• Anonym

    vill ej följa med sin mamma

    När vi kommer till vårat barnbarn 2 år blir hon jätteglad och kramar oss. Men ibland när mamman hämtar henne blir hon ledsen och vill hon inte följa med. Hon vill inte krama sin mamma. Blir det för mycket känslor, är hon besviken på sin mamma eller vill hon verkligen inte vara med sin egen mamma. Barnet har varit mycket på dagis och barnvakt, mamman har haft det tufft ett par år med ekonomi och jobb. Kanske känner sig lite drabbad av pappan som svek henne helt och inte tagit något ansvar. Mamman verkar för övrigt alltid vara mån om sitt barn och ta hand om henne bra men det blir mycket telefon o data.

  • Svar på tråden vill ej följa med sin mamma
  • barnpsykologen margit

    Hej!
    De flesta barn tycker inte om förändringar. Om ert barnbarn har varit hos er och haft det bra så är det något som bryts när mamma kommer och då uttrycker barnet det genom att gråta eller inte vilja gå.
    Alla barn tycker om sina mammor. Det ska mycket till för att något annat ska vara fallet, tex allvarliga missförhållanden i hemmet som missbruk eller misshandel. Men det låter inte som det i ert fall.
    Försök stödja både dottern och mamman när de ska lämna och prata om när ni ska ses nästa gång och vad barnet och mamman ska göra nu. Undvik att konkurrera med mamma om vem som är snällast. Gör avskeden korta och visa att ni vill att hon ska gå med sin mamma.
    Mammor kan inte heller alltid ägna all sin tid till sitt barn utan måste också göra egna saker. Visa förståelse för det och stöd henne som ni gör med att ibland ta hand om barnet så gör ni dem båda gott.
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark
     

Svar på tråden vill ej följa med sin mamma