Jag gillar göra i lergryta. Det tar lång tid, men blir så härligt mört. Jag sätter in köttet sådär 4 timmar innan vi ska äta, sedan kan jag hämta på förskolan eller vara ute i någon park eller...
Flygande jakob är gott.
Kycklingsoppa
3 filé
1 äpple
1 lök
1 tsk curry
800 g passerade tomater
1 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
1 krm socker
0,5 tsk salt
0,5 dl persilja
Fräs kyckling, äpple, curry.
Koka allt några minuter
Smaksätt med socker, persilja, ev. Salt.
Kalops i lergryta
600 g grytbitar
2 msk mjöl
1 tsk salt
2 lök
2 morötter
10 pepparkorn
1 lagerblad
3 dl vatten
2 tsk soja
Blanda mjöl och salt i en påse, skaka med köttet.
Allt utom morötter i grytan. 150* i 4 timmar.
Sista timmen i med morötterna.
Högrevsgryta
600 g högrev
200 g rökt sidfläsk
1 gul lök
1 vitlök
10 kvistar timjan
2,5 dl rödvinsvin
1,5 msk kalvfond
5 dl vatten
400 g kantareller
2 salladslökar
Skär högrev och sidfläsk i bitar. Skiva lök o vitlök tunnt.
Bryn köttet. Tillsätt lök, vitlök och timjan, fräs ca 2 minuter.
Häll över vätskan. Koka upp, skumma. Sjud ca 2 timmar.
Rensa kantareller och strimla salladslöken. Fräs kantarellerna i smör, tillsätt löken i slutet. 2 krm salt och 1 krm peppar. Blanda i grytan.
Kan med fördel göras i lergryta. 125* 4 timmar.
Kabanossigryta
800 g fläskfilé bryns i skivor
3 msk mjöl
3 dl köttbuljong
200 g vitlökskorv (kabanossi)
2 paprikor
1 dl hackad smörgåsgurka
200 g syltlök
1 tsk mejram
0,5 tsk salt
2 krm peppar
3 dl grädde
2 dl creme fraich
Bonjourgryta
800 g fläskfilé
1 purjolök
2 paprikor
Bryn. Tillsätt:
2 köttbuljongtärningar
3 dl mjölk
3 msk mjöl
3 dl grädde
3 tsk paprikapulver
1 tsk curry
Koka upp.
Rör ner 2 creme bonjour ostar (vitlök)
Sambal-kotletter
4-6 fläskkotletter
3 dl grädde
2 burkar creme fraich
1 tsk sambal oelek
1 dl soja
Lägg kotletterna i form. Blanda övrigt, häll på.
200* i en timme.
Saras kyckling
Vira in kycklingfilé i bacon. Pressa vitlök på. Krydda med salt, vitpeppar och paprika. Lite flytande honung på. Matlagningsgrädde.
225* tills det är klart.
Lingongryta
500 g fläskkarré/skinkstek/kotlettrad strimlas.
(Marinera i 1 msk soja minst 1 timme.)
2 dl grädde
1 tsk soja
0,5 dl lingonsylt
1 köttbuljongtärning
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
Blanda allt.
125* 2,5-3 timmar.
Servera till ris/potatis och råkostsallad med smak.
Bättans kyckling
4 kycklingfilé i bitar, bryn
1 dl mangochutney
1 tsk curry
0,5 tsk sambal?
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
bananer
225* 15 minuter