• Tezz11

    21 månaders som skriker/gråter hysteriskt på natten

    Hej! 
    Min dotter på 21 månader har alltid varit strulig med sömnen, haft svårt att komma till ro och vaknat ofta. Under perioder första året kunde hon vara vaken 2 timmar varje natt och bara gråta/skrika och det ENDA som hjälpte va att vanka runt med henne i famnen. Är ganska säker på att det var i utvecklingsfaserna som ställde till det. 

    Från det att hon blev 1 år blev allt stabilare och hon har sedan dess sovit hela nätterna för det mesta. (Vi ligger bredvid henne och håller ofta om henne tills hon somnar i vår säng, i bland lyfter vi över henne till sin säng som står intill vår).

    Nu har hon de senaste två veckorna skrikit och gråtit en eller flera gånger efter att hon somnat, vet inte om hon alltid är vaken.  Om man går in till henne tidigt på kvällen så somnar hon om ganska fort. När hon vaknar på natten går det knappt att lugna henne alls, jag tror att hon oftast är vaken då för hon klättrar ner från sängen och går till dörren och vill ut från rummet. Hon är hysterisk men så fort vi går ut med henne från rummet så lugnar hon sig. Vi lägger oss (eller halvsitter) i soffan i vardagsrummet, kramar henne mot bröstet, kanske läser vi en bok, då är hon lugn och kan somna efter en stund. Men skulle vi gå in i sovrummet innan hon somnat in blir hon hysterisk igen och vill ut från rummet. 

    Vissa nätter skriker och gråter hon bara lite och somnar om själv.  Funderar mest över hur det kommer sig att hon blir så hysterisk av att gå in till / vara i sovrummet. ( Det är inga problem vid läggningen)

    För övrigt är hon glad och ganska pigg sen på morgonen och under dagen. Det har inte skett några förändringar i hennes omgivning/miljö eller annat som borde spela in, förutom att hon går på dagis sedan några månader tillbaka. (Men allt fungerar bra där och hon trivs).  

    Kan det vara en utvecklingsfas, mardrömmar, separationsångest, nattskräck, mörkrädd??? Finns antagligen inget säkert svar att ge men är tacksam för lite tankar och idéer!
     

    Mvh Therése 

  • Svar på tråden 21 månaders som skriker/gråter hysteriskt på natten
  • barnpsykologen margit

    Hej!
    Er dotter har blivit lite större nu och hennes medvetenhet och önskan att vara med och styra har ökat. Hon visar alldeles tydligt vad hon vill på natten. Hon vill inte sova i sin egen säng utan vara uppe med er. Denna vilja dyker upp när hon är trött mitt i natten och tar sig uttryck i skrik, eftersom det är hennes sätt att kommunicera vad hon vill, och det är dessutom effektivt.
    Som ni har förstått så sover barn lättare under vissa perioder på natten och när de då vaknar till vill de ha kontakt . Om ni ger henne det några gånger så lär hon sig snabbt att det är effektivt och fortsätter.
    Om ni i stället försöker slå bort er oro för att det är mardrömmar, separationsångest eller dylikt och lägger tillbaka henne och tröstar henne tills hon somnar så kommer det snart att gå över.
    Det är de första två nätterna som kan bli lite jobbiga, då ni måste vara konsekventa.
    Lycka till!
    Margit Ekenbark 

  • Tezz11

    Tack för svaret!! Glad
    Är ju inte lätt att tolka och få en bild av allt bara genom det skrivna ordet. Några förtydligande bara:

    Vår dotter har alltid och sover än i vår säng tillsammans med oss (och det är helt ok för oss). När hon vaknar och skriker/gråter på natten ligger vi och sover. Hon går ner och bort till dörren och står där och gråter förtvivlat. Vi "sover" /ligger kvar och säger bara Kom nu ska vi sova. Vi  har endast gått upp och ut när hon inte lugnat sig efter en lång stund och det inte gått att lugna henne, när varken vaggvisor, famnen eller låta henne vara hjälper.. När vi gått upp lägger vi oss bara i soffan, i stället för sängen, det är enda skillnaden från sovrummet, annars händer inget annat när vi är uppe. Vi har endast gått upp två ggr under 21 månader (fast jag vet att barn lär sig snabbt :) Men det känns bara som att hon absolut inte vill sova eller vara i sovrummet (kanske för att det förknippas med att sova) Nu har hon även börjat gå ner från sängen o bli ledsen redan vid läggningen, det har hänt tidigare också men då har vi aldrig gått upp igen. Har vi gått in i rummet för att sova har hon inte fått gå upp igen, även om nattningen i bland har tagit 2 timmar :) Men det är just på natten som hon är så förtvivlad och ledsen :(

    Ja, vet inte om dina tankar har ändrats något men nu vet du lite mer kring det hela...

    /Therése 

Svar på tråden 21 månaders som skriker/gråter hysteriskt på natten