• Anonym (Funde­rsam mamma)
    Äldre 6 Jan 18:30
    2686 visningar
    1 svar
    1
    2686

    Utvecklings samtal dagis

    Hej. Måste jämt skriva av mig. Var på utvecklingssamtal om vår adopterade pojk på fem år i nov. Han är sen i språket har svårt för vissa bokstäver men vi går hos logoped och varit i kontakt med specialpedagog men ingen av dom är oroliga. Det dagis personalen var frågande över var att vår pojk inte tog för sig i den stora gruppen och lekte gärna med några men inte många och när han lekte så gjorde han gärna samma som kompisen. Är de onormalt för 5 åringar att han härmar och gör som kompisen. Tex att en kompis gjorde ett garage till sina bilar då gjorde vår pojk oxå de. Han lekte alltså inte med kompisens garage. Hemma är han som vilken som helst. Leker gärna med dom kompisar han har utanför dagis och hemma tar han för sig mer och mer i leken. Han var inte så duktig på att klippa med sax heller. Han hatar att pyssla kan ja tillägga. Skulle du tycka att vårt barn borde träffa BVC. Är han onormal? Har läst på alla olika diagnoser och ja hittar inget som stämmer överens med vår pojk..

  • Svar på tråden Utvecklings samtal dagis
  • Äldre 11 Jan 16:39
    #1

    Hej!
    Du kan vara helt lugn. De beteenden du beskriver låter högst normala. Och du har ju också fått experthjälp och lugnande ord angående talet.
    Dagispersonal har ibland väldigt fyrkantiga tolkningar av vad som är normalt för barn i olika åldrar. T ex vet de att barn leker härmlekar innan de leker rollekar. Detta innebär ju inte att barn slutar att härma när de börjar med rolleken utan snarare att de har med sig tidigare utvecklingssätt upp i åldrarna parallellt med de nya de tillägnar sig. Även vuxna härmar varandra när de ska lära sig nya saker utan att det för den skull är något fel eller betyder att de inte kommit vidare i sin utveckling.
    Fortsätt att lita på det ni ser att er pojke kan och gör och berätta för dagispersonalen om hans styrkor och framsteg och tala om att de inte behöver vara oroliga.
    När det gäller finmotoriken är det vanligt kanske särskilt att små pojkar som ofta är lite senare än flickorna i detta avseende, inte tycker att det är roligt för att de inte kan ännu. Det kommer. Kanske är han jätteduktig på att spela fotboll i stället. 
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Utvecklings samtal dagis