• Anonym (Tvåsp­råkig mamma)
    Äldre 5 Nov 20:42
    2044 visningar
    8 svar
    8
    2044

    21 månad och tvåspråkig

    Hej! Vår dotter är 21 månader och jag är lite orolig för hennes talförmåga. Vi är tvåspråkig hemma (jag pratar engelska med henne, min man pratar svenska och jag och min man pratar svenska med varandra) och hon 'pratar' svenska på dagis. Hon förstår oerhört mycket på både språk (är även lite avancerad på detta enlig hennes dagis)men kan bara säga mamma, har precis lärt sig säga pappa och night-night (på engelska). Hon försöka säga mycket en gång men har svårt att uttala och vill aldrig upprepa det. Det jag är mest orolig för är hennes förmåga att uttala olika ljud - jag märke när hon försöker prata att hon kan egentligen bara uttala ''a' och 'o' och några få konsonanter. Är detta normalt vid detta åldern? Ska man försöka öva uttal av olika ljud eller bara låter det kommer naturlig?

  • Svar på tråden 21 månad och tvåspråkig
  • Anonym (Tvåsp­råkig mamma) Trådstartaren
    Äldre 6 Nov 21:41
    #2

    Tack för svaret. Fick veta idag att hon även sagt hej och hejdå på dagis och hon säger 'oo' istället för 'hello' på engelska - så jag gissar det går framåt. Vi göra allt du har föreslagit och hon definitiv förstår både språken och kan gör sig själv förstod genom kroppsspråk, ja och nej. (kan ta emot, kommer ihåg och utföra upp till 3 instruktioner i rad, dvs gå till bordet, hämta boken, tar den till hyllan)

      En till anledning till att jag oroa mig är att hon har ett ovanlig kromosomavvikelse. De får andra barn med samma avvikelse har problem i utvecklingen men min dotter har än så länge inte visat någon problem. Det är därför alltid svårt att veta om jag behöver oroa mig lite mer eller när jag ska oroa mig för sent utveckling.  

  • Anonym (Tvåsp­råkig mamma) Trådstartaren
    Äldre 6 Nov 22:39
    #4

    Nej- Jag tror det är mest för att jag träffa många barn i hennes ålder som verkligen kan så mycket mer när det gäller att prata. 
    Kromosomavvikelsen är en microdeletion på q armen av kromosom 12, finns bara 3 kännde fall i världen med likadana 'breakpoints' (dvs samma gener som saknas) fast de saknar fler gener är min dotter och är verkligen utvecklingsstörde. Vi har haft tur att vår dotter än så länge är bara kortväxt.

    Tack så mycket för dina svar.   

  • Anonym (Tvåsp­råkig mamma) Trådstartaren
    Äldre 9 Nov 13:53
    #6

    Nu när dut nämner det är det något jag har tänkt på - vissa kromosom barn har dålig 'muscle tone' . Vi har inte haft den diagnos men jag har undrat eftersom min dotter tog lång tid att amma (lätt 30-40 min per bröst), och vi sedan klippte hål i hennes nappflaska för att hon skulle kunne drycka lättare. Jag har undrade lite lätt om hon har dåliga musklar kring munnen som göra det svårare för henna att prata. Samtidigt är hon väldig duktig på att klättra, så det är svårt att tro att just musklerna kring munnen är svaga men inte alla?

  • Anonym (Tvåsp­råkig mamma) Trådstartaren
    Äldre 11 Nov 19:20
    #8

    Tack. vi ska träffa barnläkaren nästa veckan så jag ska nog nämner det till henne.

Svar på tråden 21 månad och tvåspråkig