Inlägg från: Första barnet 130825 |Visa alla inlägg
  • Första barnet 130825

    Vår anknytning till barnet

    Har inte adopterat men fick nyligen en liten flicka och är förstföderska vid 41 år. Kände en enorm kärlek till mitt barn så fort de lade henne på mitt bröst. Kollade efter likheter och genetiska drag. Kollegor sa till mig att kärleken bara slår till direkt när man fått barn. Den kom som en klar blixt från himmelen. Jag som aldrig tyckt om barn tidigre kände en enorm kärlek till den lilla flickan.

    Anknytningen har växt fram alla månader när jag burit henne i magen. Den fanns redan när hon föddes.

    Skulle aldrig kunna tänka mig att adoptera ett barn på flera år. Jämför ett nyfött litet spädbarn som är världens sötaste och charmigaste individ med en 2 - 3 åring. Klart att det är svårare att tycka om ett så gammalt barn och för barnet att knyta an.

    Nu är jag själv adopterad och många tankar har väckts till liv när jag fått barn. Min familj är inte min familj på samma sätt som min dotter, som är mitt eget barn. Den lilla flickan är min enda riktiga släkting. Faktum är att jag känner att mina föräldrar inte är mina riktiga föräldrar och att det alltid betytt oerhört mycker för mig att få ett eget barn. Dessa tankar har kommit upp nu när jag fått barn. Jag ville verkligen att barnet skulle vara mitt på riktigt och jag kan mycket väl förstå, som någon skrev ovan, att tankar som att det inte är mitt barn kommer då barnet egentligen har helt andra föräldrar.

    Vi kände båda en otroligt stark kärlek till den lilla flickan. Hade aldrig känt samma sak för ett barn som inte var mitt eget och dessutom flera år.   

  • Första barnet 130825
    Snöflinga skrev 2013-10-01 19:33:30 följande:
    Jag har en biologisk son på två år. Dels måste jag säga att han är världens charmigaste (Helt objektivt ) Och han är mycket charmigare och roligare nu än då han var nyfödd!
    Dels att jag inte alls kände de där himlastormande känslorna just när han fötts. Jag var mest matt och lättad att allt hade gått bra. I början var väldigt mycket upp och ner. Jag minns att någon bekräftade min känslor och sade att i början hade hon lätt valt sin make istället för barnet (om denne varit tvungen att välja), men att hon nu skulle välja barnet framför maken alla gånger! Kärleken växer helt enkelt med tiden!
    Så var det för mig också.
    Klart jag var glad i början också, men den där riktiga kärleken kom med tiden.

    Nu ska vi adoptera syskon och hoppas så klart att de himlastormande känslorna kommer direkt. Men förstår ju att det kan vara precis som vid sonens födelse. Att det får växa fram långsamt.

    Varför skaffar du inte ett eget barn till? Jag vill gärna ha ett syskon till min lilla flicka som är 7 veckor, men det är ett krav att de ska vara helsyskon genetiskt. Annars får det vara.

    Jag tycker första tiden är fantastisk, faktum är att jag känner en sorg över att tiden går så snabbt. Vill gärna ha ett nyfött barn till. Går ofta fram till folk på stan när jag ser riktigt små barn, idag senast när jag träffade ett par på café som hade ett barn som var 12 dagar.

    Har aldrig känt en sådan modersinstinkt och kärlek som till det lilla nyfödda barnet som är en kombination av mig och min sambo. 

    Den första tiden är fantastisk och jag skulle gärna uppleva den många gånger!     
  • Första barnet 130825

    Fast jag känner så, som själv är adopterad, att mina föräldrar inte är mina riktiga föräldrar. Bara det att vi inte är lika. När folk ser oss syns det att vi inte ens är släkt. Har alltid velat ha genetiska band till någon och nu när jag fått ett barn som är vårt eget, har jag för första gången släktband till någon. Jag är ljus i hyn och flickan har stora runda ögon, inte mina fula asiatiska. Hon ser helt svensk ut, vilket var viktigt för mig. Det kommer att underlätta för henne i framtiden. Där vi bor är i stort sett bara svenska barn i förskolor, skolor etc. Den första tiden är fantastisk. Varje dag händer det saker, nu 7 veckor gammal började hon lyfta på huvudet för ca. 1 vecka sedan och blir stadigare för varje dag. Varje dag händer det nya saker. Att få vara med från början när en ny människa skapas, uppleva graviditeten, tiden på BB (något många minns hela livet), men framförallt det genetiska arvet. En familj som är min familj på riktigt.

  • Första barnet 130825
    Maisie skrev 2013-10-02 17:19:10 följande:
    Det är för att det är första gången du är förälder och det är ditt barn som du ska skydda och ta hand om. Jag känner inga moderskänslor för några av alla de barn jag arbetar med. Inte heller känner jag det för deras småsyskon som kommer med när de hämtas (många har varit 1-2 veckor när de kommit första gången). Inte heller känner jag det för min kollegas charmiga och gosiga son som hälsat på många gånger och som jag burit omkring och gullat med. De är hur fina som helst men det är ju inte mina barn. Det jag kan känna är en önskan om ett syskon till vår eget barn. Jag har moderskänslor för ett barn här i världen och det är vår fina roliga, smarta, charmiga och vackra dotter. Vi kan inte fatta att vi just vi har haft förmånen att bli hennes föräldrar. Hon var ju väldigt liten när hon kom till oss: 64 cm och knappt 6 kg så först var det väldigt ovant att ta hand om någon så liten men eftersom hon var så stark både i kroppen och viljan så vande vi oss fort. Hon kunde ju krypa och det dröjde inte länge innan hon gick.  Hon kom in i vårt liv 9 månader gammal och grep tag i både mitt hår och våra hjärtan och hon har inte släppt taget ännu. Den kärlek vi känner för vår dotter är oändlig. 

    64 cm och 6 kg? Min dotter är 7 veckor och är 56 cm och väger 4 750 gram. Du skulle barnet inte vara så mycket äldre än mitt om utvecklingen är normal.
  • Första barnet 130825
    cisse skrev 2013-10-02 22:02:22 följande:
    @ förstabarnet Jag kan inte ta ifrån dig den första tiden, det måste som du skriver så klart vara helt underbart att få följa sitt barn från första dag. Det avundas alla adoptivföräldrar biologiska föräldrar, för alla vill vara så många dagar som möjligt med sina barn. Dock blir jag lite besviken att du som adopterad inte har ett öppnare sinne än du har.  Självklart kan man älska sitt barn även om man får det i en senare ålder. Det är så olika för alla, biologiska föräldrar och adoptivföräldrar, alla har sin egen anknytningsprocess. Det där med att du använder ordet "egna barn" är jag sjukt allergisk mot. Allas barn, oavsett hur det kommit till en familj, är deras egna även om biologiska inte är kopplad mellan barn och vuxna...GRR. @snöflinga, håller med dig till fullo i ditt senaste inlägg.

    Fast jag är inte mina adoptivföräldrars egna barn. Däremot är min dotter mitt egna barn. Jag har äntligen fått en riktig familj som är släkt med mig. Det är en stor känsla.
  • Första barnet 130825

    Jag är väldigt glad över att ha genetisk anknytning till en annan människa. Det är stort för mig, större än jag trodde. Jag är väldigt glad att hon ser helt svensk ut och inte har ärvt mina fula mandelformade ögon. Hennes pappa är lång så hon kommer säkert bli 1,70 lång som medel för kvinnor. Kollegan som också har asiatiskt påbrå, är gift och har barn med en blond kille. Har sett kort på barnet när han var liten. Pojken var blond och ser idag också helsvensk ut. På något sätt betyder det väldigt mycket för mig att flickan inte har ärvt mina drag utan ser helt svensk ut. Älskar tiden med ett nyfött barn som idag blivit 7 veckor. Vill bara PAUSA tiden så att hon inte ska bli stor så fort. Skulle aldrig kunna tänka mig ett barn som var 2 år. Det är halva livet att vänta barn, tiden på BB och få uppleva hennes första tid.

  • Första barnet 130825
    Björnbärspaj skrev 2013-10-06 20:00:51 följande:
    Har du någonsin gått i terapi för det?

    För att det är viktigt för mig att ha genetisk anknytning, älska spädbarnstiden, inte kunna tänka mig att ställa upp och ta emot ett barn som inte är mitt på flera år eller för att jag tycker det är viktigt att ha fått ett barn som ser svenskt ut? Varför skulle jag gå i terapi för detta? Menar du att terapeuten skulle kunna operera bort mina fula mandelformade ögon så jag såg svensk ut? Jag är ljus i hyn och har inga utpräglade asiatiska drag. Jag har inte heller svart hår utan mörkbrunt. Flera har t o m frågat om jag haft amerikanskt eller västerländskt påbrå. Hade det inte varit för de fula mandelformade ögonen hade ingen kunnat tro att jag inte var svensk. Mamma och släktingar tycker min lilla flicka är mer lik sin pappa än mig.
  • Första barnet 130825
    Maisie skrev 2013-10-06 21:59:49 följande:
    Jag blir ledsen när du benämner det som verkligen utmärker dig som asiatisk är något du verkligen inte tycker om. Mandelformade ögon som är så vackra och som dessutom inte åldras så fort som de västerländska ögonen. Jag hoppas innerligt att vår dotter inte kommer att känna som du. Hon har enormt vackra mörkbruna, mandelformade ögon och brunt hår med vackert fall.  Det måste vara jobbigt att känna att det är viktigt att få ett barn som du delar gener med(inget underligt med det) men samtidigt önska att barnet inte ser ut som du. Du vill liksom att det ska vara genetiskt ditt men generna får inte synas.   

    Har alltid, ända sedan jag blev medveten om utseende, tyckte det var vackert med blont hår och blåa ögon. Äkta blont hår utan att ha färgat, slingat, tonat håret. Så som svensken är känd att vara utomlands. På samma sätt som danskar, finnar och norrmän. Har flera gånger kommit yrkesmässigt i kontakt med våra nordiska grannländer. De är också långa, blonda och blåögda. Naturligtvis har jag inget emot att ha brunt hår, men vad jag är emot och alltid har varit är fula mandelformade ögon. Jag vill att det ska se ut som jag är född här. Ser redan nu att min dotter kommer att bli ljus i hyn och inte få sådana där fula mandelformade ögon som jag. Vidare, i flera fall där personer som är födda utomlands fått barn med helsvenska personer, även om de inte är blonda, så ser barnet svenskt ut. Vidare tycker jag den första tiden är underbar. Det som gör mig rädd är att den går så fort. Jag tror också att det är lättare för ett adopterat barn som ser svenskt ut att smälta in, i framtiden när man söker arbete etc. Liksom att det är lättare att ta till sig ett spädbarn som bara är några veckor än en 2-åring. Vet ni att ett barn går när det är 1 år?
  • Första barnet 130825
    Björnbärspaj skrev 2013-10-07 07:36:29 följande:
    Nej, med ditt problem med utseendet. sv.wikipedia.org/wiki/Dysmorfofobi Vad gör du om du får ett barn till, som får sneda ögon? Kommer du berätta hur fult det är?

    Min dotter har som tur är inte de där fula sneda ögonen, inte heller svart hår eller mörk hy. Den dagen den sorgen.
  • Första barnet 130825

    En tanke till, i början av 70-talet när min mamma adopterade fick man vara hemma 3 månader med barn som var adopterade. Idag lika länge som en person som fått egna barn? Ett spädbarn vill många mammor amma och det kan man inte lämna bort hur tidigt som helst. Men ett barn som är adopterat och flera år, då borde man inte behöva vara hemma lika länge som med ett nyfött barn. Varför blir ni inte fosterföräldrar? Är ingen skillnad mot att adoptera förutom ersättningen. Vid äggdonation eller spermadonation blir barnet i vart fall den ena förälderns. Det är så roligt med föräldragruppen som snart startar, babyrytmik, babysim, grupper på Facebook med personer som alla fått barn samma månad. Alla hormoner, närheten av att amma. Jag skulle gärna kunna vara gravid och ha spädbarn hela livet, även om jag vet att många andra inte upplevt det så mysigt. Varför är det så svårt att förstå att det betyder mycket för mig att ha någon som är min riktiga familj och släkting för första gången?

Svar på tråden Vår anknytning till barnet