Inlägg från: Onkel Olga |Visa alla inlägg
  • Onkel Olga

    Man är man för gammal 46 år

    Sandraa L skrev 2012-12-13 11:42:11 följande:
    Det är en stor skillnad på att bli mamma som 29åring och 46åring, vilket urusel jämförelse!

    Sprang 10km gjorde jag senast på gymmet i måndags, gravid som jag är. Frågor på det?

    Varför tror du att det finns en maxålder på att för göra IVF, att man måste vara UNDER 40år gammal för att påbörja behandling, källa vårdguiden. Kan det vara så simpelt som att man sen ÄR för gammal för att skaffa barn? vad tror du. 

    Gällande uttrycket "mormorsgraviditet" är det taget från en läkare som uttalade sig så, även att det var livsfarligt att belasta kroppen med en graviditet när man är så gammal, visserligen var den kvinnan 50+ men TS är ju inte långt ifrån det. 

    Att vara 20år gammal och han en mamma som är 76år är bara sorgligt, inte minst för de kommande barnbarn som med all sannolikhet kommer att berövas en relation till mormor/farmor då hon med all förmodan inte har ork, drabbats av demens om hon ens lever när ts barn skaffar barn. Tänker man inte på sådant, har det ingen betydelse? 

    Hon frågade, JAG svarade och enligt MIG är man för gammal. Sedan tycker inte alla lika. Något som däremot är komiskt är att ni "äldre" mammor har en jäkla massa fördomar om 20åringar som skaffar barn, men ni tål själva inte att bli kritiserade för er ålder... *suck*

     
    Man får inom flera landsting göra ivf tills men fyller 43. Anledningen till att man inte får göra det senare är att man inte ser större chanser att lyckas med ivf än på egen hand, många andra länder tillåter dock ivf senare än så. Om du kollar lite släktforskning ser du också att det var väldigt vanligt att kvinnor fick barn långt upp i 40-årsåldern, det är inte på något sätt en modern företeelse. Vi blir dessutom idag betydligt äldre än tidigare, då dog man ofta redan i 60-årsåldern medan kvinnor idag ofta blir över 80 år.

    Visst är det förknippat med vissa risker med graviditet sent upp i åren men ska vi då också förbjuda unga överviktiga att bli gravida, kvinnor som röker, kvinnor med olika sjukdomar som kan utgöra en risk i en graviditet? Bara för att det finns en procentuellt större risk innebär det inte att alla drabbas (långt därifrån) och att de utan någon riskfaktor klarar det hela utan problem.

    Sen vet jag inte hur du räknar men om man är 46 år när man får barn är man inte 76 när barnet är 20.
  • Onkel Olga

    Hm. Ja men då anser jag det helt fel att skaffa barn före att man är 25 för det är först då hjärnan har utvecklats färdigt och man har full förmåga till riskbedömning och impulskontroll, förmåga till planering, konsekvenstänkande och andra viktiga funktioner. Är ju helt livsfarligt att människor under 25 får uppfostra barn. Drömmer

  • Onkel Olga
    Felicia111 skrev 2012-12-13 13:57:37 följande:
    skulle jag inte säga.. är iof mogen för min ålder men när någon blir mamma så aktiveras modersinstikter oavsett ålder :)
    Mja, modersinstinkten påverkar inte de viktiga förmågor som utvecklas i pannloben och här är det ju döviktigt att rapa statistik och enbart ta hänsyn till de negativa bitarna så min åsikt står fast.
  • Onkel Olga
    Felicia111 skrev 2012-12-13 13:55:59 följande:
    klart!  känner asmånga unga mammor som har det bra osv.. så då kanske du grundar mkt på t.ex 16 and pregnant.. där dom valt ut dom med mest problem osv?

    du vet väl att kroppen egentligen är gjord för att föda barn mellan 16 och 18  år eller ngt sånnt?

    Jag syftar inte för fem öre på hur det påverkar folk som föräldrar utan menar att man ska va rädd om sig.. ! då de medföljer risker..
    Kroppen är optimalt lämpad för idrott i samma ålder, innebär det att man inte ska motionera i övriga åldrar också? Att något är optimalt i en viss ålder innebär inte att det inte går alls i övriga åldrar eller att det alltid går bra i optimal ålder.
  • Onkel Olga
    Sandraa L skrev 2012-12-13 14:19:05 följande:
    "– Det är omdömeslöst – och livsfarligt, både för mamman och barnet, säger K G Nygren, specialist på provrörsbefruktningar."
    Herregud. Har du läst hela texten? De pratar om åldern 58 år! Det är 12 år senare än 46.
  • Onkel Olga
    Sandraa L skrev 2012-12-13 14:25:33 följande:
    Ja men enligt många här får man ju skaffa barn hur länge som helst. Vad är det för större skillnad egentligen? båda är i medelåldern. 
    Käre värld. Du ser ingen skillnad på någon som är 46 och någon som är 58? Är det någon här som har påstått att man får skaffa barn hur länge som helst?
    Felicia111 skrev 2012-12-13 14:25:52 följande:
    läste inte du hela texten??
    Längre ner står det ju för fan om folk i 45 års åldern
    Ehum. Jo. Och vad har du "för fan" hittat om folk i 45-årsåldern som visar att de borde vara mormödrar då? Man pratar om att gränsen för äggdonation kommer att gå någonstans mellan 45 och 50.

  • Onkel Olga
    Felicia111 skrev 2012-12-13 14:34:44 följande:
    Förälder vid 45+? "Låg framför teven nyss och tittade på "Outsiders" på kanal5. Idag handlade det om personer som får barn när de passerat 45 år.

    Är det bara jag som tycker det, eller är det jäkligt fel när äldre personer föder barn?

    De pratade lite snabbt med ett barn som kom till världen när modern var 50 år gammal. Hon sade: "Jag måste vara självständig, för mamma och pappa kan dö snart."
    Är det sånt små barn ska behöva gå runt och tänka på? "

    Stackars barn lixom :P
    Käre värld. Jag tycker synd om barn som blir misshandlade, negligerade och dåligt behandlade. Barn som växer upp i otrygga miljöer, som är oälskade. Barn som inte får sina behov tillgodosedda. Det är för mig "stackars barn". En normal kvinna dör inte när hon är 50, hon dör när hon är 80+. Då är hennes barn vuxna. Sen visst, sjukdomar och olyckor inträffar men de inträffar även för yngre människor.
  • Onkel Olga
    Felicia111 skrev 2012-12-13 14:39:15 följande:
    När en kvinna över 40 ska föda sitt första barn betraktas det av sjukvården som en riskförlossning.
    Det innebär inte att alla förlossningar blir en riskförlossning och att alla under 40 går smärtfritt. Ska inte unga tjejer med grav övervikt få skaffa barn heller? De med kronisk sjukdom som kan förvärras under graviditet och innebära en riskfaktor? Hur är det med de som bär på hereditet för olika sjukdomar, vissa dödliga, ska de få skaffa barn? Jag menar, barnen löper ju stor risk att bli sjuka.
  • Onkel Olga
    Felicia111 skrev 2012-12-13 14:42:51 följande:
    det är inte ovanligt att folk dör runt 70 för det första..

    då har hennes barn hunnit bli 23...  tror du det är roligt att ha en mamma som är 70 när man är 23?
    Jo det är inte helt vanligt att människor dör när de är runt 70 idag, det hör inte till normaliteten. Jag tror att det är roligt att ha en mamma som gett en kärlek, stabilitet och andra positiva saker - sen hur gammal den mamman är skiter jag högaktningsfullt i.
  • Onkel Olga
    Sandraa L skrev 2012-12-13 14:49:24 följande:
    Jag tror inte de rekommenderar unga eller äldre kvinnor med grav övervikt att skaffa barn förrän de gått ned i vikt. Sen så avtar ju fertiliteten om man är alldeles för fet.

    Du får heller inte glömma bort att MAJORITETEN inte är överviktiga. Har ingen tjejkompis i mån ålder som lider av fetma. 

    Är du överviktig, har sjukdomar, väntar fler än ett barn eller är 40år gammal har du en riskgraviditet.  
    Ja, men ska man då säga till alla som har en faktor som kan innebära en risk att avstå på grund av risken, även om de flesta klarar det utan problem?
  • Onkel Olga
    Jul skrev 2012-12-13 14:53:46 följande:
    Majoriteten är inte 45+ heller.

    Att något klassas som en riskgraviditet betyder inte att något kommer att gå snett. Det betyder inte heller att man kommer att bli en dålig förälder.
    Men du, sluta vara så bitter.

  • Onkel Olga
    Sandraa L skrev 2012-12-13 14:55:16 följande:
    I det läget är situation en helt annan, om man te.x försökt i flera år eller som i ditt fall varit sjukt. Men det är just dessa kvinnor som kommer på när de är 42-43-44år att NU vill jag ha barn för att de tidigare valt karriär eller inte varit intresserade alls. 

    Min mamma fick min lillasyster i 30års åldern, hon ansåg att det var den bästa åldern för henne. Min pappa däremot älskar min lillebror som han fick när han var över 40år gammal men hade han fått välja hade han aldrig velat ha barn så sent, så det var ett "misstag" från hans del även om han idag är älskad. Pappa däremot har inte alls samma ork, tid eller energi som han hade när han var 27-30år och vi var små. 
    Hur vanligt tror du att det är så? Jag känner många som fått barn efter 40 och INGEN har satt karriären först och skjutit medvetet på barnafödandet. Ingen. Sen visst finns de men jag har hittills inte stött på en enda.
  • Onkel Olga
    Sandraa L skrev 2012-12-13 15:04:09 följande:
    Varför väntar man så länge med att skaffa barn då, har man inte hittat den rätta. Är det den enda anledningen? 
    Dels det, sen är det så att för många som får barn så sent finns det många år av försök och problematik att bli gravida (och då vet jag flera som började försöka långt före 40-årsstrecket men infertilitet kan bero på många faktorer, inte bara ålder). Det finns många oförutsedda händelser i livet som sjukdom, separationer och annat som kan göra att det inte är lämpligt att bli förälder även om man skulle vilja. Jag har stött på många orsaker men som sagt var inte en enda som "väntat på grund av karriären" eller liknande.
  • Onkel Olga
    Felicia111 skrev 2012-12-13 15:31:21 följande:
    Om det nu är en så jävla bra ålder att skaffa barn i.. hur kommer det sig då att man får höra på bvc att dom tycker det är bra att folk skaffar när dom är yngre ? och Att dom säger hellre skaffa  för ung än för gammal?

    Tycker det är lite ironiskt att ni som säger att de är bra att få barn efter 40,  att det är rätt.. medans utbildade och erfarna läkare och barnmorskor etc. säger motsatsen?
    Har någon sagt att det är "en så jävla bra ålder"? Men livet är inte bara statistik, människan är mer än ålder, forskning och risker.

    Och vet du, det är en sanning med modifikation att "alla utbildade och erfarna läkare och barnmorskor" säger att man absolut inte ska skaffa barn som äldre. Tvärtom, de jag stött på informerar om riskerna men säger också att man ska komma ihåg att det ju för det mesta går bra och att man inte ska se problem innan de kommer. Annars skulle ju fertilitetsklinikerna vara obemannade.


  • Onkel Olga
    Felicia111 skrev 2012-12-13 15:40:45 följande:
    skrev jag alla? näääe! kanske dags o ta på sig glasögonen nu....
    Åååhh så coolt skrivet. Tufft. Verkligen.
Svar på tråden Man är man för gammal 46 år