Inlägg från: Apopan |Visa alla inlägg
  • Apopan

    Vilket parti har den bästa energi- och miljöpolitiken?

    Håller med rödnäbba, hur kan något vara viktigare än miljön? Om vi inte bryr oss om den så kommer vi snart inte ha några andra problem att bry oss om.
    Om inte vi svenskar som har kunskap och resurser att förändra vårt levende gentemot ett mer hållbart samhälle ur miljösynpunkt inte gör detta, hur kan vi då förvänta oss att något annat land skall göra det? Vi måste tro att det vi gör här i lilla Sverige gör skillnad, för det är ett av få sätt vi har att göra skillnad på. Att sitta med armarna i kors och säga att det spelar ändå ingen roll är enligt mig inget alternativ. Det finns det tillräckligt med människor som gör och gjort, det är väl därför det ser ut som det gör idag.

  • Apopan

    jaghopparhögt: Är inte naiv alls, är fullt medveten om att en inte kan göra mycket i lilla sverige, skrev inget annat, men när det är det enda vi kan göra så tycker jag det är dumt att bara sitta och rulla tummarna och säga till andra länder att de inte skall bete sig på samma sätt som vi gjort i årtionden. Bättre att vara ett gott föredöme istället för att bara köra på i samma spår, tror det är rätt sätt att propagera på.

  • Apopan

    jaghopparhögt: den dag de hittar en lika vacker och gästvänlig planet som jorden som går att resa till, så kanske jag kan börja sluta sortera mina sopor jag med och slutar hoppas på en förändring ;)

  • Apopan

    Mentat: Det är klart forskning är en stor del, om inte den största delen, i en hållbar framtid ur miljösynpunkt. Samtidigt så känns det som om mycket av forskningen när det kommer till t.ex förnyelsebar energi och bränsle jobbar i motvind.

    Sedan så gillar jag som sagt inte attityden att bara för att vi är "duktiga" nu så behöver vi inte bli bättre. Jag köper som sagt inte den inställningen alls. Tycker gott vi kan ändra våra levnadsstandarskrav på många plan för att bli ännu bättre. Men så röstar jag för det också, medan de flesta inte gör det. Så det spelar ju ingen större roll vad jag tycker då det måste ske kollektivt. Samtidigt så kan det ju lätt bli så att vi inom en snar framtid kommer bli tvungna att ändra vårt levende för att överleva, och om jag inte får följa med till den där planeten, så är jag iaf någorlunda förberedd och behöver kanske inte ändra mitt sätt att leva allt för drastiskt.

    Att USA fortsätter som dem gör är såklart förkastligt, och ett stort problem. Kina har jag svårt att irritera mig på för stunden, tänker ge dem några år att förbättra sig på innan jag säger mer om den saken.

  • Apopan

    jaghopparhögt: Du är rolig.
    Om en tror att en kan döva sitt annars rätt så kassa leverne med lite återvunnet skräp så är det klart galet. Men nu så nämnde jag det bara som en i raden av grejer som en kan göra. Alla efter sin förmåga, skall tilläggas. Och sortera sina sopor kan i princip alla göra, vilket alltid är något.
    Kan förstå att du tycker att det är onödigt att återvinna något då du ändå siktat in dig på att vi kommer dö ut, och att sådant bara är tråkigt och ansträngande, men jag gör det på rutin.

  • Apopan

    Mentat: Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Tror vi har tillräckligt med resurser till att fokusera på både vår närmiljö och de platser på jorden där en ligger långt efter när det kommer till miljö-tänk. Sedan kan en självklart diskutera vart den största andelen av våra skattepengar skall gå, men det utesluter ju inte att vi kan börja göra mer saker på individnivå.

    Kina utvecklas i rask takt på liknande sätt som andra länder i väst en gång har gjort... ja, du har säkert hört argumentet förr. Jag menar dock inte att en inte skall sätta press på Kina när det kommer till att ta till vara på miljön. Samtidigt så förstår jag deras motvilja till att ta de stegen som många kräver av dem, speciellt då USA kör på som om det inte finns någon morgondag till stor utsträckning.
    Jag tror heller inte att ledarna i Kina är helt dumma i huvudet, tror att de vet att det är ohållbart i längden och mig veterligen så finns det rätt så starka röster som vill komma igång ordentligt med miljö-tänket i landet. Och det samma gäller ju för amerikanarna också. Allt tar sådan tid bara, och att vara en god förebild och visa på ekonomiskt hållbara alternativ ser jag som sagt som en stark drivande faktor när det kommer till att påskynda omställningen.

  • Apopan
    Mentat skrev 2012-10-19 12:04:05 följande:
    Kruxet är bara att om man försöker göra allt samtidigt blir det mindre effekttivt än om man sätter in insatser först på de ställen där de behövs som mest.

    Jodå, Kina har utvecklats. I takt med det har deras CO2-utsläpp ökat dramatiskt. Det jag var ute efter var om du är medveten om att de passerade oss i CO2-utsläpp per capita redan 2009? Trenden där pekar fortfarande spikrakt uppåt. Den svenska trenden är svagt minskande.

    Det här har inte förmedlats i svenska media så jag vore inte förvånad om det är tämligen okänt. Jag har gått till grunddata hos IEA och räknat själv.
    Tror du missförstod mig angående det jag skrev om Kina. Ja, det är för att dem utvecklas med västerländska mått mätt som också deras utsläpp ökar. Men vi i väst har när industrialiseringen drog igång använt oss av samma medel som Kina idag använder sig av (i princip) , så är det ju också nedrigt att vara anklagande gentemot Kina. Lättare då att vara irriterad på USA.
  • Apopan

    Mentat: Ja, men jag tycker ju som sagt inte att en kan lägga samma krav på Kina och andra länder som eftersträvar västerländsk standard med samma metoder som väst har använt för att nå den standarden, det är ett hyckleri som inte biter på ledarna i dessa länder. Det är ju lätt att måla upp Kinas framfart som det största hotet mot miljön nu när många andra har blivit lite mer miljömedvetna, och jag står fast vid att jag tycker det är lite oförskämt. Om vi istället lockar med andra effektiva lönsamma alternativ till länder så som Kina, istället för att syssla med hycklande moralkakor så tror jag att budskapet lättare når fram.

    Angående kärnkraft så tycker jag inte det är ok att propagera för kärnkraft samtidigt som det nekas att bryta uran i vårt avlånga land trots stora resurser. Ännu ett hyckleri med andra ord. Sålänge uran- brytning och slutförvaring är så pass labilt som det är så är det tyvärr inget alternativ i min värld. Då tror jag på effektivisering, eventuell ransonering och att fortsätta sikta mot andra sätt att framställa elektricitet på.

  • Apopan

    jaghopparhögt: Va? Jag antar att du menar Eventuell ransonering, vilket är något som kan inträffa vilken dag som helst då vi kan ha oturen att alla våra kärnkraftverk lägger av på en och samma gång (nu när vi inte har mycket annat) under en kort period. Jag vill nog tro att vi är tillräckligt civiliserade i Sverige idag för att inte ränna ut på gatorna som om det vore värsta zombieinvasionen bara för att vi måste ha alla lampor släkts nattetid och kanske ha några element avstängda och sätta på sig tjocktröjan istället under någon månad.
    När jag talar om effektivisering så menar jag ju såklart saker i klass med lågenergilampor och att en lyckas utvinna mer energi med de medlen vi har idag, och den tredje grejen har jag svårt att se varför en skulle ha invändningar emot.

  • Apopan

    jaghopparhögt: Om du har den inställningen så borde du vara än mer belägen att vilja göra en omställning redan idag så att vi successivt vänjer oss. För risken är överhängande att krisen kommer vara total om några år, och då kan jag också en rätt så dystopisk bild framför mig.


Svar på tråden Vilket parti har den bästa energi- och miljöpolitiken?