bebisars immunförsvar
Det som händer är att barnets matsmältningssystem (främst tarmarna men också andra viktiga organ) utvecklas och är mer redo för annan föda vid sex månaders ålder än vid fyra eller fem månader. Det finns absolut en orsak till varför WHO och andra organisationer och myndigheter rekommenderar exklusiv amning till sex månaders ålder, det är inte hittepå eller en godtycklig gräns.
I korthet: Tarmslemhinnorna hos ett spädbarn är innan sex månaders ålder såpass genomsläppliga att hela makromolekyler (goda och dåliga; både nyttiga proteiner och sjukdomsframkallande bakterier) kan passera rakt genom tarmväggen och ut i blodomloppet. Och till exempel bukspottkörteln producerar inte tillräckligt med enzymer för att bryta ner bland annat stärkelse som finns i annan föda. Det blir alltså en onödig belastning för det omogna matsmältningssystemet att försöka processa mat det inte är redo för än och barnet är fortfarande beroende av det passiva immunförsvaret som bröstmjölkens antikroppar ger (just för att förhindra att patogener tas rakt upp i blodomloppet) så det finns risker med att introducera annan mat och konkurrera ut bröstmjölken för tidigt. Introduktion av annan mat (allt annat utom bröstmjölk, dvs detta gäller också introduktion av ersättning) förändrar dessutom tarmfloran hos barnet, vilket också har konsekvenser för immunförsvaret - med enbart bröstmjölk som föda byggs det upp en skyddande barriär av nyttiga bifidobakterier i tarmen som stödjer immunförsvaret genom att konkurrera ut sjukdomsframkallande bakterier. Men när barnet får i sig annan föda minskar andelen nyttiga bakterier avsevärt.
Att det är skillnad på immunförsvaret hos barn som helammats fyra resp. sex månaders ålder (ännu större skillnad är givetvis jämfört med barn som delammats eller inte ammats alls) visar bland annat denna studie gjord i Holland: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2010/06/21/peds.2008-3256.full.pdf+html (anekdotiska bevis som "mitt barn ammade bara en månad och är frisk som en nötkärna" är inte samma som vetenskapliga studier och forskning som baseras på tusentals barn...)
Läs också mer här: http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/delay-solids/
och exempelvis om tarmfloran: http://www.health-e-learning.com/articles/JustOneBottle.pdf
samt en översikt av studier WHO:s rekommendationer bygger på: http://www.who.int/nutrition/publications/infantfeeding/WHO_NHD_01.08/en/index.html
Oavsett om du börjar nu eller om några veckor (fyra-fem veckor är en kort tid för dig men bebisen hinner utvecklas MYCKET under den tiden - jag skulle absolut ge rådet att vänta) så när det gäller att "trappa ner" skulle jag inte rekommendera att trappa ner amningen genast du börjar introducera annan mat. Ge barnet en chans att vänja sig vid annan mat, ha inte för bråttom! När barnet blir större suger det förstås effektivare och behöver kanske inte ammas lika ofta för det får i sig större mängder i taget, men fortsätt ändå amma på barnets signaler, för att aktivt trappa ner kan göra att mjölkproduktionen minskar mer än du tror. Bröstmjölk är fortfarande bästa födan för barnet och har optimalt med näring (och bioaktiva ämnen som främjar barnets utveckling!) som barnet behöver för att växa, så varför konkurrera ut för tidigt med annan mat? På engelska finns ett talesätt "food before one is just for fun" som stämmer bra - mat innan ett års ålder är roligt (och lärorikt) för barnet, men bröstmjölk (eller ersättning) bör stå för huvuddelen av näringsintaget (bröstmjölk innehåller förhållandevis rikligt med kalorier så innan ett års ålder BEHÖVER barnet heller inte äta särskilt stora mängder annan mat så länge det ammar). Låt "riktig" mat vara något roligt för barnet, inte stressigt med trugande och tvingande. Barn är redo för fast föda när de kan sitta själv och har utvecklat motoriken så att de själva kan greppa tag i mat och föra den till munnen (oftast just vid sex månaders ålder - kanske inte ett sammanträffande att matsmältningssystemet också är redo då?). Läs gärna om baby led weaning (dvs plockmat istället för puré till bebisar) som är ett barnvänligt sätt att introducera mat, det ger barnet möjlighet att använda alla sina sinnen till att upptäcka och utforska maten: http://www.babyledweaning.com/some-tips-to-get-you-started/ Välling förstår jag inte varför det är ett sånt måste i Sverige? Välling har näringsmässigt inga fördelar jämfört med bröstmjölk och majoriteten av världens barn klarar sig alldeles utmärkt utan välling. Strunta i vällingen och amma istället så länge det känns okej för dej och ge sedan utöver amningen grönsaker och frukt först, sedan kan du succesivt introducera ägg, fisk, kött och andra livsmedel enligt livsmedelsverkets rekommendationer.
Om barnet bits förstår jag om det är jobbigt (been there...) men det är övergående! Barnet kan inte bita så länge det ammar effektivt, men när det släpper bröstvårtan en aning kommer det åt att bitas - om du är uppmärksam på när barnet ändrar taget så kan du ta bort bröstvårtan ur munnen innan barnet hinner bita. Om barnet hinner bita, sluta amma och erbjud en bitleksak istället om det verkar som om det beror på att det är en tand på gång. Sluta alltid amma genast om barnet bits och gör något annat en stund innan du erbjuder bröstet igen (om barnet signalerar att det fortsättningsvis vill amma) - barn som gillar att amma fattar snabbt galoppen och slutar bitas Här finns fler tips: http://kellymom.com/ages/older-infant/biting/