• BFmars2012

    Hjälp med 80-talsefterätt!

    När jag var liten brukade mamma göra persikohalvor med mandelmassa. Någon som vet exakt hur man gör? Är det bara att lägga på mandelmassan och in i ugnen eller? Temperatur? Tid?


  • Svar på tråden Hjälp med 80-talsefterätt!
  • Zayco


    En töjbar efterrätt. Öka bara antalet persikor, mandelmassa och glass.


    Ugn: 250°
    1 burk konserverade persikor
    tunna skivor av mandelmassa
    1 äggvita
    1/2 l vaniljglass


    Lägg persikorna med kupan upp i en form. Skär tunna skivor av mandelmassa och lägg över varje persika. Pensla mandelmassan med äggvita. Låt stå i ugnen ungefär 10 minuter eller tills mandelmassan har fått fin färg. Servera tillsammans med vaniljglass som fått mjukna lite utanför frysen.

  • Zayco

    Gör så här


    Rör matfett och socker vitt och poröst. Tillsätt sedan äggen ett i taget och rör slätt mellan varje ägg.

    Sikta ner mjöl blandat med bakpulver och kanel i smeten. Rör smeten slät och bred ut den i en bakpappersklädd långpanna, ca 25x35 cm.

    Riv mandelmassan och tillsätt vattnet. Rör till en slät och fin konsistens. Klicka ut massan jämnt fördelat på smeten.

    Skär persikohalvorna i klyftor och tryck ner dem lätt i smeten. Strö över kokosflingor.

    Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.
    Ingredienser (för måttangivelser vänligen logga in) Smör eller margarinStrösockerÄggVetemjölBakpulverKanelMandelmassaVatten,Konserverade persikohalvorKokosflingor
  • Zayco
    FYLLDA PERSIKOR I UGN

    En lätt och skön dessert som tillagas av skalade persikor. Persikorna delas och fylls med en god blandning och bakas i ugnen. Friskt och gott!

    4 portioner

    4 riktigt stora persikor

    Fyllning:
    25 g smör
    2 msk brun farin
    1 litet ägg
    1 dl riven mandelmassa eller grovt krossade mandelkakor
    2 msk apelsinjuice

    Koka upp litet vatten i en kastrull. Doppa persikorna i det kokande vattnet under 1 minut. Dra av skalet. Halvera och kärna ur dem.

    Blanda samman smör och farin till en lös massa. Blanda ned äggulan. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ned den. Blanda riven mandelmassa eller krossade kakor med juice. Rör ned detta i äggsmeten. Lägg fyllningen i persikohalvorna.

    Ställ persikorna på ett smort, ugnssäkert fat. Välj ett fat som du sedan kan sätta direkt på bordet. Häll några msk vatten i fatet och baka i 175° ca 20 minuter tills ytan fått fin färg.

    Gott att servera med vispad grädde, glass eller crème fraîche.

    Ca 15 minuter att förbereda
    Ugnstemperatur 175°
    Ca 20 minuter i ugnen

    Variation:
    Gör i stället en fyllning av 25 g grovhackad mandel som blandas med 25 g mjukt smör, 2 msk socker och 4 msk ströbröd. Rör ned en äggula och därefter en hårt vispad äggvita. Fördela blandningen i persikorna. I övrigt som i receptet.

    Snabbare:
    Använd persikor på burk. Låt persikorna rinna av väl och lägg dem sedan i ett smort, ugnssäkert fat. Tillred en sats fyllning och fördela i persikorna. I övrigt som i receptet.

    Kom ihåg!
    Använd riktigt stora persikor till den här rätten. Om persikorna är mindre bör du beräkna 1 1/2 persika per portion.

    Tips och idéer:
    Om du har persikor som blivit litet övermogna kan du göra en härlig dryck av dem. Flå, kärna ur och skär persikorna i tunna båtformade klyftor. Lägg dem i en glaskanna. Häll över fryst koncentrerad apelsinjuice och späd med dubbelt så mycket vatten som står angivet. Ställ drycken svalt ett par timmar innan du serverar den.

    Frys in!
    Frys gärna in persikorna sedan du fyllt dem. Förpacka i folieform som du sedan kan ställa i ugnen, efter det att rätten först halvtinat. Förvaringstid ca 3 månader.
  • BFmars2012

    Tusen tack! Du är bäst!

  • Tow2Mater

    Jag minns "glass i ugn"; man fyllde typ en sockerkaka med glass och la den i ugnen. Kakan blev varm, men glassen fortfarande kall.

Svar på tråden Hjälp med 80-talsefterätt!