• EllinorE

    Ditt absolut bästa tips för att få till det lilla extra inom matlagning!

    Jag börjar lite så kan ni väl fortsätta?

    Jag steker sällan igenom kött jag tillagar helt utan låter det alltid vila klart under ett lock eller liknande. Detta gör mina fläskkotletter möra och fina säger många till mig :)

    För att lyxa till potatismoset ibland så tar jag mindre mjölk/smör och tillsätter istället vitlök/örter mjukost! Enkelt och får det hela att verka lyxigare! Ett annat tips med moset är att använda creame fraige eller gräddfil för att få en fräschare smak på moset!

    Sista tipset är, majonäs+creamfraige+salt+peppar är grunden för många goda röror :) Kan bli tex potatissallad, gubbröra, släng i en fruktsallad så blir det mimosa m.m m.m!  :D

    Er tur! 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-01 11:41
    Tänkte kanske man kunde lägga till ännu en grej:

    Man kan vara klimatsmart genom att inte slänga mat. Och dessutom är du ju ekonomisk om du kan återanvända mycket!

    Detta kan gälla rester;
    så hur hanterar ni olika sorters rester från dagen/dagarna innan?

    Eller mat som inte längre ser attraktiv ut som bruna bananer (kan bli bananbröd tex, eller bananpaj)är ett exempel!
    Har du något liknande som du brukar göra?

  • Svar på tråden Ditt absolut bästa tips för att få till det lilla extra inom matlagning!
  • EllinorE
    MattssonE skrev 2013-02-28 12:19:52 följande:
    Ett tips för att göra moset godare är faktiskt salladskrydda! Provade det en gång då alla andra kryddor i stort sätt var slut, och det smakade väldigt bra ;) I övrigt brukar jag allt som oftast ha i lite chillikrydda i det mesta jag gör, för att höja smaken en aning. 

    Tips på en god röra som jag brukar göra är:

    Creme fraiche
    majonnäs  
    citronsaft
    vitpeppar, svartpeppar och salt
    orange rom
    purjolök
    räkor och/eller kräftor (hacka dem en aning innan man blandar i dem)

    Sedan om man steker kotletter ofta men kanske inte har någon sås hemma så är det väldigt enkelt att göra sitt eget vitlökssmör som man sedan kan frysa in och ta ut vid behov

    (rolig tråd btw!) 
    Ah så roliga tips :D Jag är också ett fan av chillikrydda! Honung är också något jag använder flitigt i matlagning :)
  • EllinorE

    En enkel grillsås som du penslar kycklingen med när du steker eller grillar är:
    50% Chillisås (den där oranga genomskinliga med massa chillifrön i)
    50% heins heta chillisås (typ tomatsås/ketshup i en glasflaska),
    paprikapulver och cayennepeppar efter smak.

    Pensla på rikligt när du grillar/steker och servera gärna såsen till sedan :D

    Enkelt och super populärt (folk blir så impade av att man gör sin egen grillsås xD)
     

  • EllinorE

    Åh jag har ett till som får folk att tro att man är mästerkock xD

    Panera köttbullar/pannbiffar! Det blir jäkla gott med den där kripsiga ytan och det saftiga innuti!

    Tror väl att det är så wallenbergare görs?
    Men jag vet inte, tänkte att jag sätter inget namn på det utan man kan nog panera utan att det är/blir en wallenbergare ;)

     

  • EllinorE

    Och en till:

    När du bakar och smöret skall smältas så låt det alltid stå tills det är gyllenbrunt!

    Då får sockerkakan en lite knäckigare smak och choklad/kladdkakan blir mycket fylligare!  

    Inte för att jag va först med det, men kom på det när jag läste om hur marabou mjölkchoklad tillverkas då de gjorde just så!
    :D 

  • EllinorE

    Gör ett försök till att puffa igång tråden igen:

    Man borde försöka tänka på vilken redning man använder. Finns ju olika sorter som passar till olika redningar

    Och enkel vaniljsås som går snabbt att göra och som du kan säga "ja jag har gjort den själv"

    3dl grädde vispas fast

    1 äggula vänds ner i grädden

    1 msk vaniljsocker/vanellinsocker

     

  • EllinorE
    HouseOfCards skrev 2013-03-11 15:06:01 följande:
    När man gör köttgrytor så brukar jag ta i lite kakao, men bara lite,
    Då blir grytan mycket mustigare Glad 
    Kan jag verkligen tänka mig! Gärna om det är rödvin i kan jag också verkligen verkligen tänka mig
    Jag brukar använda liiiite curry i soppor för både lite sting och för den vackra färgen  
  • EllinorE
    angeni skrev 2013-03-11 15:20:10 följande:
    Knäck ner ett eller flera ägg i potatismoset för att få det luftigare :)
    Använder du hela ägget? Jag brukar bara använda gulan, fast nu när jag skriver det vet jag faktiskt inte riktigt varför! 
  • EllinorE
    Sannaslim skrev 2013-03-21 22:26:39 följande:
    Mitt lilla knep är att alltid krydda lite mer än vad som står i recepten. Ofta har man kryddor ståendes länge som tappar styrka. O alltid dra ett varv extra med pepparkvarnen.

    Min bästa röra är att mixa soltorkade tomater med fetaost jättegod som kall röra eller på lax på som man kör i ugn.
    Mixar man den slät då? Äter man den som dipp eller vad brukar du servera till din röra?
     
  • EllinorE
    Joysan skrev 2013-03-22 10:09:57 följande:
    Haha! Jag fick faktiskt lära mig det av en kompis som är kock.

    Man använder ju cola i matlagning också, så varför inte fanta? Flört 
    Vad gör fantan? Sötar den dressingen eller?
    Hur mycket i förhållande till resten?
    Kul tips  
Svar på tråden Ditt absolut bästa tips för att få till det lilla extra inom matlagning!