• Anonym (osäker)

    Kan man äta pizza med salami?

    Som rubriken lyder, kan man äta en pizza med salami på när man är gravid?

    Har sånt sug men har för mig att salami är kallrökt, går det att äta när det är tillagat på pizzan? 

  • Svar på tråden Kan man äta pizza med salami?
  • Sannor

    Jag bruka äta det är gravid i v 26

  • Fia 28

    På gravidsidor står det att man ska frysa det i tre dygn innan man äter det.

  • gosegrisen

    Det som kan hända är att salamin kan innehålla listeriabakterier. De dör i frysen men inte lika lätt i värme. Listeria kan leda till att fostret dör. Men listeria är inte en sjukdom som bara drabbar gravida, utan även icke-gravida drabbas av den och får då blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. 

    Det du kan fråga dig är: känner du någon som någonsin har drabbats av listeria? Risken är extremt liten men dödligheten är hög om man drabbas, så bedöm själv om salamipizzan är värd det eller inte. 

  • Anonym (osäker)

    Det är ju just det som gör mig osäker, anledningen att man ska frysa är ju just att man inte vill hetta upp kallrökta grejer, men det framgår inte om det funkar lika bra att laga till dem som att frysa dem. :p

  • La Lola

    Den upphettas väl på pizzan?
    Eller läggs den på när pizzan tagits ut ur ugnen?


    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Anonym (osäker)

    Den gräddas på pizzan, är väl 10 minuter i ugnen, ingen aning om hur varm en pizzaugn är dock.

  • La Lola

    Salami kan innehålla toxoplasma.
    Den ev parasiten dör vid upphettning (och nedfrysning).

    Listeriabakterier dör av upphettning men överlever frysning.


    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Fia 28
    Anonym (osäker) skrev 2013-01-25 15:38:46 följande:
    Den gräddas på pizzan, är väl 10 minuter i ugnen, ingen aning om hur varm en pizzaugn är dock.
    gosegrisen skrev ju redan att bakterierna inte dör lika lätt i värme som i frysen!
  • La Lola
    gosegrisen skrev 2013-01-25 15:21:50 följande:
    Det som kan hända är att salamin kan innehålla listeriabakterier. De dör i frysen men inte lika lätt i värme.
    Listeria:
    "Listeria tål höga salthalter och frysning men kan inte växa i sur miljö, till exempel ättiksinläggningar. Bakterien dör vid vanlig matlagningstemperatur, cirka 70° C. "

    Listeriafakta:
    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Listeria-monocytogenes/Listeria-monocytogenes/
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Anonym (osäker)

    Tack! :)

    Då blir det en tripp till pizzerian!  

  • La Lola
    Anonym (osäker) skrev 2013-01-25 16:12:28 följande:
    Tack! :)

    Då blir det en tripp till pizzerian!  
    Ät o njut!
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
Svar på tråden Kan man äta pizza med salami?