• Anonym (Orolig?)

    Vad ska vi göra?

    Hej jag jobbar på en förskola i Norge med barn som är mellan 1-3år, vi har åtta barn här. En av barnen som går på dagis är tre år gammal och är ett väldigt lugnt barn så länge inga andra barn är där, när dom andra barnen kommer är de som att detta barn får en sockerkikk eller hur man nu ska förklara det, barnet vägrar att lyssna och skrattar bara när vi talar om att man inte får göra på de viset. Så nu till min fråga gör vi som barnets fröknar något fel?

  • Svar på tråden Vad ska vi göra?
  • Fråga logopeden

    Hej,

    Kan det vara så barnet har svårt att veta hur man leker med andra barn? Det är oerhört krångligt att leka med andra barn och det är inte alla barn som klarar av det. Det är väldigt mycket som är underförstått och då kan man behöva någon som hjälper till som tolk mellan barnen. Om det verkar som att det är det här som är fallet, så kan ni i personalen hjälpa till. En i personalen kan vara med barnet som tolk och hjälpa barnet in i leken. Det enklaste är att börja i väldigt styrda situationer, med bara ett barn till, som till exempel när ni äter eller om ni sitter och spelar ett spel eller pysslar. Om du är tolk i den situationen så försöker du sätta ord på vad barnet vill och även tolka för barnet vad det andra barnet vill och sätta ord på det. 

    En bra bok där det finns bra tips på hur man kan jobba på förskolan är: 'Samspelets kraft' av Monica Hedenbro.

    Mvh,

    Linnea.  

  • Anonym (Orolig?)

    Hejsan! Barnet leker otroligt fint med andra barn så de är inte de heller utan när de kommer fler barn så är de som att han har fått i sig socker eller något.

  • Fråga logopeden

    Menar du att han leker fint med ett barn i taget? I så fall låter det ändå som att han behöver hjälp att leka med fler barn. Vilken roll tar han med de andra barnen, när han leker med dem? 

  • Anonym (Orolig?)

    Barnet leker fint med med alla barn men leker på egen nivå med dom andra barnen, barnet är väl så att säga inte på samma nivå som dom andra barnen hela tiden

  • Anonym (Orolig?)

    Ja de är nästan som att barnet som är 3 år helt plötsligt i vissa situationer blir som ett barn på säg 1 och halvt eller något

  • Fråga logopeden

    Ja, men då låter det ändå som att han behöver stöd av er pedagoger för att kunna komma in i leken på rätt sätt och inte bara leka bredvid-lek, härma de andra barnen eller låta de andra barnen bestämma. Barn har så olika mognad, så det handlar nog om att han inte är så socialt mogen än. 

Svar på tråden Vad ska vi göra?