), provolone. Mjuka ostar: vitlöks- eller örtkryddad ost, keso, cream cheese, fetaost, getost som inte är mögelost, mascarpone, mozzarella, mjukost i tub, ricotta. Yoghurt, probiotiska yoghurtdrycker, syrade mjölkprodukter och creme fraiche är säkra att äta. Ostar du bör undvika under graviditeten
Vitmögelost: brie, blue brie, cambozola, camembert, chaumes, chevre (getost med vitmögelyta), pont l'eveque, taleggio, vacherin-fribourgeois. Grönmögelost: bergader, bleu d'auvergne, dolcelatte, gorgonzola, roncal, roquefort, stilton, tomme. Mjuk opastöriserad ost, även gjord av get- eller fårmjölk: chabichou, pyramide, torta del cesar." -
-
Brieost på tub har tydligen kommit tillbaka i sortimentet o den kan du äta.
-
Sen vill jag bara råda dig till att ta allt som skrivs på Familjeliv med en nypa salt. Man kan ju alltid kolla här på forumet, men vill man ha ett svar att lita på bör man kolla på t.ex. livsmedelsverkets hemsida, med barnmorskan osv.