• Ana 241

    5 årig tvåspråkig

    Hej,


    Min 5-åriga har behandlats med en logoped i 2 år, han var försenad att prata. Logoped säger att han har språksvårigheter. Jag jämför honom med barn i samma ålder och faktiskt se att han är inte på samma nivå, men är väl förstådd, berättar historier och grammatiska struktur i allmänhet är bra. Jag talar bara spanska till honom, vi prata svenska hemma. Han förstår spanska perfekt, men säger bara enstaka ord och enkla meningar.

    När logoped gör testet inte anses att han är tvåspråkig, i det senaste testet hade jag l märkerat att frågor var svåra och jag undrar om någon annan barn i hans ålder kan svara rätt till alla.

    Min son inte längre vill gå till möten som hålls en gång i veckan och i sista besök gråt ahn mycket, han att logoped är mycket tråkigt, vilket är sant, jag ser att hon är inte mycket didaktisk med spel eller frågor.

    Logoped vill att vi skicka vår barn till en skola var de finns special klasses till barn med språksvårighet. För oss det menar att vi måste tag honom från hans gäng av kompis som han har varit med sen han var 2 år, de skulle börja på samma klass nästa år. Det har är ockso viktig för honom.

    Vad ska jag göra? Ändra logoped, be om ett andra utlåtande. Jag tror att han behöver hjälp, men inte tillräckligt för att gå till en skola med speciella klasser för barn med språksvårigheter.
    Tack på förhand! 
  • Svar på tråden 5 årig tvåspråkig
  • Ana 241

    Min 5-åriga har behandlats med en logoped i 2 år, han var försenad att prata. Logoped säger att han har språksvårigheter. Jag jämför honom med barn i samma ålder och faktiskt se att han är inte på samma nivå, men är väl förstådd, berättar historier och grammatiska struktur i allmänhet är bra. Jag talar bara spanska till honom, vi pratar svenska hemma. Han förstår spanska perfekt, men säger bara enstaka ord och enkla meningar.

    När logoped gör  testet inte anses att han är tvåspråkig, i det senaste testet  hade jag märkerat att frågor var svåra och jag undrar om någon annan barn i hans ålder kan svara rätt till alla.

    Min son inte längre vill gå till  möten som hålls en gång i veckan och i senast besök gråt han mycket, han sa att  logoped är mycket tråkigt.


    Logoped vill att vi skicka vår barn till en skola var de finns special klasses till barn med språksvårighet. För oss det menar att vi måste tag honom från hans gäng av kompis som  han har varit med sen han var 2 år, de skulle börja på samma klass nästa år.  Det har är också viktig för honom.

    Vad ska jag göra? Ändra logoped, be om ett andra utlåtande. Jag tror att han behöver hjälp, men inte tillräckligt för att gå till en skola med speciella klasser för barn med språksvårigheter.
    Tack på förhand! 

  • Ana 241

    Hej Linnea!
    jag är väldig tacksam för din svar. Det har gjort mig att tänka djup om det. Vi har föräldrar möte med logoped om 2 veckor och jag ska ta alla mina frågor till mötet. 

    När jag prata om tvåspråkig menar jag att en två språkig barn kan var naturlig försen i språket. Jag förstår att min son prata inte spanska därför är bara jag som prata spanska, också läsa på spanska och visa filmer på spanska. Logoped har rekommenderat att om vi träna språk jag måste göra det på spanska. Jag är inte orolig om spanska språk, det är svenska och hur det ska påverka i min sons framtid.

    Igen, stor tack för att du har tagit tid och svara mina frågor.

    Hälsningar,

    Ana 

Svar på tråden 5 årig tvåspråkig