Inlägg från: Jul |Visa alla inlägg
  • Jul

    Man är man för gammal 46 år

    Sandraa L skrev 2012-12-13 09:55:08 följande:
    Personligen anser jag inte att man ska skaffa barn när man är så gammal, har barnvagnen blivit någon form av rullator numera? Bara för att samhället är byggt på ett visst sätt så är det samhället som det fel på och inte kroppen. Personligen är jag INTE för mormorsgraviditeter, för i mina ögon är det vad det är. 

    Hur kommer det sig att du inte skaffat barn tidigare? har du inte hittat den rätta förrän nu eller valt karriär framför har du ju på sätt och vis valt bort barnafödande och att att bilda familj, det är min åsikt! Och ska man jämför 25år och 45år som pappa kan jag säga att MIN egna pappa var betydligt mer aktiv, hade mer ork som 25-27åring när vi var små än när han blev pappa så sent som 40+ men min lillebror.
    Men åh vad förvånad jag inte blev när jag kollade din ålder. Ja i din ålder är det vanligt att tro att livet är slut när man är 40 och vid 45 borde man bo på hemmet.
    Sen när du växer upp så kommer du inse att du hade fel. Tills dess kanske du ska fundera på att vara lite mer öppensinnad och köra på en "live and let live-princip". Risken är rätt stor att du kommer skämmas över dig själv annars.
    ~*rabiat*~
  • Jul
    Felicia111 skrev 2012-12-13 11:23:39 följande:
    tänk att du kommer vara  67 när ditt barn är 20 år isf..
    Jaha och?
    ~*rabiat*~
  • Jul
    Sandraa L skrev 2012-12-13 12:41:21 följande:
    Vet även många barnmorskor som har en bättre inställning till yngre som föder än till äldre, som de sa på gyn här senast. Du är i en perfekt ålder för att föda barn, det är inte meningen att man ska föda barn när man är så gammal som många är idag. Har även hört liknande resonemang från barnmorskor och läkare tidigare.
    Att någon är i en biologiskt perfekt ålder för att föda barn betyder knappast att det är lämpligt i alla lägen. Biologin är en väldigt liten del av det hela.

    Och när det gäller ivf så finns det en övre åldersgräns för kvinnor eftersom det upphör att vara kostnadseffektivt när oddsen minskar. Det har ingenting med värderingar om äldre föräldrar att göra.
    ~*rabiat*~
  • Jul
    Sandraa L skrev 2012-12-13 13:07:10 följande:
    Klart det är men på vilket sätt skulle jag vara mindre lämpad för att jag är 20år gammal. Både jag och sambon tjänar väldigt bra, bor fint, nu är vi däremot på jakt efter ett hus, planerar inför vårt kommande bröllop 2014 och min kropp är biologiskt sett perfekt för att föda barn. 

    Varför ska jag då vänta i ytterligare 10-15år "bara för att". När jag vet att vi tillsammans har det bättre än många 40åringar? för allt handlar ju om vad man själv har för förutsättningar och för livssituation. Förstå mig rätt!

    Okej men oddsen minskar ju av en anledning för att kroppen säger stopp, den biologiska klockan säger nej. Det gör den ju av en anledning, annars skulle kvinnor kunna föda barn naturligt tills de vore 100år gamla om så.  
    Vem bryr sig om vad du gör? Vem har öht sagt något om hur du borde sköta ditt barnalstrande? Sen att din ålder är biologiskt perfekt för att föda barn betyder inte det att just din kropp är det. Det är nämligen så att alla har olika förutsättningar. Kroppsligt, socialt och ekonomiskt.

    Den biologiska klockan säger i normalfall inte stopp i 40-årsåldern, vilket är vad som diskuteras här.
    ~*rabiat*~
  • Jul
    Felicia111 skrev 2012-12-13 13:40:23 följande:
    Asså fan seriöst bara för att man e ung morsa så e man helt okunnig.

    Och någon skrev innan att det inte var farligt fast riskerna ökar ju när det gäller downs syndrom osv...

    Om du blir gravid löper du större risk att behöva specialmödravård. De flesta nackdelar som nämns nedan har med hälsa att göra.

    Om du får hälsoproblem kommer du förmodligen att sägas ha en högriskgraviditet. Detta kan låta skrämmande, men betyder egentligen bara att man har hög beredskap för att ge dig den vård du behöver.

    Du löper dubbelt så stor risk som en yngre kvinna att få:
    graviditetsdiabetes havandeskapsförgiftning högt blodtryck föreliggande moderkaka (placenta praevia) moderkaksavlossning Förlossningen kan också vara svårare för mammor i 40-årsåldern och du löper större risk för:
    kejsarsnitt sätesbjudning låg födselvikt hos bebisen för tidig förlossning Risken för kromosomavvikelser ökar också med åldern. 1:200 bebisar som föds av mammor över 40 har Downs syndrom, jämfört med 1:700 bebisar till mammor som är 35-39, och 1:1.500 bebisar till mammor som är 20-24.

    Förmodligen kommer du att erbjudas screeningtest för genetiska tillstånd som Downs syndrom. Ultraljuds- och biokemiska markörer mäts och läggs till din ålder för att få fram en uppskattning av risken. Om du vill veta säkert, måste du göra ett diagnostiskt prov som fostervattensprov eller moderkaksbiopsi.

    Den ökade risken för kromosomskador medför ökad risk för missfall. Hälften av gravida kvinnor som är 42 får missfall. Denna risk ökar till 3/4 för kvinnor som är 45 eller äldre.

    Det verkar kanske som om det finns mycket att vara orolig för efter 40. Men kom ihåg att många kvinnor över 40 blir gravida och föder friska barn utan problem.
    Vad sägs om att läsa den sista raden i din lilla faktaruta?

    Återigen är det där biologi, och inget bestämmer hur man är som förälder. Och det är hur man är som förälder som är viktigt, inte när eller hur man blir det.

    ~*rabiat*~
  • Jul
    Felicia111 skrev 2012-12-13 13:44:38 följande:
    Ett barn till en 36-årig pappa får i genomsnitt dubbelt så många mutationer som ett barn till en 20-årig pappa, enligt forskarna.

    så de e ju inte bara mammor som påverkar heller..
    Det säger faktiskt inte så mycket.
    ~*rabiat*~
  • Jul
    Felicia111 skrev 2012-12-13 13:46:33 följande:
    Men fan tråden handlar ju om hon är för gammal eller inte, har inte det med biologi att göra eller?

    Och nej kanske inte viktigaste .. men jag hade nog gjort allt för att försöka ge barnet så bra förutsättningar som möjligt.. men som det står så får man ju speciell hjälp
    Biologin är en ytterst begränsad del av det hela. Hur man är som förälder är viktigare än när man blir det.

    Statistiskt sett är det skit att skaffa barn som ung. Så gjorde du verkligen allt för att ge dina barn så bra förutsättningar som möjligt?
    ~*rabiat*~
  • Jul
    Felicia111 skrev 2012-12-13 13:48:02 följande:
    Det gör det väl visst kan du förstå riskerna om då pappan är ca 45 och mamman?

    Klart att allt kan gå  jättebra.. men det kan ju också gå käpprätt åt helvete så man får nog vara beredd på en del..
    Nej det säger ingenting eftersom vi inte vet grundriskerna för varje enskild mutation. Och en risk är fortfarande bara en risk.


    ~*rabiat*~
  • Jul
    Felicia111 skrev 2012-12-13 13:55:59 följande:
    klart!  känner asmånga unga mammor som har det bra osv.. så då kanske du grundar mkt på t.ex 16 and pregnant.. där dom valt ut dom med mest problem osv?

    du vet väl att kroppen egentligen är gjord för att föda barn mellan 16 och 18  år eller ngt sånnt?

    Jag syftar inte för fem öre på hur det påverkar folk som föräldrar utan menar att man ska va rädd om sig.. ! då de medföljer risker..
    Nej jag grundar det på statistik. Därav fraseringen "statistiskt sett".

    Att kroppen är gjorde för att föda barn mellan 16-18 betyder ingenting idag. Nästan alla komplikationer som medföljer en högre ålder går idag att motverka.

    Om det hela handlar om att man ska vara rädd för sig så orde ingen bli gravid oavsett ålder då det alltid är en risk.
    ~*rabiat*~
  • Jul
    Sandraa L skrev 2012-12-13 14:11:16 följande:
    Men föd barn när ni är 46år gamla då, vem bryr sig? men kom inte och gnäll sen över sjuka barn, att ni ska göra abort på grund av kromosomavvikelse och andra missbildningar samt hur komplicerad och omständlig förlossningen var. 

    Jag är 20år OCH vet att min kropp är perfekt för att föda barn nu, jag röker inte, jag är frisk, aktiv så ni "äldre" som ska tillrättavisa med att det inte alls behöver bara perfekt på grund av den biologiska klockan som för övrigt talar om det, ÖPPNA ÖGONEN, det finns fakta och forskning som styrker det!  

    Jul sluta vara så jävla bitter och ni andra som kommer med statistik om hur illa det är att skaffa barn som ung, kolla på er egna statistisk! Varför blir enbart NI erbjudna kub, nupp osv. varför ska ni gå på spec mödravård och massa extra kontroller? 
    Uppenbarligen bryr du dig eftersom du tar dig tid att komma in här och kritisera.

    Men du förstår fortfarande inte. Bara för att en kropp är i den ålder då det påstås vara optimalt för att föda barn så betyder inte det att just den kroppen är det. Det kan finnas hur mycket fakta och statistik som helt, det säger ingenting om den enskilde individen.

    Slå upp ordet bitter vännen, du lär nog lära dig en del.


    ~*rabiat*~
Svar på tråden Man är man för gammal 46 år