• Anonym (Linn)

    Är detta ok? Kan knappt andas!

    Jag tycker synd om dig som har en familj som inte förstår vad allergi innebär. Ni gör rätt som åker hem. Kolla om det finns något jouröppet apotek på vägen annars kan du säkert då medicin om ni åker till akuten. Har själv allergi mot pälsdjur och har flera gånger fått åka akut till sjukhus innan min syster gjorde sig av med sin katt (då hon bodde hemma oc jag skulle hälsa på). Min familj trodde det räckte om katten var i ett annat rum. Men sista gången när de på sjukhuset kämpade en hel natt med att häva ett astmaanfall som bara kom tillbaka trots massa kortison, inhalationer mm så insåg de att det inte fungerade att ha katt hemma om jag skulle kunna komma hem på besök. Tidigare gånger hade det alltid löst sig med allergitabletter, bricanyl och då och då en tur till akuten där en eller två omgångar inhalationer tillsammans med betapred hävde allergin. Men den sista(?) gången blev även jag rädd när astman återkom gång på gång oavsett vilken hjälp jag fick på akuten. Så var rädd om dig! Jag tog inte min allergi tillräckligt på allvar förrän inget hjälpte trots att jag var på akuten och inhalerade gång på gång. Allergi är inget att leka med.

  • Anonym (Linn)

    Visst bör allergiker alltid ha medicin med sig men det är inte alltid det hjälper. Ju mer man utsätts för det man inte tål desto värre blir till sist allergin enligt min erfarenhet. Jag har alltid med mig Bricanyl, zyrlex och clarityn (tar den ena på morgonen och den andra på kvällen)samt 16 st betapred att ta som engångsdos. Men vid ett ordentligt astmaanfall är detta inte tillräckligt. Då krävs att jag åker till akuten och får ytterligare hjälp för att häva astmaanfallet. Och jag hade till en början "bara normal" astma som gick att häva hemma men om man utsätts tillräckligt många gånger för det man inte tål så blir tyvärr reaktionen svårare. Så negligera inte allergiska besvär. Det misstaget gjorde jag själv i början.

  • Anonym (Linn)
    Jellybeanbaby skrev 2012-12-26 19:39:38 följande:
    Jag har frågat 2 läkare om min pälsdjursallergi och om hur jag får svåraste astman i närheten av vissa pälsdjur. Under loppet av 15 år. De sa bara att jag skulle köpa allergitabletter på apoteket, receptfritt. Så det är rådet jag fick. En gång när jag var under 15 och började få fler och fler allergier så frågade jag om jag kunde få göra ett sånt där allergitest jag hört talas om. Men det skulle man inte kosta på mig fick jag höra...
    Det är ju nu man ska BÖRJA skratta eftersom jorden inte gick under./ listoplisto

    Se till att gå till en annan läkare. Att göra enkla pricktester och en spirometri är väl standard trodde jag. Det har både jag och mina barn gjort flera gånger. Det finns mediciner att få och om du har stora besvär kan man få vara på sjukhus en längre tid för att ställa in rätta doser och få lära dog mer fakta om dina allergier. Jag fick åka till astmaajukhuset i Åre och vara där i en månad. Efter det fick jag massor av mediciner utskrivna, men jag fick också lära mig hur jag själv kan försöka påverka för att må bättre. Om man är svårt allergisk är det en självklarhet att alltid bära med sig akutmedicinet som du ska få utskrivna av en specialistläkare. Så stå på dig och sök hjälp!
  • Anonym (Linn)
    babyblå skrev 2012-12-26 19:51:55 följande:
    Finns det medicin mot pälsdjursallergi?! Vad heter den? Det har jag aldrig hört talas om, inte ens av min läkare. Mitt nya liv kan börja!

    Men vad är det för läkare ni har? Se till att få komma till en specialistläkare. Jag får såväl allergitabletter, mot nässelutalag och andra allergiska beavär, som nässpray mot nästäppa, både inhalationesmediciner och tabletter mot astmabesvären (olika beroende på om det är förebyggande som tas varje dag eller akutmedicin vid behov), jag ska av få börja vaccinera mig mot kattallergi. Det finns massor av hjälp att få! Du ska inte behöva lida i onödan när det finns hjälp att få!
  • Anonym (Linn)
    babyblå skrev 2012-12-27 12:05:46 följande:
    Jellybean; ja! Jävlar anamma! Ska vi dela på en NÄSspray så vi kan ANDAS? ;)

    Nässpray hjälper till att rensa bort allergenet från näsväggarna och kan också skapa en mekanisk barriär som hindrar allergenet att irritera kroppen genom näsväggarna. Så det är inget att göra narr av. När det du är allergisk mot dras in genom näsan och ligger på näsväggarna och retar din kropp är det väl bra att bli av med det! Av pälsdjuraallergin kan man också utöver själva andningsbesvären få nästäppa, rinnande näsa, nysningar, klåda eller bli svullen i näsan och även mot detta kan alltså nässpray underlätta.
  • Anonym (Linn)
    Anonym skrev 2012-12-27 12:50:38 följande:
    Tyvärr tror jag inte att de där två personerna är mottagliga för välmenande seriösa råd här, det är man knappast om man bara sitter och hånskrattar åt medicinering...Men hoppas det kan hjälpa någon annan.

    Ja, du kanske har rätt men jag tycker att det är synd att de är så felinformerade och får lida i onödan.
  • Anonym (Linn)
    annniel skrev 2012-12-27 13:48:21 följande:
    Nu är ju inte det relevant för fem öre eller hur? Det var ju ts syster som orsakade detta. Man ska kunna lita på att ens nära och  kära inte försöker göra en sjuk. 

    Problemet är nog okunnigheten som finns om allergier. Det är bara att titta i denna tråd. Systern insåg nog inte allvaret i situationen och det gör nog inte ts heller eftersom hon inte har lärt sig att alltid ha med akutmediciner.
  • Anonym (Linn)
    Anonym skrev 2012-12-28 01:46:48 följande:
    Haha, ja för det är ju exakt vad alla skrivit? Eller? Finns det bara svart och vitt, och ingen mellanväg? Förhoppningsvis tar ens närmaste hänsyn till en, men i slutändan är det bra att ha självbevarelsedrift också. Eller är det bättre att kvävas för att man inte ville gå på apoteket, för då fick man ju rätt i alla fall och får uppmärksamhet på köpet? Samma resonemang som att rusa ut i gatan mitt framför en lastbil, för att det ju faktiskt är ett övergångsställe där ;)

Svar på tråden Är detta ok? Kan knappt andas!