• callimero

    Förbättra oddsen vid IVF!

    cff skrev 2012-11-25 18:40:28 följande:

    HÖGRE INTAG AV ENKELOMÄTTADE FETTER ÖKER CHANSEN ATT ETT ÅTERINFÖRT EMBRYO LEVER MED FLERA GÅNGER, MEN HÖGRE TOTALT FETTINTAG GER FÄRRE MOGNA ÄGG (MII) VID ÄGGPLOCK.


    En studie från 2012 konstaterar följande:


    Mättade fetter påverkar antalet mogna ägg vid äggplocket negativt: Den tredjedel kvinnor som intog mest mättade fetter hade i genomsnitt 9.3 MII oocyter (dvs mogna ägg) att jämföra med den tredjedel om intog minst mättade fetter som i genomsnitt hade 11.6 mognad ägg. Fleromättade fetter påverkar kvaliteten på embryona negativt. Den tredjedel kvinnor som intog mest fleromättade fetter (som ju normalt omtalas som så nyttiga) hade en högre andel embryon av dålig kvalitet som även delade sig långsammare jämfört med den tredjedel kvinnor som intog minst fleromättade fetter. Enkelomättade fetter ökar sannolikheten att ett återinfört embryo leder till en levande födsel: Sannolikheten för att ett återinfört embryo skulle leda till en levande födsel var 3,45 gånger högre för de kvinnor som intog mest enkelomättade fetter jämfört med dem som intog minst.

    En sammanfattning av studien finns här (den kompletta studien verkar inte ha publicerats ännu):
    Dietary fat intake and in-vitro fertilization outcomes: saturated fat intake is associated with fewer metaphase 2 oocytes.


    Mättat fett


    Enkelomättat fett


    Fleromättat fett


    Mättat fett finns i animaliska livsmedel och en del vegetabiliska oljor. Mat som innehåller mycket mättat fett är till exempel


    fet mjölk och fil smör och matfettsblandningar baserade på smör ost fett kött och charkprodukter som korv och bacon grädde, glass och bakverk choklad kokos- och palmolja

    Enkelomättat fett finns till exempel i


    olivolja och oliver rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter avokado kyckling

     


    De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6. De finns i till exempel


    fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja solros- och majsolja olja från dådra, Camelina sativa, som finns i många matfetter sesamfrö och sesamfröolja linfrö och linfröolja valnötter

     


    Förvirrande detta med fleromättat fett då flera med mig säkert petar i sig massor av omega-3.
Svar på tråden Förbättra oddsen vid IVF!