• Tom Araya

    samduschning

    Anonym skrev 2013-01-10 07:57:50 följande:
    Men nu handlar det inte om rädslor hos vuxna utan de rädslor många tydligen hade som barn. Här finns också en oro att våra barn upplever samma sak och det är något man kan diskutera.
    Absolut men jag tror mer på att angripa själva grundproblemet snarare än ödsla resurser på symtomen.
    Så fort man pratar om obehag så begränsar sig inte det till enbart nakenhet inför andra, som vissa enbart fokuserar på.
  • Tom Araya
    Anonym (Avskildhet) skrev 2013-01-10 08:22:29 följande:
    Varken barn eller vuxna borde tvingas att visa sig nakna inför någon. Absolut så borde elever duscha efter gymnastiken, men hur svårt är det att få upp bås (väggar mellan duscharna) eller använda budgetvarianten draperier? Att behöva vara naken offentligt innebär en stor ångest hos många och jag tycker att det är både ignorant och förolämpande att inte ta dessa personers oro på allvar, utan vifta bort det som "påhitt" eller "överdrivet". 
    Det där med lösningar i form av väggar, draperier o.s.v. har diskuterats ett flertal gånger i tråden och där finns ett flertal problem som jag inte sett några förslag som lösningar på.

    Jag tror inte det är ett påhittat problem, möjligtvis något överdrivet i vissa fall. Grundproblemet är egentligen inte hur duscharna ser ut utan vad folk känner för det. Om vi ska lösa alla människors obehag inför allt genom anpassning får vi hålla på i oändlighet och det kostar oerhört mycket resurser. Mer effektivt är jobba på känslan istället.
  • Tom Araya
    Anonym skrev 2013-01-09 16:51:22 följande:
    Jag håller fullständigt med TS! Borde införskaffas separata duschbås i skolan och badhus!
    Ser absolut ingen anledning till varför man inte skulle ha det.
    Det finns förklarat i tråden varför man inte har det.
  • Tom Araya
    Nordsaga skrev 2013-01-09 17:29:28 följande:
    Vi är helt inkörda på vårt system med gemensamma duschutrymmen och begränsad kroppslig integritet. Själv har jag aldrig reflekterat över att det KUNDE vara på något annat sätt., och sanningen är nog att varken gymnastiksalar eller omklädningsrum på våra skolor är anpassade för annat än denna öppna nakenhet.

    Det skulle kosta ENORMA summor att omorganisera omklädning för skolbarn/ungdomar, men kanske kunde det åtminstone finnas alternativ till de gemensamma duscharna. Antingen genom en avskild dusch (som man säkert skulle få köa till) eller genom att kunna befrias från skolduschandet helt och hållet (och på egen risk lukta skunk).

    En annan sak som man kanske ska fundera över är hur vi vill se på nakenhet i vår kultur. Stigmatiserat, problematiserat och kopplat till skam såsom britter och tyskar? Naturligt, öppet och utan skam/skuldbeläggande som de nordiska länderna erbjuder genom denna sorts nakenfostran i offentliga omklädningsrum/duschar/bastuar?

    Jag tror personligen att det finns fördelar med att låta nakenhet vara en naturlig del av mänskliga relationer. I strikt påklädda kulturer ses nakenhet ofta något fult, osmakligt och skamligt. Vill vi ha det så?
    Mycket kloka tankar.
    Dock undrar jag över det där med skam över nakenhet hos tyskar, det är inget de mig veterligen gjort sig kända över, snarare tvärt om.
  • Tom Araya
    Wittra skrev 2013-01-09 18:38:07 följande:
     Vilka arbetsplatser tänker du på? Jag har jobbat inom hotell och restuarang, städfirmor, kommunstäd och numera jobbar jag administrativt i vården. På samtliga arbetsplatser har det funnits duschmöjligheter såklart men då inte i ett stort öppet, kaklat duschrum utan varit en duschhörna på en toalett. Alternativt har det stått en duschkabin i omklädningsrummet, man alltså dels kunnat utföra själva duschandet för sig själv och i vissa fall  låsa om sig ( toaletterna med duschhörnan ). Jag har aldrig sett duchutrymmen för vuxna utan kabin, draperi eller andra möjligheter att få freda sig medan man duschar. Man är inte till allmän beskådan på det viset som jag tycker i badhus, gym eller då skolidrotten. Vi hade bara ett stort rum i högstadiet liksom gymnasiet. Där stod man, duschandes med andra 1 - 2 meter ifrån en. 

    så nej jag "skämtar inte"! Obestämd 
    Som sagt, du får nog göra lite studiebesök då för jag kan tala om att det inte ser ut så på många arbetsplatser där många duschar. Förövrigt så finns både skolor och simhallar som har någon form av mellanvägg mellan varje dusch, dock inget draperi.
  • Tom Araya
    Anonym skrev 2013-01-09 18:23:25 följande:
    Jag går själv i högstadiet och det är inte en enda som duschar efter idrotten, jag har idrott som sista lektion oftast så jag duschar hellre hemma då, byter inte ens om. Har jag idrott på morgonen byter jag bara om och tar lite deo, som alla andra. Det är ett stort problem i vår skola att ingen duschar, vi diskuterar det ofta men det finns inte så mycket att göra, speciellt eftersom vi inte har en egen idrottshall utan går till ett annat ställe. ett tag funderade vi på att ha en lärare med i omklädningsrummet, men aldrig i livet att jag byter och och duschar framför en lärare. inte ens om vi hade draperi skulle någon av oss duscha, det är jag säker på. Mina föräldrar säger att jag inte behöver duscha om jag inte vill.
    Varför är det så?
  • Tom Araya
    Anonym skrev 2013-01-09 18:40:16 följande:
    Vad skönt att det är ok att strunta i duschen, på vissa skolor är det ju en fruktansvärd press på det. Både från andra elever och personal.
    Hemskt att folk känner "press" på att sköta normal hygien.
  • Tom Araya
    Wittra skrev 2013-01-09 18:43:23 följande:
    Tom Araya: det är väldigt viktigt för dig detta va? Att somliga är obekväma med att duscha i gemensamma utrymmen? Du tänker att det utgör en hygienrisk? Att de här krakarna som inte pallar att duscha med andra, kollegor, främlingar, klasskompisar etc behöver någon slags hjälp? 

    och sist; varför blir du så provocerad av det? En del människor vill inte visa sig nakna för folk dem inte känner, är det verkligen så jävla främmande för dig?? O när det gäller skolor så kan det VISST prioriteras att hänga upp några sketna draperier. Så illa är det inte ställt med skolan så det vore en omöjlighet, vi pratar liksom inte att blåsa ut befintliga duschutrymmen helt och ersätta med nya. Vi pratar om avskärmningsmöjligheter vilket absolut inte behöver kosta stora summorna. Är väl en prioriteringsfråga som det för det mest!  
    Jag tycker det är viktigt att ta tag i grundproblemet istället för symtomen, ja.
    Dessutom undrar jag varför just detta problem ska vara prioriterat över andra, liknande problem?

    Man är ju lika naken bakom ett draperi som utan. Vill någon glo på en naken så är ett draperi inget hinder. Däremot kan det vara ett skyl för värre övergrepp.
    Ska du även byta om i duschen? Annars är du ju naken även utanför med endast en handduk som skydd och den fungerar ungefär lika bra eller dåligt som ett draperi.

    Kostnad: Räkna bara antalet skolor i din kommun, slå upp väggar kan kosta från tio tusentals till hundra tusentals kronor per skola beroende på utförande, draperier är billigt men underhållet i form av tvätt/byte kan gå på tio tusentals kronor per år och skola.
    Det kan alltså handla om miljoner för varje kommun.

    Nej, skolan har inte gott om resurser, då skulle de vara bättre än vad de är idag.

    Slutligen, ska vi individanpassa allt som folk kan känna obehag inför?
  • Tom Araya
    Anonym skrev 2013-01-10 10:33:49 följande:
    Ja det låter ju fint det du säger men det saknar innehåll! Vad mer exakt är det du tänker på när du pratar om grundproblem? Vad tror du att det bottnar sig i?

    Självförtroende.
  • Tom Araya
    Wittra skrev 2013-01-09 18:47:19 följande:
    Är du verkligen helt omedvetande om hur elaka ungar kan vara mot varandra och hur utsatt man blir som naken? Hur pikarna kan börja hagla över en ? En vuxen person i duschutrymmet hade antagligen kunnat säga ifrån på skarpen så ingen behövde få elaka kommentarer om sina nakna kroppar. Du verkar helt oförmögen att ta in att folk haft fruktansvärda upplevelser av skolduschandet och även att alla här inte vill visa sig nakna i gemensamma duschar. 

     
    Detta är inget problem som är isolerat till enbart dusch i skola.
    Lös problemet istället för att fokusera på ett enskilt symtom.
Svar på tråden samduschning