• luluu

    matt till mig o ettåringen

    min ettåring ska ju ha två lagade mål mat om dagen..  Jag har själv svårt att få i mig mat och komma på vad jag kan äta ( han har ätit burkmat fram tills rätt nyligen) För att veta att han äter har det blivit (för ) mycket korv köttbullar. Sanningen att säga blir det korv /köttbullar med mos eller kalops. Ngn gång kokt lax med potatismos. Han äter jättebra av detta men vi måste äta ngt annat nu. Har letat på nätet men finner ej inspiration. Snälla ge mig tips på lättlagade rätter som småbarn gillar.

  • Svar på tråden matt till mig o ettåringen
  • EG83

    Fiskbullar, fiskgratäng, köttfärslimpa, spagetti & köttfärssås, pasta & skinksås, köttgryta, kycklinggryta. Bara ett par som jag kom på så där på rak arm.

  • castafiore

    Här äter vi ofta lagad mat bara en gång om dagen. Av den enkla anledningen att man inte blir nyttigare bara för att den är varm. Har man bara lite kunskap om näringslära behövs det inte.

  • castafiore

    Ett alternativ är ju rågbröd med keso och någon köttbit på, ett ägg och lite grönsaker.

  • Gryntroll

    Torsk m smält smör och kokt potatis, köttbullar/frikadeller i tomatsås m pasta, blodpudding m äppelskivor och bacon (allt på samma plåt i ugnen )

  • pigglet

    Vi lagar oftast grytor av olika slag. Det som blir över fryses in i portionslådor. Så behöver man inte laga mat så ofta, bara ta fram något man är sugen på ur frysen och sedan koka potatis/pasta/ris till.

  • luluu

    tack för tipsen.Ngn som sitter på ngt juste recept på kött el kycklinggryta?

  • castafiore
    luluu skrev 2012-12-27 13:18:03 följande:
    tack för tipsen.Ngn som sitter på ngt juste recept på kött el kycklinggryta?
    Jag brukar höfta.
    Högrev i bitar, bryner och kokar i ett par timmar saltat och pepprat, sista halvtimmen kör jag i purjo, morötter, kantareller färsk timjan och en skvätt rödvin. Puttra, smaka av, och justera med kryddor.
  • pigglet

    Jag gillar göra i lergryta. Det tar lång tid, men blir så härligt mört. Jag sätter in köttet sådär 4 timmar innan vi ska äta, sedan kan jag hämta på förskolan eller vara ute i någon park eller...
    Flygande jakob är gott. 

      


    Kycklingsoppa


     


    3 filé


    1 äpple


    1 lök


    1 tsk curry


    800 g passerade tomater


    1 dl vatten


    2,5 dl matlagningsgrädde


    2 grönsaksbuljongtärningar


    1 krm socker


    0,5 tsk salt


    0,5 dl persilja


     


    Fräs kyckling, äpple, curry.


    Koka allt några minuter


    Smaksätt med socker, persilja, ev. Salt.


     


     


    Kalops i lergryta


     


    600 g grytbitar


    2 msk mjöl


    1 tsk salt


    2 lök


    2 morötter


    10 pepparkorn


    1 lagerblad


    3 dl vatten


    2 tsk soja


     


    Blanda mjöl och salt i en påse, skaka med köttet.


    Allt utom morötter i grytan. 150* i 4 timmar.


    Sista timmen i med morötterna.


     


    Högrevsgryta


     


    600 g högrev


    200 g rökt sidfläsk


    1 gul lök


    1 vitlök


    10 kvistar timjan


    2,5 dl rödvinsvin


    1,5 msk kalvfond


    5 dl vatten


    400 g kantareller


    2 salladslökar


     


    Skär högrev och sidfläsk i bitar. Skiva lök o vitlök tunnt.


     


    Bryn köttet. Tillsätt lök, vitlök och timjan, fräs ca 2 minuter.


     


    Häll över vätskan. Koka upp, skumma. Sjud ca 2 timmar.


     


    Rensa kantareller och strimla salladslöken. Fräs kantarellerna i smör, tillsätt löken i slutet. 2 krm salt och 1 krm peppar. Blanda i grytan.


     


    Kan med fördel göras i lergryta. 125* 4 timmar.


     


    Kabanossigryta


     


    800 g fläskfilé bryns i skivor


     


    3 msk mjöl


    3 dl köttbuljong


     


    200 g vitlökskorv (kabanossi)


    2 paprikor


    1 dl hackad smörgåsgurka


    200 g syltlök


    1 tsk mejram


    0,5 tsk salt


    2 krm peppar


    3 dl grädde


    2 dl creme fraich


     


     


     


    Bonjourgryta


     


    800 g fläskfilé


    1 purjolök


    2 paprikor


     


    Bryn. Tillsätt:


     


    2 köttbuljongtärningar


    3 dl mjölk


    3 msk mjöl


    3 dl grädde


    3 tsk paprikapulver


    1 tsk curry


     


    Koka upp.


     


    Rör ner 2 creme bonjour ostar (vitlök)


     


     


    Sambal-kotletter


     


    4-6 fläskkotletter


     


    3 dl grädde


    2 burkar creme fraich


    1 tsk sambal oelek


    1 dl soja


     


    Lägg kotletterna i form. Blanda övrigt, häll på.


    200* i en timme.


     


     


    Saras kyckling


     


    Vira in kycklingfilé i bacon. Pressa vitlök på. Krydda med salt, vitpeppar och paprika. Lite flytande honung på. Matlagningsgrädde.


    225* tills det är klart.


     


    Lingongryta


     


    500 g fläskkarré/skinkstek/kotlettrad strimlas.


     


    (Marinera i 1 msk soja minst  1 timme.)


     


    2 dl grädde


    1 tsk soja


    0,5 dl lingonsylt


    1 köttbuljongtärning


    0,5 tsk salt


    1 krm vitpeppar


     


    Blanda allt.


    125* 2,5-3 timmar.


     


    Servera till ris/potatis och råkostsallad med smak.


     


     


    Bättans kyckling


     


    4 kycklingfilé i bitar, bryn


    1 dl mangochutney


    1 tsk curry


    0,5 tsk sambal?


    2 dl creme fraiche


    2 dl grädde


    bananer


     


    225* 15 minuter


     
  • ccecy

    www.barnmat.net finns lite olika recept. :) jag brukar göra storkok åt bara dottern, som ja fryser ner o så tar ja upp av det åt henne dom dagarna ja inte orkar laga något riktigt vettigt!  Men annars fisksoppa, spagetti + maletköttsås,  potatis-köttfärsfrästelese (stektmaletkött, lök, strimladpotatis och grädde samt kryddor enligt eget tyckte), maletköttfärsbiffar, purjolökssoppa! finns mycket sorter! :) 

Svar på tråden matt till mig o ettåringen