• szaw

    Vad händer på natten?

    Slutade amma dottern när hon var 10 månader (nattetid). Det var ett par nätter utan särskilt mycket sömn, men sen sov hon hela nätter 19 - 7. Nu är hon 1 år, och börjar vakna någon gång per natt och gråter. Vi försöker lägga henne igen och hon blir stel som en pinne och panikskriker, tar vi upp henne tystnar hon direkt! Lägger vi henne i vår säng somnar hon om direkt, men ligger och masar slänger sig och suger på mina armar, axlar, mage (fast hon sover). Vad ska vi göra? Ska vi låta henne sova i båt säng eller ska vi "tvinga" henne sova i sin säng?


  • Svar på tråden Vad händer på natten?
  • barnpsykologen margit

    Hej!
    Det är helt upp till er själva om ni ska låta er dotter fortsätta att få sova i er säng eller om ni ska lära henne att sova själv.
    Ni måste bedöma hur nackdelarna respektive fördelarna ser ut med olika tillvägagångssätt. Och det finns inte heller något som säger att små barn tar skada av att ligga själva eller att ligga i föräldrarnas säng för den delen.
    Man kan säga att hennes reaktion, att bli stel som en pinne, när hon vaknar i sin säng på natten, har blivit en vana som leder till att hon får sova hos er (och förmodligen i hög grad störa er nattsömn rejält).
    Ni har gjort en liknande förändring tidigare med gott resultat, när hon slutade amma. Men det innebar också några stökiga nätter.
    Jag tror att ni skulle lyckas med detta en gång till och därmed rädda er nattsömn och förbättra hennes.
    Det andra alternativet är enklare i stunden men tröttsammare i längden. Sannolikt måste ni ändå ta kampen förr eller senare.
    Så bestäm när det känns rätt för er och henne och hjälp henne då att sova i egen säng under trygga förhållanden.
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Vad händer på natten?