• Läkerol

    Vad väljer jag till rödvinssåsen? Balsamvinäger/rödvinsvinäger??

    Hej. Det fanns två alternativ att välja på i rödvinssåsen. Har aldrig gjort egen rödvinssås så vet inte. Tacksam för tips.

  • Svar på tråden Vad väljer jag till rödvinssåsen? Balsamvinäger/rödvinsvinäger??
  • MissUnderstood

    Såhär gör jag alltid min rödvinssås:


    Rödvinssås
    (4 personer)


    Rödvinssås:
    4 scharlottenlökar
    1 vitlöksklyfta
    1 msk smör
    1 msk tomatpuré
    2 tsk farinsocker
    4 dl fylligt rödvin
    2 dl vatten
    1 kvist rosmarin
    1½ msk kalvfond
    1 tsk balsamvinäger
    2 tsk maizenastärkelse


    Gör såhär:
    Skala och finhacka scharlottenlök och vitlök.
    Fräs löken i 2-3 minuter i smör och rör ner tomatpuré och farinsocker.
    Häll på vin och vatten och lägg i rosmarinkvisten.
    Låt sjuda tills hälften återstår.
    Tillsätt kalvfond och balsamvinäger.
    Blanda majsstärkelsen med lite vatten och red av såsen.
    Låt koka upp och vispa till sist ner en klick smör.


    En Smak Av Karin - ensmakavkarin.wordpress.com
  • Frontline

    Jag köpte färdig rödvinssås att ta till ifall jag misslyckas med min, är ju inte så kul att stå där här med hungriga gäster och man gör fel

    Det vart denna att ta till i reserv ifall det blir galet
    jensensfoods.se/se/produkter/jensen%27s-klassiska-saaser/roedvin-saas.aspx


    Livet är underbart när underlivet är bart :)
  • Läkerol
    MissUnderstood skrev 2012-12-29 15:14:45 följande:
    Såhär gör jag alltid min rödvinssås:Rödvinssås

    (4 personer)Rödvinssås:

    4 scharlottenlökar

    1 vitlöksklyfta

    1 msk smör

    1 msk tomatpuré

    2 tsk farinsocker

    4 dl fylligt rödvin

    2 dl vatten

    1 kvist rosmarin

    1½ msk kalvfond

    1 tsk balsamvinäger

    2 tsk maizenastärkelseGör såhär:

    Skala och finhacka scharlottenlök och vitlök.

    Fräs löken i 2-3 minuter i smör och rör ner tomatpuré och farinsocker.

    Häll på vin och vatten och lägg i rosmarinkvisten.

    Låt sjuda tills hälften återstår.

    Tillsätt kalvfond och balsamvinäger.

    Blanda majsstärkelsen med lite vatten och red av såsen.

    Låt koka upp och vispa till sist ner en klick smör.



    Har inhandlat, men vad menad "låt sjuda till hälften är kvar" ?

    Ca tid som det ska sjuda?

    Hinner alkoholen avdunsta om det bara sjuder?
  • MissUnderstood
    Läkerol skrev 2012-12-29 16:55:21 följande:



    Har inhandlat, men vad menad "låt sjuda till hälften är kvar" ?
    Ca tid som det ska sjuda?
    Hinner alkoholen avdunsta om det bara sjuder?
    Att såsen ska sjuda tills hälften återstår innebär att du ska koka såsen på svag värme tills hälften av vätskan som du hällde i från början finns kvar i kastrullen. Ja, alkoholen hinner försvinna på den tiden, jag skulle tippa på att det tar ca 20-30 minuter beroende på vilken värme du har på plattan.
Svar på tråden Vad väljer jag till rödvinssåsen? Balsamvinäger/rödvinsvinäger??