• Lizzan89

    Chokladkola, varför blir den alltid stenhård?

    Jag brukar varje jul försöka mig på att göra sån där seg, god chokladkola.
    Men jag misslyckas varje gång. Jag tycker jag gör det där kulprovet rätt , testar ofta och så fort det går att forma till en kula så tar jag bort kastrullen och häller av smeten. Men lik förbaskat så blir kolan alltid stenhård!

    Antar att smeten kokat för länge? Hur ska man gå tillväga för att lyckas?


    Thea | 110826 | 4275 g, 54 cm
  • Svar på tråden Chokladkola, varför blir den alltid stenhård?
  • niky40

    Använd termometer istället. Jag har aldrig fått det där kulprovet att funka.

  • Inkot

    Skulle öra knäck med min dotter (har alltid skrytit om att jag är bra på det) men brände sönder  kastrullen på båda försöken, då blir man lite missnöjd haha.

  • La Lola
    Inkot skrev 2012-12-14 10:21:13 följande:
    Skulle öra knäck med min dotter (har alltid skrytit om att jag är bra på det) men brände sönder  kastrullen på båda försöken, då blir man lite missnöjd haha.
    Ett tips; koka i gjutjärnsgryta.
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • temmaL

    Det blir tvärtom för mig. Jag är så sjukt dumsnål och har inte köpt en termometer, så det är kulprov som gäller här. Man tror att man har gjort värsta bästa kolan och så slutar det med att skiten aldrig stelnar, utan att man får äta den med sked.

    "Hej! Välkommen! Vill du ha kaffe och lite hemmagjord kola?"
    "Gärna"
    *kastar fram plåten med kola och en varsin tesked*

  • Inkot
    La Lola skrev 2012-12-14 10:22:48 följande:
    Ett tips; koka i gjutjärnsgryta.
    Ska testa det! tack. Det finns inget risk att knäcken smakar järn? kanske en dum fråga men måste fråga! 
  • La Lola
    Inkot skrev 2012-12-14 10:38:46 följande:
    Ska testa det! tack. Det finns inget risk att knäcken smakar järn? kanske en dum fråga men måste fråga! 
    Nä nån sån smak har jag då aldrig känt av varken knäck eller mat.
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Lizzan89
    Vanilla ice queen skrev 2012-12-14 10:23:01 följande:

    Använd en termometer! Sen i med en klick smör och rör ner när du  tar av kastrullen


    Vad ska det vara för temp? :)

    Ska testa med smörklick!
    Thea | 110826 | 4275 g, 54 cm <3
  • Lizzan89
    Whitetrash86 skrev 2012-12-14 10:03:33 följande:
    använder du dig av ett recept för mjuk kola eller vanlig kola (som ska vara hård)?
    Mjuk!
    Thea | 110826 | 4275 g, 54 cm <3
Svar på tråden Chokladkola, varför blir den alltid stenhård?