• cloudberry79

    behöver hjälp från er ap-experter! lämna 9-månaders hos pappa?

    För min dotter hade det nog varit ett trauma om jag försvann så länge. Jag helammar henne fortfarande, hon är sju månader nu. Det finns inte på världskartan att jag skulle åka iväg från henne så länge, i så fall skulle jag åka och ta med henne och lämna resten av familjen hemma.


    (M)amma till V -07 och E -12
  • cloudberry79

    Sen fattar jag verkligen inte att folk som INTE är AP konstant ska in och svara i AP-trådarna. Som att jag skulle gå in en massa flaskmatningstrådar och dumförklara de som skriver där. Eller varför inte i adoptionstrådar eller något annat där jag inte har något vettigt att bidra med. Är man AP-inriktad i sitt föräldraskap så lämnar man inte ett spädbarn med någon som de bara träffar en timme om dagen...


    (M)amma till V -07 och E -12
  • cloudberry79
    Liselurvan skrev 2013-02-06 12:13:04 följande:
    Hej!
    Här på FL skrivs det en helt massa grjejer det är oftast människors personliga åsikter och inget man måste rätta sig efter...dessutom är det många här som verkligen har behov av att göra sin röst hörd och det får dem att låta som de verkligen har RÄTT också...hehe ibland är det så spännande...
    Men du, till din fråga så tycker jag självklart att du ska åka på spa! (min personliga åsikt ) OM du ammar mycket är väl det enda som försvårar det hela lite iså fall..
    Det är kanske oftast värre för mamman än för barnet...Lycka till
    Man MÅSTE ju inte rätta sig efter AP-tänket, men är man AP-inriktad och vill ha andra AP-föräldrars input och åsikter så begriper jag inte varför folk ska komma och dumförklara de som gillar AP och tycker det är bästa sättet att leva med små barn.
    (M)amma till V -07 och E -12
  • cloudberry79
    frida198004 skrev 2013-02-06 12:21:20 följande:
    Okej, tack för din input! Tycker du även att det är för lite trots att bebis träffar mannen hela tiden på helgerna? givet att man inte ammar (jag nattammar bara en gång per natt, bebis eget val - försökte amma längre men efter 7,5 månad så ratade bebis bröstet dagtid. jag erbjuder dock bebis ff men bebis vill inte ha). när är en bättre ålder för bebis att vara hemma med pappa 27 h tycker du?
    Vad som funkar för er är ju oerhört svårt att säga. Hur mycket av tiden är kvalitetstid pappa-barn? Det är ju skillnad på närvaro och närvaro. För oss hade det som sagt inte funnits på kartan, jag ammar mellan 10-15 gånger per dygn och det hade aldrig fungerat att jag hade åkt hemifrån mer än en timme. Om du känner att barnet tyr sig lika mycket till pappan som till dig är det ju inga problem alls, men för att det ska ske så måste pappan vara väldigt aktiv och hela tiden söka sig till barnet utan att tvinga sig på.
    (M)amma till V -07 och E -12
  • cloudberry79
    Kinya skrev 2013-02-06 14:05:43 följande:
    cloudberry79 du pratar om pappans relation till barnet som om han är är en konstig främling som barnet måste vänja sig vid! Det är så otroligt konstigt i min värld! Mitt barns pappa (min man) var med ända från början och lärde känna vår dotter samtidigt som jag gjorde det, d.v.s. direkt när hon föddes. Så när amningen väl var avklarad så var pappa-dotter relationen lika etablerad som mamma-dotter relationen. Man ammar ju oftast i några månader så det finns ju gott om tid för pappa-barnrelationen att etableras ordentligt innan mamman ens kan vara borta från barnet såvida man inte flaskmatar.
    I min värld får man inte automatiskt anknytning för att man har blodsband. Med första barnet var jag och maken hemma tillsammans i över ett halvår efter neo, dessutom flaskmatades han. Då blev vi lika mycket anknytningspersoner. Med tvåan har maken börjat jobba efter bara tre månader och är borta större delen av hennes vakna tid. Självklart är jag betydligt närmare henne än vad han är, det är inget konstigt med det. När han tar över föräldraledigheten kommer de kunna knyta betydligt starkare band. Jag har helammat i sju månader snart och tänker fortsätta delamma minst ett år till, förmodligen längre. Alltså kommer jag inte lämna dottern mer än några timmar åt gången alls och jag tycker det är oerhört viktigt att spädbarn har sin primära anknytningsperson tillgänglig åtminstone det första året. Det hade varit optimalt om vi hade kunnat vara hemma båda två ett halvår den här gången också, men det gick tyvärr inte. Istället blir det 3 månader gemensamt, 9 månader mamma och sen 6 månader pappa. När maken varit hemma några månader lär han ha blivit lika nära dottern som jag, men i dagsläget är han inte det.
    (M)amma till V -07 och E -12
  • cloudberry79
    Hannah76 skrev 2013-02-06 19:58:03 följande:
    Jag måste fråga. Förlåt om jag är totalt okunnig i just detta. Men varför väljer man en "föräldramodell" som nästan helt utesluter den ena föräldern? Där man graderar och värderar föräldrar olika mycket?
     
    Fast det gör den ju inte, men anknytning kräver ju aktivt deltagande från båda föräldrarna. Om en förälder jobbar mycket eller är frånvarande av andra anledningar så kan ju inte den föräldern få lika nära band till barnet, även om de har blodsband. 
    (M)amma till V -07 och E -12
  • cloudberry79
    frida198004 skrev 2013-02-06 19:28:22 följande:
    Hm.. jo, men det är mestadels kvalitetstid fr o m att han kommer hem (oftast 2 h innan läggdags men ibland 1 h) och sen på helgerna så är det ungefär 50/50 (eller både han och jag samtidigt såklart). Förlåt en dum fråga men på vilket sätt kan jag se vem bebis på 9 mån tyr sig till? Om bebis blir ledsen är det den som är närmast som plockar upp och tröstar och det går bra med båda oss men det är klart - är bebis riktigt riktigt panikledsen duger jag bättre. Gaaah - så himla svårt det här!
    Men där har du ju svaret egentligen - det funkar för er båda att trösta. Funkar maten, trösten och omvårdnaden lika så  ska det ju förhoppningsvis gå alldeles utmärkt. Vi har alltså en sjumånaders som funkar jättebra med oss båda, men maten funkar bara från mig, så av den anledningen skulle jag inte kunna åka iväg ens två-tre timmar, men funkar allt grundläggande och barnet är tryggt och söker bådas tröst så ser jag inget problem.
    (M)amma till V -07 och E -12
  • cloudberry79
    Rani skrev 2013-02-06 20:06:09 följande:



    Jag undrar också. När ska pappan bli likvärdig med mamman om han aldrig släpps in. Krävs ju tid för pappan också för att bebisen ska knyta an och då måste ju de få den tiden.
    Det behöver ju inte vara ensamtid. Alla i familjen kan ju vara tillsammans. Är en i familjen alltid borta, så kan ju barnen ha bättre anknytning till dagisfröken än till en förälder. I vår familj är det självklart att i princip all tid som går spenderas med barnen, men så är det ju verkligen inte i alla familjer. Har man det så så får ju barnet anknytning till båda, men bara för att man är pappa eller mamma i blodet så är man inte automatiskt nära barnet. Som exempel så skulle jag aldrig lämna mina barn till barnvakt bara för att det är någon som JAG känner, det måste vara någon som barnen lärt känna tillsammans med mig under en längre tid, så de har en egen trygg relation till den personen.
    (M)amma till V -07 och E -12
  • cloudberry79
    Rani skrev 2013-02-06 23:38:42 följande:



    Självklart. Men nu handlar det om en närvarande pappa. Mamman har ett försprång eftersom hon är hemma mer med barnet. Pappan kommer aldrig komma ikapp om han inte får samma chans. Pappan betror mamman med att vara själv med barnet så varför skulle hon inte visa honom samma förtroende? Amning dyker alltid upp som ett argument i dessa situationer. Men i detta fall nämner inte mamman att det skulle vara ett problem. Jag tror visst det kan vara en fördel att vara själv med barnet för att lära känna det och knyta an. Det kan vara bra för den förälder som har barnet mindre att den andra föräldern inte alltid finns där och styr och talar om hur hen ska göra. Då får barnet och föräldern chans att hitta sitt sätt. Tror barnet endast kommer må bra av detta då det kommer leda till att bådaföräldrarna kan hantera barnet lika bra om än på olika sätt.
    Men vem säger att någon ska styra och ställa? När vi är hemma båda två gör vi på olika sätt, jag behöver inte åka hemifrån för att min man ska kunna byta blöjor och annat bebisjox. Det finns inget som säger att man inte kan vara samtidigt hemma och med barnet och ändå skapa en lika bra relation, det kräver bara mer initiativ från den förälder som inte är hemma lika mycket. Här är det maken som tar allt utom matningen med dottern när han kommer hem från jobbet och jag bryr mig inte ett skvatt om hur han gör saker, bara han får dem gjorda. Jag tror också det kommer funka finfint för TS, men hade pappan inte klarat alla basala moment så hade då inte jag lämnat en bebis med honom. Själv hade jag inte heller åkt iväg så länge, eftersom jag ammar, men det gör ju inte TS i samma utsträckning.
    (M)amma till V -07 och E -12
  • cloudberry79
    Rani skrev 2013-02-07 00:00:52 följande:



    Men om pappan nu gör på sitt sätt och tar mycket ansvar för babyn när han kommer hem efter jobbet, varför måste då mamman vara med? Han klarar ju biffen själv. Visst är det jättebra och mysigt att vara hela familjen men ett ap-tänk kan väl inte kräva att båda föräldrarna alltid ska vara med? Då kan ju inte pappan gå till jobbet heller.

    Jag menar inte heller att mamman måste styra och ställa. Men jag tror att det är lätt hänt att den förälder som känner barnet bäst får hantera de kniviga situationerna och att den endre föräderna lutar sig lite mot att någon annan har koll på rutiner m.m. Det är helt naturligt. Tyvärr tycker jag att jag alltför ofta hör mammor på öppna förskolan m.m. som inte kan lämna barnet med pappan för att han inte kan barnets rutiner och signaler. Det tror jag blir en dålig spiral som inte är bra för någon. Mamman vågar inte lämna till pappan vilket leder till att pappan får ännu sämre koll osv. Jag står fast vid att det är bra för barn och förälder att få vara själva ibland och finna varandra utan inblandning av den andra föräldern.
    Ja, det tror jag också, men inte utan att barnet redan har en anknytning till den personen. Man kan inte komma in när bebin är nio månader och bara ta över utan att ha en god relation, en god anknytning. Nu HAR ju TS man det, men i allmänhet så ger inte biologiska band god anknytning, utan den måste arbetas fram från början eller tillsammans med den primära anknytningspersonen.
    (M)amma till V -07 och E -12
  • cloudberry79
    Rani skrev 2013-02-07 00:00:52 följande:



    Men om pappan nu gör på sitt sätt och tar mycket ansvar för babyn när han kommer hem efter jobbet, varför måste då mamman vara med? Han klarar ju biffen själv. Visst är det jättebra och mysigt att vara hela familjen men ett ap-tänk kan väl inte kräva att båda föräldrarna alltid ska vara med? Då kan ju inte pappan gå till jobbet heller.

    Jag menar inte heller att mamman måste styra och ställa. Men jag tror att det är lätt hänt att den förälder som känner barnet bäst får hantera de kniviga situationerna och att den endre föräderna lutar sig lite mot att någon annan har koll på rutiner m.m. Det är helt naturligt. Tyvärr tycker jag att jag alltför ofta hör mammor på öppna förskolan m.m. som inte kan lämna barnet med pappan för att han inte kan barnets rutiner och signaler. Det tror jag blir en dålig spiral som inte är bra för någon. Mamman vågar inte lämna till pappan vilket leder till att pappan får ännu sämre koll osv. Jag står fast vid att det är bra för barn och förälder att få vara själva ibland och finna varandra utan inblandning av den andra föräldern.
    Men där skiljer sig din åsikt från AP-tänket. Även om pappan är pappa så är han inte mer anknuten än någon annan som bebisen bara träffar då och då, såvida han inte är närvarande och aktiv i sitt föräldraskap hela tiden. Det duger inte att bara vara hemma, man måste göra saker också för att bli en förälder! Jag är inte med när min man är med vårt barn, men jag är alltid hemma, alltid tillgänglig med brösten för tröstens skull. Jag tror deras relation skulle ta mer skada än gynnas om jag som primär anknytningsperson skulle försvinna.

    Sen tycker jag inte det är okej att skylla på mammorna i det här fallet, det är pappornas eget fel om de inte är närvarande och har en god anknytning. Var och en måste ta ansvar för sin egen föräldraroll, även i det här fallet! Genom att alltid erbjuda sig att ta hand om bajsblöjor, läsa på om utveckling, följa med på BVC-besök, gå på ÖF så kan även en pappa bli en fullfjädrad, närvarande förälder. Om man åker på jobbet och sen sätter sig vid datorn/TVn och under protest tar hand om bebisen medan mamman gör hushållsarbete får man skylla sig själv om man är andra klassens förälder.
    (M)amma till V -07 och E -12
  • cloudberry79
    Kinya skrev 2013-02-07 13:50:49 följande:
    cloudberry79, på dig verkar det som att ap-tänket utgår från att pappan bara slänger sig på soffan när han kommer hem och inte engagerar sig i sitt barn. Det är så långt från min verklighet man kan komma och jag blir därför väldigt paff. Därför tror jag inte att ap-tänket lockat mig det minsta lilla då min man varit en väldigt engagerad och närvarande pappa från dag 1.

    Sen tyckte jag inte om uttrycket: "erbjuda sig att ta hand om bajsblöjor". Vadå erbjuda sig? Som att pappan behöver mammans tillåtelse att byta en bajsblöja. Det är väl bara att konstatera att bebisen bajsat och sen gå och byta den? Det är väl inget mamman behöver godkänna... *suck* 
    Nu missförstod du mig totalt. Både jag och min man är AP-föräldrar, så han skulle aldrig få för sig att ta det lugnt efter jobbet eller kräva att få sova på natten för att han ska jobba, utan vi har delat på allt från start även om vi inte varit hemma lika länge tillsammans som med första. Sånt ser jag tyvärr ofta i min omgivning, att mammorna tar hand om barnen 24 timmar om dygnet, även om pappan kommer hem från jobbet, som om barnet vore mammans uppgift. Vad gäller blöjbytena är det ju samma sak där, det finns faktiskt pappor som aldrig bytt en blöja eller gör det endast om de blir ombedda. Självklart ska båda föräldrarna direkt säga att de tar blöjan som de upptäcker, det ska inte vara den enas uppgift. AP-tänket utgår från att barnet knyter an till föräldrar som är engagerade, nära och delaktiga. Båda kan vara viktiga anknytningspersoner, men det räcker inte med att bara vara där, man måste vara aktivt närvarande istället för att bara vara hemma.
    (M)amma till V -07 och E -12
  • cloudberry79
    Rani skrev 2013-02-07 21:50:47 följande:



    Så så länge mamman ammar så är hon, enligt ap, den enda som kan vara primär anknytningsperson? Pappan kan inte nå samma anknytning? Så mamman måste alltid vara närvarande?

    Nä jag förstår nog inte ap i så fall.
    Av praktiska skäl måste man ju som mamma vara närvarande hela tiden, hur ska annars bebisen få mat?
    (M)amma till V -07 och E -12
  • cloudberry79
    Helene70 skrev 2013-02-08 07:10:56 följande:

    Det räcker med att en av föräldrarna är närvarande för att barnet ska få mat.
    Inte i vårt fall, för oss krävs det att jag är närvarande eftersom jag helammar vår dotter och det inte finns någon annan praktisk möjlighet. Med första barnet gav vi ersättning i flaska och då räckte det med en av oss.
    Rani skrev 2013-02-07 23:26:11 följande:


    Men nu handlade det ju om en niomånaders som troligen inte helammas.
    Nej, men barnet ammades ju minst en gång per dygn och mamman tänker vara borta mer än ett dygn.
    Rani skrev 2013-02-08 09:10:33 följande:



    Eller jag ska ställa det som en fråga istället. Du skrev att enligt ap så kan inte du som primär anknytningsperson lämna barnet. Jag uppfattar det som att pappan då ej är primär och att du är det för att du ammar. Det handlar ju då inte om mat. Innebär ap då att så länge mamman ammar så är hon primär anknytningsperson och inte pappan? Pappan kan inte nå dit en ammande mamma kan? Innebär det då att mamman så länge hon ammar inte kan lämna sitt barn? Inte ens med pappan eftersom han inte är primär anknytningsperson? Mamman måste alltså vara med barnet hela tiden dess första levnadsår?(eller så länge hon nu ammar men jag uppfattar det som att många ap-mammor ammar ganska länge)
    Med första barnet blev både jag och pappan lika viktiga redan från början eftersom vi bara flaskmatade. Vi var lika mycket anknytningsföräldrar båda två för honom och han tydde sig lika mycket till oss båda. Han var aldrig mammig eller pappig och har aldrig haft sådana faser alls. Med tvåan försöker vi verkligen, men det är klart amningen ger ett visst försprång eftersom jag i princip konstant är närvarande (jag ammar minst 10-15 gånger per dygn, är alltså aldrig borta mer än en timme från dottern). Vi har aldrig (och kommer aldrig) gett flaska (jag kan inte pumpa ur och vi vill inte ge ersättning). Så länge dottern ammar kommer jag aldrig lämna henne längre tid än att hon inte behöver bröstet. För min del innebär det att jag inte kommer lämna henne över natten på mycket länge, kanske flera år om vi lyckas hålla igång amningen så länge. Det betyder inte att pappan inte är här och är jätteviktig, men amningen ger som sagt ett visst försprång och gör att jag måste vara här helt enkelt.

    (M)amma till V -07 och E -12
  • cloudberry79
    Rani skrev 2013-02-08 14:59:11 följande:



    Ok då förstår jag. Jag tänkte kanske lite mer generellt hur ap-tänket ser ut kring amning och anknytning. För som jag skrev finns det ju barn som ditt som bara vill ha tutte och då finns det ju inte mycket man kan göra.
    Vi har varit AP-nånting hela tiden och man gör ju på olika sätt om man har flaskmatade och ammade barn, men vi lämnade inte bort sonen heller även om vi hade kunnat rent praktiskt, eftersom vi inte ville att hans primära anknytningspersoner skulle försvinna. Nu är jag lite mer ensam som primär anknytningsperson och dottern är mycket mammig. Eftersom vi inte lever i villfarelsen att bebisar gör sånt för att vara elaka så får jag helt enkelt vara hemma. Maken kan gå på trettioårsfester och bröllop utan mig, även om det känns trist att alltid behöva tacka nej, men det är ju en övergående tid, det kommer bara vara så här något år, sedan kan jag också göra saker utan barnen mer än en halvtimme-en timme åt gången.
    (M)amma till V -07 och E -12
Svar på tråden behöver hjälp från er ap-experter! lämna 9-månaders hos pappa?