Inlägg från: MaryCaroline |Visa alla inlägg
  • MaryCaroline

    Gravid med kurdisk asylsökare som nu ska bli utvisad. Hjälp mej nån som vet.

    Min sambo är kurd från Iran och vi har ett barn som är 3,5 månad. Han var asylsökande först. Fick avslag, blev utvisad. Ansökte om arbetstillstånd från Iran. Tog bara några månader. Efter ett halvår var han i Sverige igen. Några månader senare ville vi byta uppehållstillstånd, av olika orsaker (då var jag inte gravid ännu). Lämnade in en ansökan om anknytning. Det tog 7 månader till vi fick komma på intervju (var inte gravid ännu nu heller). Ett år efter det hade vi inte hört ett flås, varpå vi fick komma på uppdatering och då hade vi fått vår dotter (att vi fått barn anmälde vi såklart till Migrationsverket). Fick svar ett par veckor senare. Anknytningen är fortfarande inte färdig, men han fick förlängt på sitt arbetstillstånd. Konstigt... Vill poängtera att det är mycket krångligt med alla ärenden och att det tar lång tid, oavsett vilken typ av svar man får...

    Och i Sverige kan de nog inte utvisa honom till Iraq, han blir nog tillbakaskickad till Norge först och sedan utvisad därifrån... 

    Det normala är ju att man ansöker från hemlandet, men det finns undantag. Frågan är ju hur de ser på ert fall då han ansökt om asyl i Norge och fått avslag och utvisningsbeslut... Kan tänka mig att det ser annorlunda ut... Vad jag förstått det är det svårt då man har varit i ett land innan och gjort någon typ av ansökan. Minns inte exakt vilka länder som inte omfattas...

    Flytta till Iraq? Kurdistan? Det är väldigt annorlunda där. Vad vet du om Iraq och Kurdistan? Vad tror du "händer2 honom om han blir utvisad? Och vad händer med dig och ditt barn om något händer honom om ni flyttar dit?


  • MaryCaroline
    Danasmama skrev 2013-01-28 23:16:12 följande:
    Okej får försöka göra ett nytt försök imon då. Två av kraven (vad jag läst mig till på MV hemsida) är att man måste ha en bostad av viss storlek, vilket jag har. Men att man oxå måste ha jobb, jag får föräldrarpengar o har jobbat i norge men ska söka jobb i sverige eftersom jag flyttar hit nu när min föräldrarpermisjon tar slut. Undrar om det kan spela någon roll i ansökan..
    Jobb? Bostad av viss storlek? Hm, som Oupaoupa säger gäller det inte svenska medborgare. De enda fall de vill veta det om svenska medborgare är om man bjuder in på visum.
  • MaryCaroline

    Om du har tur har de överseende med att han redan varit i ett annat land först. Dessutom ska ni ju ha barn. Jag skulle nog inte vänta med att börja med ansökan och skicka in alla bevis på att ni ska ha barn, moderskapsbevis och sådant. En webbansökan ska gå snabbare att få behandlad (detta fanns inte när vi ansökte).  Sedan när ert barn kommit ska ni se till att ordna ett faderskapsbevis på socialförvaltningen, med tanke på att ni inte är gifta. Man får brev hem om det efter att barnet är fött, det går automatiskt. Migrationsverket vill ha kopia på det. 

    Grejen är att om Migrationsverket antar eran ansökan och de får reda på att han varit i Norge och att han använt sig av falska uppgifter kan de komma att fråga både dig och honom om det. De  frågar konstiga saker ibland som egentligen inte har med förhållandet att göra. Det gjorde de med oss också (min kille hade ju arbetstillstånd på ett ställe i en annan stad, men sedan öppnade han eget i min stad och arbetade där. Det är inte tillåtet heller och de frågade ut både mig och honom om det).

    Jag förstår verkligen hur du mår. Jag har varit med om mycket processer med asyl och uppehållstillstånd som har med min pojkvän att göra. Han hade varit i Sverige ca 6 månader när jag träffade honom och sedan har jag försökt hjälpa honom med allt. Alla överklaganden och alla telefonsamtal med MV och advokat och allt. Genom alla år. Sen blev han utvisad och det blev en ny ansökan, på arbete då, och sedan en ny ansökan igen på anknytning och allt. Man mår dåligt när man inte vet hur det ska bli.  


Svar på tråden Gravid med kurdisk asylsökare som nu ska bli utvisad. Hjälp mej nån som vet.