• Jessie­392
    Äldre 19 Nov 19:48
    1577 visningar
    1 svar
    1
    1577

    Orolig 4åring

    Hej! Min son som är 4år , har blivit så orolig och är ledsen och gnäller mycket här hemma. Det började efter en mardröm som han hade för över två veckor sedan den satt i flera dagar, han hade ont magen och blev jätte ledsen när vi pratade om den. Nu vet jag inte varför han är så här på dagis ärallt som vanligt, leker och busar ibland kommer han på att han saknar oss. Men hemma vill han inte göra nånting inte leka på sitt rum och han vill vara med oss hela tiden. Vilket är lite påfrestande eftersom han gjorde så mycket saker själv innan, lekte själv, tittade på tv själv osv. Vi försöker att göra saker med honom men inget passar han är aldrig glad här hemma, sitter och "saknar" kompisarna på dagis och gråter.  Nattningarna har blivit svårare efter mardrömmen och han kommer in till oss varje natt. Fast att vi har spolat ner mardrömmen i toaletten som blir det tårar när det e dax att sova och sängen och rummet är dumt!!
    Är detta en period/fas?
    Hur kan vi hjälpa honom?
    Han säger väldigt ofta att han har ont i magen speciellt när vi äter middag här hemma, men de har inte sagt nåt på dagis om det.

    Han är annars en mycket glad och aktiv pojke med mycket action i sej, men även lite osäker i nya miljöer och kastar sej inte in nya situationer utan "scanar" av rummet / miljön innan han ger sej in i leken. Han är även mycket omtänksam och visar sina känslor tydligt för alla.

  • Svar på tråden Orolig 4åring
  • Äldre 22 Nov 19:54
    #1

    Hej!
    Det låter som om ni har en känslig liten 4-åring som just upptäckt att det finns oroande saker som han inte har riktigt kontroll över. Det låter bra att ni har spolat ner mardrömmen i toaletten. Men jag tror att det också kan vara bra att tydliggöra att drömmar inte är på riktigt utan fantasier som man skapar själv.
    Det är ju svårt att veta om det är oron som gör ont i magen, men det är väl troligt, och därmed inte heller farligt. Hjälp honom genom att inte ge för mycket uppmärksamhet åt olika inre föreställningar som han uttrycker. Risken är annars att de får en egen existens och därmed blir något att vara rädd för.
    Överdriv inte omsorgen om hans bekymmer, då växer de och får ett eget liv. Han märker direkt när ni blir bekymrade och då måste det ju i hans upplevelse vara farligt.
    Tänk på att han hanterar allt detta utmärkt på dagis . Kan ni släppa er oro kommer han att släppa sin.
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Orolig 4åring