Inlägg från: jaghopparhögt |Visa alla inlägg
  • jaghopparhögt

    Vilket parti har den bästa energi- och miljöpolitiken?

    2211 skrev 2012-10-19 08:50:59 följande:

    Miljön är inte oviktig men Sverige blöder hejdlöst på andra områden så därför är det ingenting som jag prioriterar.
    Det är också skitsamma vilken miljöpolitik Sverige har, det är ändå inte vi som bestämmer hur planetens miljö ska se ut, vi är för få. Idag är det faktiskt helt bortkastat att ens fokusera på det, särskilt nu när Japan slopade alla miljömål och gick över helt till att elda fossila bränslen.
  • jaghopparhögt
    Apopan skrev 2012-10-19 09:51:07 följande:
    Håller med rödnäbba, hur kan något vara viktigare än miljön? Om vi inte bryr oss om den så kommer vi snart inte ha några andra problem att bry oss om.
    Om inte vi svenskar som har kunskap och resurser att förändra vårt levende gentemot ett mer hållbart samhälle ur miljösynpunkt inte gör detta, hur kan vi då förvänta oss att något annat land skall göra det? Vi måste tro att det vi gör här i lilla Sverige gör skillnad, för det är ett av få sätt vi har att göra skillnad på. Att sitta med armarna i kors och säga att det spelar ändå ingen roll är enligt mig inget alternativ. Det finns det tillräckligt med människor som gör och gjort, det är väl därför det ser ut som det gör idag.
    Du är så naiv, vill du göra skillnad. Flytta till Kina och börja propagera där.
  • jaghopparhögt
    Apopan skrev 2012-10-19 09:57:58 följande:
    jaghopparhögt: Är inte naiv alls, är fullt medveten om att en inte kan göra mycket i lilla sverige, skrev inget annat, men när det är det enda vi kan göra så tycker jag det är dumt att bara sitta och rulla tummarna och säga till andra länder att de inte skall bete sig på samma sätt som vi gjort i årtionden. Bättre att vara ett gott föredöme istället för att bara köra på i samma spår, tror det är rätt sätt att propagera på.
    Vi kan säga så här då, att satsa på miljön kostar pengar för oss och sänker vår levnadsstandard. Varför ska vi göra det när det är kört oavsett om inte de stora drakarna ändrar nåt. Är ju bara slöseri på resurser.
    Lika bra att festa på medan vi kan och sen när det är slut drar vi vidare till nästa äventyr och låter den här planeten gå under.
  • jaghopparhögt
    Apopan skrev 2012-10-19 10:11:49 följande:
    jaghopparhögt: den dag de hittar en lika vacker och gästvänlig planet som jorden som går att resa till, så kanske jag kan börja sluta sortera mina sopor jag med och slutar hoppas på en förändring ;)
    Nu menade jag att vi skulle dö ut och inte att vi skulle lämna planeten.
    Men seriöst sorterar du sopor? Det är ju helt meningslöst. T om för att vara Sverige. Det är ju bara något de har hittat på för att medelklassen ska ha något att bedöva sitt dåliga samvete med när de inser hur mycket de skräpar ner med sina flygresor och sin lyxkonsumtion.
  • jaghopparhögt
    Apopan skrev 2012-10-19 18:26:51 följande:

     Då tror jag på effektivisering, eventuell ransonering och att fortsätta sikta mot andra sätt att framställa elektricitet på.
    Det där kommer aldrig att fungera, det kommer enbart att leda till konflikter, våld och fattigdom.
    För att det där ska kunna fungera så måste vi ha en fruktansvärt hård och odemokratisk stat.
  • jaghopparhögt
    Apopan skrev 2012-10-19 18:41:52 följande:
    jaghopparhögt: Va? Jag antar att du menar Eventuell ransonering, vilket är något som kan inträffa vilken dag som helst då vi kan ha oturen att alla våra kärnkraftverk lägger av på en och samma gång (nu när vi inte har mycket annat) under en kort period. Jag vill nog tro att vi är tillräckligt civiliserade i Sverige idag för att inte ränna ut på gatorna som om det vore värsta zombieinvasionen bara för att vi måste ha alla lampor släkts nattetid och kanske ha några element avstängda och sätta på sig tjocktröjan istället under någon månad.
    När jag talar om effektivisering så menar jag ju såklart saker i klass med lågenergilampor och att en lyckas utvinna mer energi med de medlen vi har idag, och den tredje grejen har jag svårt att se varför en skulle ha invändningar emot.
    Nej vi är nog inte så civiliserade faktiskt, det är inte bara bristen på elektricitet jag tänker på. Det är alla följdproblem, industrin kommer få det tufft och vi får en rejäl arbetslöshet, människor får mindre pengar samtidigt som staten kommer behöva dra in på det offentliga pga minskade skatteintäkter. Lägg även till att Sverige är ett mörkt och kallt land halva året. Detta kommer göra människor mycket upprörda. Du får tänka på att v faktiskt nyligen har haft rejäla upplopp i t ex London för betydligt mindre saker. Vi har även små upplopp med bilbränder och stenkastning i våra förorter ibland. Så tro inte att vi är civiliserade nog att härda ut en rejäl kris.
    Det tror inte ens våra makthavare, militären satsar mycket på att utveckla framtida strategier för att slå ner upplopp.


  • jaghopparhögt
    Apopan skrev 2012-10-19 20:53:23 följande:
    Mentat: Ja, det kanske det kan tolkas som. Jag menade mer med vilka metoder en sätter press på ett land. Det blir ju ineffektivt om det tolkas ses som hyckleri från då t.ex Kinas håll... men ja ja.

    Jadu, det har jag inte alla svaren på. Men de alternativ vi har idag är ju vindkraft, solenergi och vattenkraft, varav den sistnämnda inte borde utöka ur miljösynpunkt, och vindkraften har ju sina begränsningar också när det kommer till miljöpåverkan, tänker då på fåglar förstås.
    Jag är fullt medveten om att de alternativen vi har idag inte kan ersätta kärnkraften helt om vi inte gör en radikal omställning när det kommer till elkonsumtion.

    Att på ett effektivt sätt transportera t.ex utvunnen solenergi från områden som inte precis lider brist på soldagar vore väl något av det bästa. Effektiva gigantiska strategiskt utsatta solkraftsomvandlare och vindkraftverk där de stör minimalt. Tänk om alla hade solceller på sina hustak, bara det hade ju varit suveränt.
    Kanske skulle vi kunna lära oss att utnyttja fusion? Vågkraft?... Finns säkert smarta människor därute som har ännu mer idéer. Fråga dem istället :)
    Har du läst böcker om energiutvinning helst såna som kräver lite kunskaper om fysik? Om man är emot kärnkraft är det en väldigt deprimerande läsning.
    Bara en sån sak som solceller på allas tak, låter fint i teorin men dåligt i praktiken eftersom tillverkning av solceller är fruktansvärt dåligt för miljön.
    Sen tror jag absolut inte att alla länder vill jobba gemensamt för att förbättra miljön, tror många tyvärr väljer krig om resurserna istället.
  • jaghopparhögt
    Apopan skrev 2012-10-19 21:20:00 följande:
    jaghopparhögt: Då har du läst mer än mig då som jag förstått det när det kommer tillverkning av solceller så måste en ju kunna göra en avvägning. Helgar målet medlet. Den energin vi får från solcellerna vi tillverkat är säkerligen renare än mycket annat vi använder oss av idag. Att det är den optimala lösningen har jag inte sagt, men det är ju långt ifrån ett förslag som kommer från en novis (underdrift) som mig, utan från människor som är lite mer kompetenta.
    Är du helt emot att helt utesluta en framtid med vågkraft och fusion som utvinningsmöjligheter också?
    Det finns ingenting egentligen som är bättre än det vi har idag som är mer än några avhandlingar i fysik, fusion bör vi inte en fantisera om. Det är så långt bort. Troligtvis flera hundra år, vi kommer att ha hittat flera andra sätt att utvinna energi långt innan vi kan använda fusion.
    Det finns ingenting förutom kärnkraft som är miljövänligt och som tillfredsställer våra behov idag. Och det är ingen ide att prata om att vi måste sänka vår energiförbrukning, för att det ska göra någon skillnad så måste vi sänka otroligt mycket. Det räcker inte i närheten med lågenergilampor, släcka lampor när man lämnar rummet osv. Sånt är bara trams egentligen. Det krävs förändringar som inte är möjligt. Vi pratar inte om lyxkonsumtion och flygresor och onödiga bilturer. Vi pratar om att få acceptera hem utan uppvärmning vintertid, vi pratar om att montera ner hela samhällsstrukturen med sjukvård, omsorg osv. Vi pratar om att få lägga ner hela industrisektorn. Det är helt enkelt inte möjligt om vi inte accepterar att tusentals människor skulle dö.
  • jaghopparhögt
    Apopan skrev 2012-10-19 21:51:55 följande:
    jaghopparhögt: Jag kan faktiskt tycka att du tar i. Du målar ju upp en bild av hur vi skulle vara tvungna att leva om vi lade ner kärnkraften idag. Men samtidigt är det klart det måste till en rätt så drastisk förändring i vårt sätt att leva, och jag tror det är därför ingen vågar driva den miljöpolitik som krävs för att världen inte med stor sannolikhet skall gå under. Världens resurser är ju inte oändliga, men människan fortsätter att expandera... Och kärnkraften är inte miljövänlig så som den ser ut idag, men är bättre än visst annat.
    Det är omöjligt att driva den politiken eftersom vi hade förlorat så mycket på den. Tror du verkligen att industrin hade överlevt på bara vindkraft och solceller? Och lägg till transportkostnader som dödar export och import. Och vi hade inte kunnat värma upp hemmen på långa vägar.
    Vi hade fått gå tillbaka 100 år i utvecklingen antagligen. Detta är ingen överdrift.
  • jaghopparhögt
    Apopan skrev 2012-10-19 22:11:06 följande:
    jaghopparhögt: Men nu har jag ju skrivit flera gånger att det skulle vara nästan hopplöst med de medlen vi har idag, men att det är ett måste att sikta på att få bort kärnkraften.
    Vi måste ju fråga oss om det är hållbart öht att bygga ett samhälle på konsumtion och produktion. Världens resurser räcker inte till om vi fortsätter i samma takt. Energin måste bli förnyelsebar.
    Sedan så är det väl inte omöjligt att tro att det går att effektivisera vindkraften och solcellerna. Verkar ologiskt att räkna bort dessa naturresurser helt bara för att det inte fungerar till största tillfredsställelse idag. Precis på samma sätt är jag självklart öppen för ett bättre och säkrare sätt att utvinna kärnkraft.
    Att kunna leva helt eller till en stor del på förnyelsebar energi ligger mycket långt fram i tiden, vi kommer tillverka energi genom att förbränna ändliga resurser saker i många hundra år till. Att kunna leva på energi som inte tar slut ligger inte närmare än 300-500 år framåt skulle jag tro. Att som miljöintresserad idag prata om annan energi än kärnkraft är i princip slöseri med tid (eller att elda med kol och olja då men det är ju inte så miljövänligt).
    Men visst att fokusera på att använda energi effektivt är bra också, men tyvärr så görs det väldigt snett idag. Man försöker vara effektiv och sparsam men är i slutändan motsatsen.
  • jaghopparhögt
    Apopan skrev 2012-10-19 22:42:43 följande:
    jaghopparhögt: Med tanke på teknikens framfart de senaste 100åren så tycker jag dock att 300år borde vara att ta i. Men en vill väl vara så optimistisk som möjligt när det kommer till det här antar jag. Mina tonårsdagar av att vara inställd på att världen kommer gå under är sedan länge över och ser det som kontraproduktivt.

    Vart tycker du forskningspengarna skall gå då? (Uppriktig fråga)
    Men hur fort gick det innan då? Troligtvis har vi mest haft en period då det relativt enkla har tagit fram. Sen var det faktiskt ganska längesen utvecklingen börjades mattas av. Anledningen till att vi tycker att det går väldigt fort nu är nog främst för att mycket av det som utvecklas nu är konsumentvaror och vi har en väldigt öppen värld idag så allt sprids väldigt snabbt. Tänk även på att många av de Nobelpris som delas ut idag delas ut till väldigt gammal forskning. Vi kommer inte att utvecklas i den takt vi har haft längre.
    Jag tycker att all forskning i dagsläget bör läggas på kärnkraft, kärnkraft och åter kärnkraft. Allt annat är slöseri med tid och resurser. Sen bör vi även fokusera om stenhårt när det kommer till att styra marknaden, idag fokuserar man så mycket på småsaker som t ex glödlampor. Det är bara populistiskt trams som slösar pengar och pengar=miljöresurser. För tyvärr många bäckar små är ingen stor å utan är rent trams. Att lysa upp hemmen är igen energiförbrukning  att tala om.
Svar på tråden Vilket parti har den bästa energi- och miljöpolitiken?